Hlavní obsah

Podzimní GL: přehmaty rozhodčích, excesy hráčů, řádění fanoušků

Ondřej CupalSport.cz

Řádění fanoušků, excesy sparťanských hráčů a nevídané přehmaty rozhodčích. To byly tři charakteristické veličiny podzimní sezóny nejvyšší fotbalové ligy. Společně s redakcí Sport.cz se můžete ohlédnout za neobvyklými událostmi právě skončené poloviny Gambrinus ligy.

Článek

Tradičně byli nejvíce vidět fanoušci Sparty Praha a ostravského Baníku. Fanoušci pražského klubu se „předvedli“ ve čtvrtém kole na Žižkově, kde po svém brankáři Tomáši Poštulkovi házeli světlice. To byl začátek boje vedení letenského týmu se svými fanoušky. Před derby pražských „S“ se sešli slávističtí vlajkonoši na Staroměstském náměstí a putovali na Letnou. Policie zadržela pouze dva výtržníky, kteří házeli dýmovnice. Při zápase ale sektor domácích ultras používal rasistické pokřiky, sprosté nadávky a mimo jiné vyvěsili obrovský transparent s nápisem „Otto ´prase´ Černý, na každou svini se najde řezník“. Možná i to byla příčina hrozby, kterou vyslal šéf sportovní sekce České televize Otakar Černý, že přestane vysílat domácí zápasy týmu z Letné.

Vše vyvrcholilo na začátku listopadu, kdy se na Letnou vloupala skupina fanoušků a na trávníku ve středovém kruhu zanechali vzkaz: „Poslední varování“. Klub přinesl balíček opatření, který má zabránit vstupu radikálních fanoušků na stadión a vymítit rasismus. Odpovědí ultras bylo vyhlášení bojkotu na domácí zápasy.

Poslední slovo však patřilo fanouškům slezského týmu, kteří při domácím souboji se Spartou poničili část svého stadiónu a střetli se s policií. V zápase, v němž rozhodčí Jílek hrozil předčasným ukončením, „pomáhali“ ostravským fanouškům také příznivci polských Katovic.

Horváth podle odborníka hajloval

Podzimní částí sezóny mimofotbalovými skandály prosluli hlavně sparťanští hráči. O další se ale postaral tehdy ještě liberecký Daniel Pudil, kterého v Jablonci přistihla policie při řízení v opilosti. Záložník nadýchal více než jedno promile alkoholu v krvi. Začalo se psát o dalším nadějném fotbalistovi, který utrácí svůj talent. V posledním utkání s Ostravou byl totiž vyloučen za faul na Otepku, za což dostal od Disciplinární komise stop na tři zápasy. Soud mu za jízdu s alkoholem udělil desetiměsíční podmíněný trestPudilovi pomohl přestup do Slavie, později se dokonce dočkal i pozvánky do reprezentačního výběru trenéra Karla Brücknera.

Ještě před začátkem nové sezóny na sebe upozornil Miroslav Matušovič, který v opilosti zaútočil na policejní strážníky. Po začátku ligy byl v pizzerii napaden neznámým pachatelem trenér letenských Michal Bílek.

Zápas Žižkova se Spartou bohužel neproslul pouze nevhodným chováním sparťanských fanoušků, ale i gestem Pavla Horvátha, které nápadně připomínalo fašistický pozdrav. Disciplinární komise mu 6. září udělila za toto gesto pokutu 200 000 Kč. Podle soudního znalce na extremismus Miroslava Mareše o hajlování šlo. Hráč sám však toto tvrzení popíral. Horváth se připomněl ještě v derby se Slavií, kdy byl vyloučen za zbytečné oplácení, za což dostal od vedení pražského celku pokutu 300 000 korun a od Disciplinární komise ČMFS třízápasový distanc.

O největší rozruch podzimu se ale postaral rebel Tomáš Řepka. Rozhodčí Kocián v Teplicích nejdříve vykázal trenéra Bílka na tribunu za nakopnutí míče, poté si stejně poradil i s asistentem Horstem Sieglem, který přišel Bílka hájit. Do všeho se také zapojili vyloučený Martin Abraham a Tomáš Řepka. Posledně jmenovaného v emocemi nabité chvíli sudí vyloučil. Kapitán Pražanů při cestě do kabin fyzicky napadl kameramana České televize. Zápas se měl přitom původně nést v duchu vzpomínky na nedávno zesnulého trenéra Vlastislava Marečka. Disciplinární komise potrestala Řepku zákazem startu na sedm zápasů, Abraham nemohl hrát čtyři utkání. „Zlý muž“ letenských navíc nesmí nosit po dobu 15 měsíců kapitánskou pásku. Trenér Bílek dostal pokutu 50 000 korun, Siegl nesměl na čtyři  zápasy na lavičku svého týmu. Tým navíc musel zaplatit pokutu ve výši 700 000 korun.

Dva neprávem vyloučení hráči Mladé Boleslavi

A ještě něčím byl fotbalový podzim nefotbalově charakteristický - přehmaty rozhodčích. Počátkem září převzal Mladou Boleslav Zdeněk Ščasný a už o tři kola později v zápase proti Spartě byl vykázán rozhodčím Fraňkem z lavičky. Mladoboleslavský kouč se po utkání nechal slyšet, že jeho vykázání bylo předem připravené.

V šestém kole nezvládl již výše zmíněný zápas mezi Teplicemi a Spartou hlavní rozhodčí Kocián, který podle Disciplinární komise chyboval ve dvou důležitých situacích. Čtvrtý rozhodčí Hájek, který měl na starosti prostor mezi lavičkami, dostal dokonce zákaz činnosti na čtyři zápasy. První velký přehmat předvedl rozhodčí Jára v duelu mezi Ostravou a Mladou Boleslaví. Nejdříve vykázal trenéra hostů Ščasného i s asistentem Čuhelem na tribunu za nakopnutí míče. Následně ukázal Sedláčkovi žlutou kartu a pak, k překvapení všech, i červenou, jelikož se domníval, že Sedláček už jednu žlutou má. Po utkání Ščasný odmítal důvody svého vykázání na tribunu. Sudí Jára totiž označil za nesportovní chování nakopnutí míče zpět do hry. Disciplinární komise udělila kouči Středočechů stotisícovou pokutu, pro rozhodčího Járu skončila předčasně podzimní část sezóny.

O další faux pas se postaral znovu sudí Kocián v zápase mezi domácím Libercem a Mostem. Nejdříve totiž uznal hostujícím fotbalistům gól, svůj výrok však poté dementoval. V zápase navíc vyloučil tři hráče. Od Komise rozhodčích inkasoval trest na šest zápasů.

Sudí Královec v zápase mezi Slavií a Mladou Boleslaví sice Zdeňka Ščasného na tribunu nevykázal, zato byl opět mladoboleslavským vyloučen hráč zcela neoprávněně. Za faul Rajnocha totiž dostal svou první žlutou kartu Hrdlička, který byl po domnělé druhé žluté kartě ve 33. minutě vyloučen. I Pavel Královec dostal trest šest zápasů.

Reklama