Hlavní obsah

Jarolím má o základní sestavě jasno, počítá do ní i s posilami

Kdyby měl kouč fotbalistů Slavie Praha Karel Jarolím nyní určit základní sestavu pro první mistrovský zápas v jarní části sezóny, měl by o jedenácti jménech jasno. Jarolímovi v těžkém rozhodování, které ještě umocnil příchod šesti zimních posil, pomohlo i herní soustředění v Dubaji, z nějž se slávisté vrátili v pondělí před polednem.

Foto: Slavia Praha/Martin Malý

Trenér pražské Slavie Karel Jarolím

Článek

"Není to přece jenom o jedenácti vyvolených hráčích. Zohlednit se musí soupeř, jestli hrajeme doma nebo venku. A do začátku sezóny se může stát spousta věcí, nedejbože třeba dojde k nějakému zranění a všechno se změní," vysvětloval Jarolím, proč nechce mluvit o jménech pro základní sestavu.

Výjimkou je post brankáře: důvěru prý znovu dostane Vaniak. "Pokud se nestane nic mimořádného, bude to tak," potvrdil Jarolím. Připustil také, že se v základní sestavě může objevit některý z hráčů, kteří do Slavie zamířili v zimní přípravě. Pražané získali talentovaného brankáře Josefa Kubáska, zálohu vyztuží Marek Jarolím s Jaroslavem Černým a útočnou sílu mají zvýšit příchody Gočeho Toleského, Davida Střihavky a Jana Blažka.

Blažek potřebuje potrénovat jako sůl

"Každopádně už ukázali, že jsou tady oprávněně a mají na to, aby se ve Slavii výrazně prosadili. Někdo z nich v té základní sestavě bude určitě," konstatoval Jarolím, kterého mrzelo jenom to, že Blažek kvůli přetrvávajícím svalovým problémům s týmem neabsolvoval celou přípravu. "Potřebuje potrénovat jako sůl," uvedl Jarolím na adresu hráče, jenž v Dubaji odehrál jen druhý poločas posledního zápasu proti Petrohradu.

Slávisté na exotickém soustředění odehráli tři zápasy: s ruskými velkokluby CSKA Moskva a úřadujícími šampióny z Petrohradu prohráli shodně 0:1, rakouské mistry ze Salcburku naopak stejným poměrem zdolali. Jarolím prý na výsledky tolik nehledí, důležitý pro něj byl celkový projev týmu. "Nešli jsme do těch zápasů v ideálním rozpoložení, ale herně to bylo dobré. Klidně se mohlo stát, že jsme vyhráli i s CSKA a Petrohradem. A navíc pomohlo nám to i v tom, že jsme si udělali určitou představu o jednotlivých hráčích," pochvaloval si Jarolím.

Ve třech utkáních pouze jeden gól

Nerozhodilo jej ani to, že jeho tým ve třech duelech vstřelil jediný gól. "Máme nové útočníky a finální fázi jsme se ale až tolik nevěnovali, takže se to snad ještě zlepší. Ale i tak jsme se už do šancí dokázali dostávat," řekl Jarolím, jehož tým bude v čele české ligy hájit pětibodový náskok.

Trenér už před startem jara žádný radikální řez v mužstvu neplánuje, kádr by měl zůstat téměř v totožné podobě, v jaké se představil v Dubaji. "Možná uvolníme na hostování jednoho hráče do pole a jednoho brankáře. Už vím, o koho by mohlo jít, ale také si to ještě nechám pro sebe," podotkl Jarolím.

První jarní zápas čeká Slavii 14. února proti Tottenhamu

Slavii čeká ostrý jarní start 14. února, kdy se v prvním zápase třetího kola Poháru UEFA postaví proti Tottenhamu Hotspur. Jarolím ještě do konce ledna musí rozhodnout o tom, kterými hráči zaplní tři volná místa na soupisce. "Ale budeme čekat opravdu až do té poslední volné chvíle. Zřejmě upřednostníme hráče do pole a ponecháme na ní jen dva brankáře. Určitou představu mám," řekl Jarolím.

V prvním domácím utkání nebude moci počítat s bekem Matejem Krajčíkem, jenž pyká za žluté karty, nasbírané ještě v podzimní fázi Ligy mistrů. Bitvy s londýnským klubem zřejmě nestihne ani další obránce František Dřížďal, který si v Dubaji obnovil svalové zranění ze závěru podzimu. "To mě mrzí hodně," posteskl si Jarolím.

Starosti mu ale dělá i zdravotní stav dalších hráčů: Theodor Gebre Selassie si léčí zlomenou ruku, záložník Michal Švec si obnovil zranění kotníku a útočník Milan Ivana se také ještě nezapojil do plné přípravy s mužstvem. A záložník Vladimír Šmicer zase laboruje s poraněnými zády.

Reklama

Související témata: