Hlavní obsah

Teplický kouč Rada tým nechce překopat, ale doplnit

JABLONEC NAD NISOU

V jabloneckých Břízkách nabírají sílu na jarní boj o nejvyšší místa v lize tepličtí fotbalisté. Třetí tým soutěže dobyté pozice hodlá minimálně udržet i přesto, že v zimní pauze ztratil svého nejlepšího střelce a vycházející hvězdu Martina Fenina, který odešel do Frankfurtu.

Článek

Kouč Petr Rada ale už přivítal možné Feninovy nástupce: hodně si slibuje hlavně od navrátilce z Trabzonsporu Tomáše Juna, příslibem pro budoucnost je explzeňský útočník a člen reprezentační jednadvacítky Michal Smejkal. A žlutomodří mají navíc políčeno i na slovenský objev Andreje Heseka.

"Ale do žádných finančních dostihů a nakupování za každou cenu se nepustíme, i když je to zajímavý hráč. To, že jsme prodali Fenina neznamená, že vykrvácíme na přestupech nějakých dvou dalších hráčů," řekl Rada při dnešním setkání s novináři v Břízkách. "Není důvod tým překopávat. Spíše jsem žádal doplnění. Kvůli tomu, že odešel Fenin a také proto, aby to lidi nebrali jako nějaký výprodej," vysvětloval Rada, zároveň také asistent reprezentačního kouče Karla Brücknera.

Rada o ofenzivní sílu svého týmu před jarem strach nemá. "I kdybychom Heseka nezískali, tak máme k dispozici Smíška, Juna a Smejkala. Navíc ještě čekáme, až se uzdraví Kroupa. S tímhle složením do těch čtrnácti jarních zápasů klidně můžeme jít," uvažoval.

Rada: Fenin je hráč budoucnosti

Trenér sice do poslední chvíle věřil, že Fenina bude mít k dispozici i na jaře, ale nakonec své plány musel přehodnotit. "Možná by i kvůli Euru bylo lepší, kdyby zůstal, ale on je hráč budoucnosti a věřím, že se prosadí i v Německu. Když se mu to povede, bude to dobré i pro reprezentaci," podotkl Rada.

Těší jej hlavně to, že na jaře bude moci pracovat s Junem. Ten bude na Stínadlech hostovat, čímž se aspoň na chvíli uvolní z tureckého "vězení", kde za dva a půl roku dostal minimum šancí a na podzim si nezahrál za první mužstvo vůbec. "Českou ligu by mohl oživit. Je to jen o sebevědomí, protože kvality v sobě má. Myslím, že tohle angažmá má smysl a v jeho pětadvaceti letech by se nad ním neměla zavírat voda," tvrdil Rada.

Teplický kouč si pochvaluje i transfer krajního beka Vlastimila Vidličky, který přestoupil ze Zlína. "Poslední dva roky trochu stagnoval, protože dříve to byl veliký talent. Ale i Vlasta nám může dost pomoci," věřil.

Teplice v Břízkách

Své hráče má nyní na povel v jabloneckých Břízkách, tradiční základně mnoha fotbalových klubů. Tepličtí zde jsou od soboty a vstřebávají největší zimní dřinu: každý den je nemine posilovna a výběh do okolí, hráči se občas dostanou i na plochu s umělým povrchem, nebo zamíří za kolektivními sporty do tělocvičny.

Radovi z obvyklého kádru chybí vedle Kroupy také bek Josef Kaufman, který ze soustředění musel odjet kvůli vysokým teplotám. Trenér chce kádr zúžit před odletem na herní tréninkový kemp na Kypr, kam Tepličtí vyrazí na přelomu ledna a února.

Před jarní polovinou sezóny si prý Rada žádný konkrétní cíl nevytyčí, věří ale, že jeho mužstvo neopustí pozice mezi elitní ligovou pětkou. "Teplice nikdy jaro neměly moc dobré, teď se s tím musíme poprat trochu jinak. Nechci říkat, jestli máme ambice jít do pohárů, nebo stíhat vedoucí Slavii. Prostě chceme hrát důstojnou roli," dodal.

Reklama

Související témata: