Hlavní obsah

Voříšek návratu nevěřil, ale na Spartu se už znovu těší

Před půl rokem Petra Voříška nevzal trenér Sparty Michal Bílek do přípravy a zdálo se, že jejich společné cesty se již definitivně rozešly. Jenže uplynulo jen několik měsíců a všechno je jinak - odvržený sparťan znovu dostává šanci bojovat o letenskou základní sestavu a vrátit se do týmu, v němž nastupoval osmadvacetiletý fotbalista už před více než dvěma lety.

Článek

Mistr Evropy do jednadvaceti let z roku 2002 už v Teplicích hrával s trenérem Bílkem, dodnes si s ním tyká, a tak věřil, že u něj najde pochopení, když se vracel z hostování v Rakousku. Jenže na Letné v té době bylo podobných typů dostatek a zklamaný Voříšek zlomil nad Spartou hůl. "Sparta měla tehdy podobných hráčů skutečně více. Chyba byla tehdy na obou stranách a nerad bych se k tomu vracel. Ale je pravda, že kdyby mi někdo tehdy řekl, že budu ještě ve Spartě hrát, hned bych mu to vyvracel," řekl v pátek novinářům při startu sparťanské přípravy.

V létě byl moc spokojený, že po něm sáhla Mladá Boleslav. Pod trenérem Zdeňkem Ščasným dostal šanci na pravé straně obrany a pevně se jí chytil. "Na hodnocení jsou jiní, ale já byl rád, že mohu vůbec hrát. A v Boleslavi to vůbec nebylo špatné, je tam fajn parta a chovali se ke mně moc slušně," pochvaloval si podmínky, jaké měl pro přípravu ve středočeském klubu.

Ve Florencii tušil, že je to jeho poslední zápas

S ním si protáhl sezónu až do 20. prosince, kdy hrál jeho tým ve Florencii poslední zápas Poháru UEFA. To už ale tušil, že to je jeho poslední start v modrobílém dresu. Když totiž pár dnů před tím Sparta hodnotila podzim, trenér Bílek oznámil, že s návratem Voříška počítá jako s náhradou za Zdeňka Pospěcha, který zřejmě každým dnem odejde do Wolfsburgu.

Voříšek o tom ale nechtěl ani slyšet. "Moje první reakce nebyla zrovna kladná. Sparta pro mě moc znamená a byl bych moc hloupý, kdybych zde nechtěl hrát, ale moje zkušenosti z minulosti byly různé," vysvětloval, proč nebyl z chystaného přesunu zrovna nadšený. Jenže po dvou týdnech se mu všechno rozleželo v hlavě a nyní se chce o svou šanci na Letné poprat. "Uvidíme, jak se mi bude dařit v přípravě, ale mám zase velkou chuť zde hrát," dodal.

Voříška čeká tvrdý boj o místo v sestavě 

Když dnes přišel do kabiny, ve více než třicetičlenném kádru našel jen málo známých tváří, s nimiž kdysi hrával a s nimiž v létě 2005 slavil mistrovský titul. "Dva až čtyři zůstali - Matušovič, Rezek, Kadlec, Grigar, z Teplic se znám s Poštulkou a Horváthem," jmenoval staronové spoluhráče, s nimiž ho čeká nejdříve tvrdý boj o užší kádr a pak o místo v základní jedenáctce.

Velké plány si ale zatím dávat nechce. "Jsem naprosto zdráv, máme nyní všichni stejné šance a Míša Bílek nám to dnes jasně řekl. Ale do startu jara je ještě dlouhý čas," řekl. Podobně reaguje, když se mu připomene, že právě na pravém postu hrával i v národním týmu, kde nasbíral již čtyři starty. "Tak o tom mluvit teď určitě nechci, já mám teď mnohem skromnější plány," uvedl s ohledem na svoji nejistou pozici v klubu. Pokud by ale pokračoval v jarních výkonech, šanci i od trenéra Karla Brücknera může dostat.

Reklama