Hlavní obsah

Mladí trenéři se neosvědčili, tři museli z Gambrinus ligy

Milan VlčekSport.cz

Z laviček týmů české nejvyšší fotbalové soutěže museli během podzimní části po špatných výkonech svých týmů odejít čtyři trenéři. Tři z nich neměli před začátkem ligy žádnou zkušenost s trénováním prvoligového mužstva, což byl možná jeden z důvodů jejich brzkých konců. „Tito trenéři šli do mužstev, kde je vysoká náročnost na práci a výsledky. Nároky byly samozřejmě vysoké,“ vyzdvihl Jaroslav Hřebík pro Sport.cz fakt, který mohl z psychického pohledu dolehnout na tyto nezkušené trenéry.

Článek

První změnu v podzimní části Gambrinus ligy na trenérském postu prožili v Českých Budějovicích. Bývalý trenér Tirolu Insbruck, Sparty nebo Teplic František Straka usedl na lavičku Jihočechů namísto Františka Cipra, který byl od tehdejšího jedenáctého mužstva prvoligové tabulky odvolán předsedou představenstva klubu Karlem Poborským. "Důvody odvolání trenéra Cipra byly prosté a jednoduché. Z posledních deseti ligových zápasů jsme vyhráli jediný," prohlásil tehdy na tiskové konferenci Poborský.

Nedlouho poté měnili hlavního trenéra v Mladé Boleslavi. Luděk Zajíc byl nucen odejít z lavičky středočeského klubu, který pod jeho vedením v pěti utkáních české nejvyšší soutěže získal pouhých pět bodů. Týmu se ujal zkušený Zdeněk Ščasný, který měl naplnit očekávané cíle ambiciózního klubu. „Je pro mě obrovskou výzvou navázat na poslední dvě výborné sezóny," uvedl Ščasný krátce po svém uvedení do funkce.

"Nepodařilo se nám splnit věci, které jsme si naplánovali co se týče bodového zisku," vysvětlil tehdy důvody odvolání Luďka Zajíce mladoboleslavský předseda představenstva Josef Dufek. Příchod nového trenéra týmu prospěl, z prvních třech utkání získali Středočeši sedm bodů, když dokázali porazit dokonce i Spartu. Potom ovšem přišel výsledkový útlum a tým trenéra Ščasného je tak po půlce sezóny na desáté pozici.

Kozel skončil v Jablonci a zamířil do Liberce

Na severu Čech se udála zajímavá rošáda, když byl z trenérského postu v Jablonci odvolán Luboš Kozel, jehož tým za devět odehraných utkání vyhrál jediné a propadl se tak se svým týmem na úplné dno ligové tabulky. Po pár dnech přijal nabídku pozice asistenta libereckého trenérova Škorpila. Den před odvoláním jabloneckého Kozla byl totiž nucen opustit trenérskou lavičku v Liberci také Michal Zach, kterého na čas nahradil Radim Nečas. "Hledali jsme nového kouče, který sejme tu deku z mužstva," řekl po odvolání Zacha novinářům ředitel klubu Libor Kleibl.

Kormidla se tedy v Liberci chopil kouč Ladislav Škorpil, který s tímto mužstvem získal titul českého mistra v sezóně 2001/02. "Pět let jsem tu působil. Můj vztah k Liberci nezůstal platonický, a tak jsem považoval skoro za povinnost pomoci," uvedl po nástupu do funkce ostřílený stratég.

Současný asistent libereckého kouče byl v Jablonci nahrazen Františkem Komňackým, který se také mohl pyšnit titulem mistra české ligy, a to konkrétně s ostravským Baníkem, který dotáhl k zisku titulu v sezóně 2003/04. Navíc v sezóně 2005/06 slavil první místo v tabulce slovenské Corgoň ligy s MFK Ružomberok.

jablonecký Luboš Kozel a liberecký Michal Zach.

Reklama