Hlavní obsah

Brno - Sparta 4:2Brno po deseti letech překonalo komplex Sparta a vyhrálo 4:2

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Kisel 0 : 1
31. Kalouda 1 : 1
61. Kalouda 2 : 1
68. Došek 3 : 1
87. Slepička 3 : 2
90. Polách 4 : 2

BRNO

Po nadšeném výkonu ve druhém poločase a hlavně přesnější koncovce zvítězili brněnští fotbalisté nad Spartou Praha 4:2. První dva góly Brňanů vstřelil Kalouda, další přidali Tomáš Došek a v poslední minutě Polách. Za Spartu se prosadili Kisel a Slepička. Brňané vyhráli nad Spartou po deseti letech, naposledy se jim podařilo získat s tímto soupeřem tři body v říjnu 1997 po vítězství 2:1.

Článek

Sparta vsadila na útočnou kartu. Dopomohlo jí k tomu i rozestavení Brňanů, trenér Petr Uličný totiž vsadil na pětičlennou středovou řadu a na hrotu zůstal osamocený Besta. Už po pěti minutách po rohovém kopu zachraňoval na poslední chvíli Pospěchovu hlavičku brankář Lejsal.

Brňané spoléhali hlavně na rychlé protiútoky. Aktivně si počínali zejména oba krajní záložníci Kalouda a Střeštík. Právě Kalouda v 6. minutě mířil nad branku. Ve 14. minutě se dostal po Bestově přihrávce do vyložené šance Střeštík, jenž trefil pouze brankáře Grigara. Hned z protiútoku našel Kulič na pravé straně Kisela, jenž si položil obránce a vstřelil svou pátou branku v sezóně.

Trenér Uličný okamžitě zareagoval na inkasovanou branku a k Bestovi na hrotu útoku poslal Tomáše Doška, jenž vystřídal Večeřu. Brno převzalo iniciativu, hrálo aktivně a soupeře přehrávalo i zvýšenou agresivitou. Výsledkem byla ve 31. minutě vyrovnávací branka. Kalouda vystihl nepřesnou rozehrávku Limberského, vyrazil okamžitě do protiútoku a brankář Grigar nedokázal jeho přízemní střelu zastavit.

I po vyrovnávací brance se Brno hnalo do útoku a výsledkem byla oboustranně rychlá hra. Brňané měli územní převahu, hrozili ze standardních situací. Sparta kontrovala bleskovými brejky, dvě minuty před koncem poločasu se ocitl sám před Lejsalem útočník Kulič, jenž už ale neměl čas na umístění míče.

Ve druhém poločase získali Brňané převahu a z jejich tlaku přidal po hodině hry Kalouda druhý gól přesnou střelou do horního růžku. Sparta sice mohla vzápětí vyrovnat, ale Libor Došek jen hlavičkoval do Lejsala. Další tlak Brňanů zúročil v 68. minutě Tomáš Došek, jenž se nejlépe orientoval v trestném území soupeře.

Sparta vsadila v závěru na zoufalý nápor, který vyústil ve snížení. Čtyři minuty před koncem Lejsal prohrál vzdušný souboj s Liborem Doškem a Slepička vyrovnal. Střelec branky byl ale hned vzápětí vyloučen po druhé žluté kartě, kterou viděl za strkanici s brankářem Lejsalem, který mu odmítal vydat míč.

Oslabená Sparta se hnala za vyrovnáním, ovšem Brno po rychlém brejku rozhodlo. Polách si na hranici pokutového území zpracoval míč a chytrým lobem vstřelil čtvrtou branku.

1. FC Brno - AC Sparta Praha 4:2 (1:1)
Branky: 31. a 61. Kalouda, 68, T. Došek, 90. Polách - 14. Kisel, 86. Slepička. Rozhodčí: Franěk - Wilczek, Horák. ŽK: T. Došek, Polách, Besta - Kladrubský, Slepička, L. Došek. ČK: 86. Slepička. Diváci: 4855.
Brno: Lejsal - Kuncl, Trousil, Švejnoha, Siegl - Kalouda, Holek, Večeřa (19. T. Došek), Polách, Střeštík (84. Pavlík) - Besta (90. Kubáň). Trenér: Uličný.
Sparta: Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Limberský - Kisel, Horváth, Kladrubský (77. Rezek), Matušovič (62. Zeman) - Slepička, Kulič (46. L. Došek). Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: