Hlavní obsah

Károlyi: Disciplinární řízení není žádná dámská móda

Karel FeltSport.czPrávo

Předseda Disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi má za sebou obtížnou podzimní část české fotbalové ligy. "Projednávali jsme několik disciplinárních případů, které výrazně překročily práh fotbalového i celého sportovního prostředí," řekl mimo jiné v rozhovoru pro Právo. Komise musela řešit mimo jiné prohřešky trenéra Ščasného, nesportovní gesto Pavla Horvátha, příliš tvrdou hru Jana Nezmara či fyzické napadení kameramana ze strany Tomáše Řepky.

Článek

Jaký byl z pohledu disciplinárky letošní podzim?

Náročný. Kromě jiného jsme projednávali několik disciplinárních případů, které z hlediska své závažnosti, specifiky, mediální i veřejné pozornosti výrazně překročily práh fotbalového i celého sportovního prostředí.

Rekordní pokutu dostal trenér Zdeněk Ščasný, proč právě on, proč sto tisíc korun a jakou nejvyšší pokutu jste vůbec kdy udělili?

Peněžité pokuty ve fotbale jsou disciplinárními tresty, a nikoliv nějakou soutěží, kde zaznamenáváme rekordy. Disciplinární řád konkrétně specifikuje tyto tresty, dělí je v zásadě na pokuty kolektivům a jednotlivcům a ty se ještě rozdělují na další kategorie. Trenér Ščasný se provinil opakovaně, proto mu byla uložena vysoká pokuta. Nejvyšší peněžitou pokutou ve výši dvou miliónů korun byla potrestána Slavia Praha za svévolné opuštění hrací plochy v mistrovském utkání 1. Gambrinus ligy loni doma s Libercem.

Nejvyšší trest na počet zápasů dostal Tomáš Řepka, sedm za extempore v Teplicích, kdy dokonce udeřil do televizní kamery. Sečetli jste mu předchozí hříchy, především urážku trenéra Večeři a zdvižený prostředníček na diváky loni na podzim v Teplicích?

Nesečetli, protože za předchozí provinění byl již potrestán a pokuty řádně zaplatil. Proto jsme k minulým proviněním pouze přihlédli. V této souvislosti si dovoluji zdůraznit, že v profesionálním fotbale, když pominu korupci, černé sázky, doping a podobně, nemají nepřiměřené tresty smysl. Z hlediska rychlosti disciplinárního řízení a množství utkání hráč, který si odpyká trest, znovu nastoupí a opakovaně se proviní, může být opět okamžitě potrestán. Celá věc je vyřízena do 3 až 4 dnů, a proto hlasy volající po exemplárním trestu například pro Řepku byly neodpovídající.

Velmi tvrdé tresty obdrželi aktéři kauzy Bystrc. Zbyněk Houšť dokonce sedm let. Můžete vysvětlit proč?

Stručně a jednoznačně řečeno nesportovním a nekalým způsobem ovlivňovali průběh utkání Bystrc-Vítkovice a tím celé druholigové soutěže. Pokud bychom připustili, aby se hráči druhé nejvyšší profesionální soutěže chovali tímto způsobem, tak takovou soutěž ani nemusíme hrát. A to ani nemluvím o takových atributech, jako je fair play, morálka, sportovní čest, úroveň soutěže a podobně.

Liberecký Jan Nezmar byl za zranění protihráče potrestán jen pokutou 35 tisíc korun...

Jednalo se o výjimečný případ. Nezmar byl za faul v boji o míč potrestán rozhodčím žlutou kartou. Delegát utkání ve své zprávě však uvedl, že měl být vyloučen. Vzhledem k tomu, že šlo o zákrok, po němž teplický Koukal nedohrál zápas pro zranění, což řádně zaznamenal v zápise o utkání i lékař Teplic, a delegát měl odlišný názor než rozhodčí, zahájili jsme s Nezmarem disciplinární řízení. Byl potrestán pokutou 35 tisíc korun za bezohlednou a riskantní hru s použitím nepřiměřené síly, nikoliv za zranění protihráče.

Pavel Horváth dostal historicky nejvyšší pokutu pro jednotlivce 200 tisíc korun za údajné hajlování, ač šel v utkání Sparty na Žižkově uklidňovat fanoušky. Není to tak trochu naplnění českého přísloví: Za dobrotu na žebrotu...

Přihlédli jsme jako v každém projednávaném případu k přitěžujícím a polehčujícím okolnostem. K těm přitěžujícím patřil posudek soudního znalce v oboru extremismu, který konstatoval, že Horváth užil vizuální část nacistického pozdravu hajlování. A polehčující okolností byl mimo jiné i fakt, že Horváth, ve snaze uklidnit fanoušky svého klubu, se jim chtěl tímto gestem „přiblížit“. Znalec navíc dospěl i k jednoznačnému závěru, že hráč není extremista. Na fotbalových stadiónech samozřejmě nechceme žádné formy nacistických pozdravů, ani jiné projevy extremismu. Fotbal proti nim tvrdě bojuje, proto tak vysoká pokuta. Je třeba dodat, že Horváth se za své chování veřejně omluvil.

Jsou přísné tresty novým trendem disciplinární komise?

V disciplinárním řízení neexistují trendy, protože to není žádná dámská móda. Pokud dojde k výjimečným proviněním, jsou výjimečné i tresty.

Je to náhoda, nebo určitá tendence, že ve fotbale přibývá negativních jevů?

V uvedených případech se jednalo o mimořádná disciplinární provinění, ale chci věřit, že je to pouze shoda několika okolností.

Mohou podle vás zmínění hráči svým jednáním negativně působit na mládež?

Samozřejmě s nesportovním chováním hráčů, o nichž jsme hovořili, nesouhlasím. Pouze fotbal však mladou generaci neovlivňuje. Kdybychom ji chtěli ochránit od všech negativních jevů, s nimiž se denně setkává, pak bychom mladým museli zakázat přístup k počítačům, časopisům, nemohli by chodit do školy ani po ulici, jezdit veřejnou dopravou nebo sledovat televizi, protože všude tam se s negativními jevy setkávají. Bohužel projevy agresivity, vulgarismů a násilí jsou v celé společnosti. Fotbal se tomu ale nepřizpůsobuje. Na rozdíl od některých jiných oblastí života se je snaží aktivně a transparentně eliminovat.

Reklama

Související témata: