Hlavní obsah

Reprezentant Sivok bude na jaře hostovat ve Spartě

Pětinásobný český reprezentant Tomáš Sivok je první posilou fotbalistů Sparty Praha v zimním přestupním termínu. Někdejší letenský kapitán se vrací do rudého dresu na půlroční hostování z italského Udine, kam přestoupil právě před rokem. Oznámil to sparťanský mluvčí Jakub Otava, na transferu se podílela rovněž agentura Nehoda-Sport, která hráče zastupuje.

Foto: čtk

Tomáš Sivok (vlevo) se vrací do Sparty na hostování.

Článek

"Tomáš už pro Spartu hodně udělal a na jaře si to může zopakovat. Stejně tak my bychom rádi, aby mu pravidelná zápasová vytíženost pomohla k návratu do reprezentace," řekl Otava. Hráčův agent si zase pochvaloval, jak rychlý spád měla všechna jednání. "Ze strany obou klubů byla velmi rychlá a vstřícná," řekl David Nehoda.

Sivok je sice především defenzivním záložníkem, ale přichází s úkolem vyztužit letenskou obranu. Na jaře by měl nastupovat na postu stopera vedle svého jmenovce Řepky. Letenští totiž řeší i další posty v obraně, z níž odejde zřejmě co nejdříve do Wolfsburgu Zdeněk Pospěch. Nakročeno do Německa má i Michal Kadlec, který na podzim plnil roli druhého stopera a navíc se lépe cítí na levém beku, kde nastupuje i v reprezentaci. Obvyklý třetí stoper Miloš Brezinský se vrátil z hostování do Liberce a vzápětí přestoupil do Rumunska.

Bílek Sivoka uvítá

Trenér Michal Bílek netajil spokojenost s posílením kádru. "Jsme moc rádi, že jsme Tomáše získali. Je to velice kvalitní hráč, který dokonale zná prostředí klubu, navíc je použitelný na místě stopera i středního záložníka," uvedl kouč.

Pro Spartu bude Sivokův příchod důležitý i z psychologické stránky, neboť čtyřiadvacetiletý hráč je velkým klubistou. K dočasnému návratu se rozhodl proto, aby oprášil svoji dřívější formu, díky níž se dostal i do reprezentace. Za tu nastoupil pětkrát, naposledy v klíčovém podzimním kvalifikačním utkání proti Irsku na Letné, v němž odehrál druhý poločas. Pokud by podával na Letné dřívější výkony, mohl by se poprat i o účast na mistrovství Evropy.

V klubovém dresu se mu v posledním období tolik nedařilo. Po příchodu do Udine během jara odehrál sice jedenáct zápasů a vstřelil dokonce i jeden gól, ale na podzim se ze sestavy vytratil. "Po letní změně trenéra jsem příliš šancí nedostával a chtěl jsem především hrát. Měl jsem dvě nabídky hostování z italské první ligy, jednu z Premier League. Když se ale ozval trenér Bílek, bylo rozhodnuto," řekl v pátek Sivok pro sparťanský klubový web.

Sivok: Přicházím Spartě pomoci

Spartu si prý vybral i proto, že dokonale zná prostředí, odpadne tak první adaptační období. "Znám prostředí, kluky, chod klubu. Nechci ani, aby byl můj příchod vnímán jako zvláštní událost - prostě přicházím Spartě pomoci a udělám všechno proto, abychom se loučili s úsměvem a titulem," dodal fotbalista.

Do hry se dostal naposledy 2. září při domácím výbuchu s Neapolí (0:5), od té doby plnil pouze roli nehrajícího náhradníka, případně vysedával v hledišti. Italskou ligu opouští s bilancí třináct odehraných zápasů, v nichž vstřelil jeden gól. V české soutěži má za sebou už 101 zápasů a sedm branek.

Reklama

Související témata: