Hlavní obsah

Ostrava - Sparta 0:0V zápase Baníku se Spartou řádili chuligáni, branky nepadly

OSTRAVA

Jeden z hitů fotbalového podzimu se v sobotu na Bazalech obešel bez gólů, Baník se Spartou remizoval 0:0. Kvalitní zápas tak nejvíc poznamenalo řádění ostravských chuligánů, kteří se v prvním poločase neúspěšně dobývali do sektoru pražských fanoušků a jejich ataky přerostly v bitku s policií. I když sudí Jílek v 30. minutě pohrozil předčasným ukončením zápasu, duel se nakonec dohrál a těžkooděnci ve spolupráci s policií na koních útočníky o přestávce rozehnali.

Článek

I bez zraněných tahounů ofenzívy Doška s Kuličem byli hosté na těžkém terénu od úvodních minut nebezpečnější. Pětičlenná záloha lépe zvládala přechod do protiútoku a rychlé brejky dělaly dusno v domácím pokutovém území. Největší šanci úvodu měl ovšem Baník. Svěrkoš po samostatné akci objevil v deváté minutě na hranici pokutového území Mageru, ale ten se špatným zpracováním sám okradl o sólo na gólmana.

O šance pak svůj fotbalovější projev vyšperkovali i hosté. Ostravská defenziva měla znovu slabší chvilky, jednu z nich málem využil ránou zpoza velkého vápna Horváth, ale Vašek jeho střelu vyrazil. Sebezničující kousky v obraně Baník produkoval i dál. Čoupek dělal v šestnáctce kličku protihráči, přišel o míč, ale svůj kiks dokázal napravit tím, že Matušovičovu hlavičku na brankové čáře odvrátil.

Mezitím se rozpoutalo peklo i za Vaškovou brankou. Ostravští chuligáni se začali intenzivně dobývat do sektoru hostujících fanoušků a jejich ofenzíva přerostla v masivní bitky s těžkooděnci, kteří chránili tábor sparťanů.

Zrovna když většina diváků sledovala řež na ochozu, zafungovala spolupráce dvou bývalých baníkovců. Pospěch ve 24. minutě naservíroval gólovou přihrávku Matušovičovi, ale tomu chyběl krok, aby skóroval. V rozjitřené atmosféře se hned vzápětí připomenuli i Ostravští, Pavlík měl po dalším parádním průniku Svěrkoše na noze premiérový ligový gól, ale Grigar jeho ránu z deseti metrů zmařil.

Násilí v hledišti se těžkooděncům podařilo v poločase zastavit, zatímco platonická převaha Sparty na trávníku trvala. Nekompaktní defenziva Pražanů ale svědčila brejkovým záměrům Baníku. Svěrkoš s Otepkou šli deset minut po přestávce sami od poloviny hřiště na jediného zadáka, ale na obtížném terénu situaci nezvládli nejlépe a poslední ze sparťanských hráčů Otepkovu ránu zblokoval na roh. I po něm bylo před Grigarem rušno: Čoupek dvakrát nebezpečně vypálil, ale poprvé do shluku těl a podruhé těsně nad.

Tím však Ostrava tlak Sparty definitivně potlačila. Rušný a zajímavý zápas mohly rozhodnout oba týmy. Po dalším rohu hlavou přestřelil Bystroň a na opačné straně se zase vyznamenal Vašek, když po Rezkově sklepnutí zneškodnil Horváthův volej. Domácí závěr strávili v náporu, který si vypracovali hlavně díky standardním situacím, ale ani několik nepřehledných závarů v pokutovém území Sparty už změnu skóre nepřineslo.

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:0
Rozhodčí: Jílek - Ondo, Goňa. ŽK: Marek - Zabavník. Diváci: 14 603
Ostrava: Vašek - Řezník (21. Tchuř), Pavlík, Bystroň, Čoupek - Rajtoral, Marek, Otepka, Metelka - Magera (81. Varadi), Svěrkoš. Trenér: Večeřa.
Sparta: Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník - Rezek (82. Petržela), Kisel (90. Sylvestre), Kladrubský, Horváth, Matušovič (68. Limberský) - Slepička. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: