Hlavní obsah

Kadlec v ponorce žasl u korálů

PRAHA

V podzimní části ohromil výbornými výkony manažery řady zahraničních klubů. Během vánočních svátků ale obránce Sparty Praha Michal Kadlec přestup neřešil. Užíval si a odpočíval. A před startem přípravy před jarními bitvami je úplně v klidu. „Nezatěžuji si hlavu něčím, co nemohu ovlivnit,“ krčí rameny třiadvacetiletý obránce.

Článek

Po skončení sezóny vyrazil do Brna za nemocným dědečkem. Následně pak na dovolenou na Maledivy. „A byla to pecka. Přiletěli jsme do úplně jiného světa. Byla to hodně odpočinková a současně nesmírně zajímavá dovolená ať už počasím, krajinou či možnostmi vyžití,“ říká Kadlec. Většinou hlavně odpočíval. „Byl jsem buď na lehátku nebo jsem prohlížel život pod hladinou se šnorchlem. Mohl jsem zkusit potápění, ale to není sport pro mě, mám z toho strach,“ přiznává bez vytáčení.

Využil jen možnost netradičního výletu. „Byl jsem v ponorce, sto dvacet metrů pod hladinou. Připadal jsem si jako v letadle, po stranách byla okénka, celkem třicet lidí. Když vidíte korály a život pod mořem v televizi, není to takové jako z bezprostřední blízkosti. Ani jsem nechtěl té nádheře věřit,“ vypráví Kadlec. „Navíc se k ponorce muselo lodí a zrovna pršelo, takže byly veliké vlny. Prostě zážitek se vším všudy,“ směje se.

Přes svátky byl klid

Hned jak se vrátil domů, nevyhnul se informacím o možném přestupu. „Dva dny po Novém roce jsem mluvil s manažerem. Říkal, že přes svátky byl klid. A domluvili jsme se, že se ozve jen pokud budě mít některý klub skutečně konkrétní zájem. Teď jsem si řekl, že to nebudu řešit. Každý půl rok se totiž spekulovalo, kam půjdu. Možná mi to trošku zamotalo hlavu. Takže prostě počkám a uvidím,“ neřeší případnou změnu Kadlec.

Největší zájemci o jeho služby by měli být v Německu. Hovoří se o Hamburku a Leverkusenu. „Nebudu si vybírat, ale každý ví, že mojí touhou je bundesliga. Chtěl bych si tam zahrát. Navíc umím německy, což by mi vše usnadnilo. A řeč je v novém prostředí velmi důležitá,“ uvědomuje si Kadlec.

Pokud prožije i jarní část sezóny ve Spartě, nebude zklamaný. „Jsem tu spokojený. Smlouvu mám ještě na rok. Nikam nespěchám. Na osmdesát procent zůstanu ve Spartě, která mi přirostla k srdci. A s Matušovičem a Grigarem jsem tu služebně nejstarší. Odcházelo by se mi vážně těžko. Navíc znám prostředí, což by mohla být výhoda v boji o místo v národním týmu, kde bych se před mistrovstvím Evropy rád udržel,“ přemítá nadaný obránce, jenž by mohl napodobit otce Miroslava, který byl kapitánem při stříbrném ME v Anglii.

Levý kraj obrany Kadlecovi sedí

Navíc po návratu Sivoka z Udine se může z postu stopera přesunout na oblíbený levý kraj obrany. „Na podzim situace tak vyplynula a ze začátku nebyla má výkonnost optimální. Ale teď se mohu vrátit na kraj, což je pozice, která mi sedí.“

Během víkendu by neměl chybět v sestavě Sparty, která bude bojovat o triumf na halovém turnaji Víkend šampiónů v Sazka aréně. „Je to zpestření přípravy. Pro hráče i pro diváky. Já osobně moc tenhle fotbal nevyhledávám. Jsem spíše ten typ, který si hodí míč a běží, což do haly není optimální. Tady je rozhodující pohyb a ten má dnes dobrý fotbalista v první jako třetí lize,“ míní Kadlec, podle něhož jsou největší favoritem stejně jako v loňském roce Bohemians 1905. „Ti to určitě celé odjezdí po zadku kvůli fanouškům.“

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava