Hlavní obsah

Ve finále fotbalové Tipsport ligy se utkají Příbram a Teplice

PRAHA

V pražském Edenu na umělé trávě vrcholí zimní fotbalový turnaj Tipsport liga. V prvním sobotním semifinále porazila druholigová Příbram díky třem brankám ve druhém poločase Liberec. Jejím finálovým soupeřem se pak staly Teplice po vítězství nad slovenskou Petržalkou až v penaltovém rozstřelu.

Článek

Do prvního semifinále, který se hrál za silného větru, vstoupili aktivněji Liberečtí, první náznak šance však ukázala Marila. V 10. minutě se po kombinaci ve vápně dostal ke střele Podrazký, jeho pokus však brankář Zlámal zneškodnil. Severočeši hrozili především z centrovaných balonů a ze standardních situací. Ve 21. minutě zahrával z hranice vápna volný přímý kop Dort a jen těsně minul břevno Hruškovi branky.

Liberec měl územní převahu a dostával se do šancí. V 27. minutě se odražený balon dostal k Bejblovi, jeho střela však mezi tyče nezamířila. Severočeši vážněji zahrozili až ve 44. minutě. Costa krásně našel Jirouše, ten však prováhal správný moment ke střele.

Příbram ve druhé půli ožila

Do druhého poločasu Příbram vystřídala a na předvedené hře se to projevilo, její hráči začali napadat soupeře a hrát aktivněji. Odměny se dočkali v 63. minutě, to se o úvodní branku zápasu postaral Štochl, který přízemní střelou z levé strany nedal Zlámalovi šanci. Osm minut na to již Příbram vedla o dva góly, vlastní branku si vstřelil chybující Matula.

Liberec se snažil o zkorigování stavu, ale Nezmar ani Matula se neprosadili. Pět minut před koncem se řítil sám na libereckého gólmana Brazilec Costa, Zlámal však jeho pokus zneškodnil. V samém závěru dal výsledku konečnou podobu Huňa a Příbram tak zvítězila nad Libercem 3:0.

„Zápas jsme zvládli nad očekávání. Snažili jsme se hrát jednoduše. Zaslouženě jsme vyhráli, “ řekl po utkání trenér Příbrami František Barát. Jeho protějšek Ladislav Škorpil na lavičce Liberce nebyl s výsledkem příliš spokojen. „Žádný gól jsme nedali, ale možnosti jsme na to měli. Dvě chyby Matuly znamenaly vedení soupeře 2:0. Prověřujeme hráče, které máme v kádru,“ poznamenal.

Teplice postoupily až po penaltách

Zápasem dvou rozdílných poločasů bylo druhé semifinále mezi Artmedií Petržalka a Teplicemi. V první půli byl třetí celek Gambrinus ligy jasně lepší a za silného větru si vytvořil několik šancí, včetně tyče Merziče.

O přestávce Teplice výrazně prostřídaly sestavu a dostaly se pod tlak. Ve 48. minutě reklamovali hosté faul na Glebera, rozhodčí ale pokutový kop neodpískal. Technický Gleber mohl zvýšit v 58. minutě, ve vyložené pozici nedokázal přehodit gólmana Belice.

O dvě minuty později zahrál v pokutovém území Klein rukou a slovenský celek měl možnost otevřít skóre. Juraj Halenár ale bombou jen trefil gólmana Teplic. Oba celky si vytvořily šance, ale nedokázaly je dotáhnout do gólového zakončení a po bezbrankových 90 minutách tak musely rozhodnout pokutové kopy. Hned ten první Artmedie neproměnil Gleber a protože fotbalisté Teplic byli stoprocentní, postoupili Severočeši do nedělního finále.

Semifinále Tipsport ligy:
FC Slovan Liberec - FK Marila Příbram 0:3 (0:0)
Branky: 65. Štochl, 71. vl. Matula, 90. Huňa
Sestava Liberce: Zlámal - Šinglár, Matula, Polák, Liška - Dočkal (40. Hudson), Bejbl, Dort, Lattmann - Radzinevičius, Nezmar. Trenér: Škorpil.
Sestava Příbrami: Hruška - Podrazký, Navrátil, Nohýnek, Pleško - Klesa, Costa, Tarczal, Pilík (46. Kalabiška) - Jirouš (64. Huňa), Štochl (69. Jales).
Artmedia Petržalka - FK Teplice 3:5 na pokutové kopy (0:0, 0:0)
Penaltu proměnili: Čvirik, Člišovský, Gajdoš - Gašparík, Benát, Mareš, Kaufman, Štohanzl. Neproměnil: Gleber (Artmedia).

Reklama

Související témata: