Hlavní obsah

Vlček: V mých letech jsem tohle nemohl odmítnout

Jan KrůtaSport.czPrávo

Už v pátek se může stát Stanislav Vlček hráčem bruselského Anderlechtu. Před kapitánem fotbalové Slavie leží ve dvaatřiceti letech životní nabídka, se sešívaným dresem se ale nebude loučit lehce. „Kdyby šlo o nabídku z Ruska nebo Turecka, smetl bych ji ze stolu a zůstal bych ve Slavii,“ říká Vlček v rozhovoru pro Právo.

Článek

Vše nasvědčuje tomu, že ze Slavie přestoupíte do Anderlechtu. V jaké je to fázi?

Ve středu letím do Belgie a ve čtvrtek absolvuji zdravotní testy. Když všechno dopadne dobře, v pátek bych měl podepsat smlouvu na rok a půl. Plus je tam ještě roční opce. Co vím, tak kluby jsou už na částce domluveny.

Dnes už jste slávistická ikona. Jak moc bylo rozhodnutí opustit klub těžké?

Hrozně. Samozřejmě bych na jednu stranu radši ve Slavii zůstal a na jaře oslavil titul. Kdyby mi bylo pětadvacet, koukal bych na to jinak. Ale bude mi dvaatřicet a nemůžu na nic čekat. Snad každý pochopí, že taková nabídka nešla v mých letech odmítnout. Fotbal nebudu hrát věčně, moje kariéra se chýlí ke konci a já mám poslední možnost si vydělat nějaké peníze.

Ale nezahrajte si na novém stadiónu v Edenu...

Je hrozné o tom takhle mluvit. Na Mikuláše jsme tam byli a já už si představoval, jak to tam válíme. Hrozně mě to mrzí, ale nedá se nic dělat.

Co vám ve Slavii nejvíc přirostlo k srdci?

Všechno. Prožil jsem tam nejlepší roky mého fotbalového života. Dařilo se mi, každou sezónu jsem dal snad deset gólů. K tomu fanoušci... Nikdy na tohle období nezapomenu, ale snad mě lidi pochopí. Na druhou stranu, dokud není smlouva podepsaná, tak se o tom nemůžeme bavit jako o hotové věci.

Kolik času jste měl na rozhodnutí zda jít, nebo odmítnout?

Asi tři dny. Z jednání jsem vycítil, že o mě Anderlecht opravdu hodně stojí. Dal jsem hlavně na rodinu. Manželka mi říkala, že to musím zkusit, že je to obrovská šance. Navíc Brusel je evropská metropole a nebude tam problém se školou pro holky.

Probíral jste to s trenérem Jarolímem?

Všechno se seběhlo hrozně rychle, prohodili jsme jen pár slov. Radost z toho samozřejmě nemá, ale chápe mě. Ví, že kdyby šlo o nabídku z Ruska nebo Turecka, smetl bych ji ze stolu a zůstal bych ve Slavii.

V Anderlechtu působí Jan Polák s Danielem Zítkou. Hovořil jste s nimi?

Telefonovali jsme si. Honza Polák mi ještě v sobotu říkal, že je to opravdu klub na vysoké úrovni. A on může srovnávat, protože hrál v Norimberku. Je dobré, že tam na začátku budu mít někoho, kdo mi se vším pomůže. S řečmi jsem na tom hodně bídně, budu se muset začít učit.

Kdy byste se měl v novém klubu hlásit?

Když všechno dopadne dobře, tak hned po Novém roce. Nemají skoro žádnou pauzu, už 10. ledna hraje Anderlecht Belgický pohár a 15. ligu. I pro mě je lepší, že do toho skočím rovnýma nohama.

Reklama

Související témata: