Hlavní obsah

Most - Ostrava 0:2Ostrava vyhrála v Mostě a udržela čtvrtou příčku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Tchuř 0 : 1
90. Varadi 0 : 2

Fotbalisté Ostravy zvítězili v utkání 16. ligového kola na půdě Mostu 2:0. O jejich výhru se postaral v 65. minutě levý záložník Tchuř, který vrátil do sítě míč odražený po rohu. V závěru pak výhru zpečetil Varadi. Mostu nepomohla ani výrazná územní převaha. Ostrava tak udržela čtvrtou pozici a bodově se dotáhla na třetí Spartu, která má dohrávku s Plzní k dobru.

Článek

Mostecký kádr prošel během podzimu výraznou proměnou. V prvním vzájemném utkání obou soupeřů nastoupilo v dresu toho severočeského hned šest cizinců, z nichž by v neděli pozorný divák na trávníku našel pouhé dva - Trubilu a Andreie. Trenér Žák totiž během podzimu hodně zamíchal s kádrem, dal více důvěry domácím hráčům a odměnou mu byl posun z pásma sestupu. V neděli proto postavil do základní sestavy levého záložníka Čermáka z dorostu, jeho vrstevníka Hykla potom posadil na lavičku místo dosavadní brankářské dvojky Acevského.

Na těžkém a zjevně promáčeném terénu se hrál od začátku pohledný fotbal. Už ve 4. minutě se prohnal po levé straně ostravský Tchuř, našel hlavu nabíhajícího Magery, jenže s jeho nepříliš dobře umístěnou hlavičkou si brankář Svoboda poradil. I když Tchuř zásoboval své spoluhráče parádními centry i nadále, byla to na dlouho největší šance hostů a vidět byli spíše domácí.

Toleski parádičkou neuspěl

Ve 12. minutě si došel pro faul před šestnáctkou Holenda, míč si postavil domácí kapitán Pilař a brankář Vašek se musel hodně rychle vrhnout po své levé ruce, aby míč snášející se k tyči vyrazil. Zanedlouho na sebe upozornil i mladý mostecký Čermák. Krásným centrem z plného běhu našel před brankou Toleského, ale makedonský útočník se ve svém možná posledním utkání za Most nechal míčem doslova sestřelit. Půlhodinu mosteckého náporu poté korunoval Toleski efektní, ale nepříliš nebezpečnou střelou z hranice šestnáctky, kterou Vašek s přehledem vyrazil.

I Ostrava se snažila hrát ofenzivně. Díky tomu se hrál navzdory těžkému terénu pěkný a běhavý fotbal, ale Moravané z toho žádnou šanci nedokázali vytěžit. Až deset minut před přestávkou opět zaúřadovala Tchuřova levačka, která od rohového praporku našla na vápně nabíhajícího Otepku, ani mostecký brankář Svoboda ale nezůstal pozadu a jeho střelu k tyči vytáhl.

Po poločase šance ubyly

Po poločase Baník hodně přitvrdil a šancí výrazně ubylo. Mostecký Čermák sice hned na úvod zakroutil centr tak šikovně, že si míč zaskákal na horní straně břevna branky hostí, pak mu ale připomněl tvrdou realitu prosincového fotbalu ošklivým skluzem ostravský kapitán Marek. V 62. minutě si sice ještě došel Pilař pro faul, který následně málem potrestal pěknou střelou do horního růžku Toleski, ale i tentokrát úřadoval Vašek a robinzonádou ukončil mostecký nápor.

Za dalších pět minut totiž Svoboda vyboxoval ojedinělý roh Ostravy jen před šestnáctku, kde na míč už čekal Tchuř. Nejlepší hráč Severomoravanů si míč s klidem přehodil na levačku, poslal jej do odkryté branky a s celým týmem i lavičkou se rozeběhl slavit pod zaplněný kotel svých fanoušků.

Most inkasovaný gól doslova položil. Jeho akce se začaly utápět v nepřesnostech a ofsajdech, naopak Ostrava začala hrozit z brejků. V jednom z nich na poslední chvíli ukopl míč dobíhající Škoda, v nastaveném čase už ale byla domácí obrana krátká na střídajícího Mičolu, který předložil míč před prázdnou branku Varadimu, pro nějž už nebyl problém z kroku stvrdit výhru Ostravy.

SIAD Most - Baník Ostrava 2:0 (0:0)
Branky: 65. Tchuř, 90+1. Varadi. Rozhodčí: Franěk - Košec, Hrubec. ŽK: Prášil, Webster, Trubila - Marek. Diváci: 2 230.
Most: Svoboda - Prášil, Jamrich , Webster, Trubila - Andrei (70. Loos), Škoda, Pilař, Čermák - Holenda (83. Oboya), Toleski (70. Bogdanov). Trenér: Žák.
Ostrava: Vašek - Marek, Pavlík, Bystroň, Čoupek - Rajtoral (76. Varadi), Metelka, Otepka, Tchuř (85. Mičola) - Magera, Zeher (88. Svěrkoš). Trenér: Večeřa.

Reklama

Související témata: