Hlavní obsah

Jablonec na Kypru hledá lepší produktivitu pro záchranářské boje

LARNAKA

Fotbalisté Jablonce v sobotním přípravném utkání na kyperském soustředění hráli s korejským klubem FC Gyeongnam bez branek. Trenér František Komňacký mohl být s výkonem mužstva spokojen, ale stejně jako v posledních zápasech se jeho svěřenci špatně prosazovali v koncovce. V závěru jen nastřelil Zábojník tyč, Fukalovu prudkou hlavičku zneškodnil gólman.

Článek

Jablonečtí vyrazili za středomořským teplem později než většina českých klubů. Na Kypru jsou teprve od poloviny tohoto týdne a do Čech se vrátí až deset dnů před ligovým startem, což ale nechává trenéra Komňackého klidným. "Mám zkušenosti, že deset dnů je na aklimatizaci stačí. Je zbytečné být doma přes dva týdny," vysvětlil jablonecký kouč, proč se přechodu na horší trávníky neobává.

Přitom právě hned start ligového jara může být pro Severočechy klíčový. "Chtěli bychom se dostat co nejdříve do středu tabulky, abychom měli prostor i na jiné cíle. V poháru jsme se dostali mezi posledních osm, můžeme tam něco uhrát," připomněl Komňacký, že na Střelnici se nehodlají spokojit jen s boji o ligové žití.

Ty ale přesto budou jabloneckému jaru dominovat a slabší výsledky donutily Komňackého udělat během zimy v kádru velký řez. "Bylo to nutné udělat. Za celý loňský kalendářní rok Jablonec získal 21 bodů a s tím by se nezachránil v žádné lize. Na podzim jsme zaostávali ve střelecké produktivitě, kterou jsme proto museli vylepšovat příchodem několika mladších hráčů, kteří by splňovali představu o dynamické hře," zdůvodnil kouč.

Střelecká potence Jablonce znovu zaostávala

Jenže právě střelecká potence v posledních přípravných zápasech Jablonce znovu zaostávala. "Nedělám z toho ale velké závěry. Klukům někdy chybí agresivita a důraz v koncovce, ale to je způsobeno i tím, že ještě mají trochu těžší nohy z tréninků. Až od nastávajícího týdne začneme ubírat a lehkost může pomoci," prohlásil Komňacký.

Únava také vyřadila v posledních dnech několik hráčů z plného tréninku. Do sobotního duelu nezasáhli kvůli drobným šrámům Baranek, Klapka, Michálek a Adam. "Během několika dnů by se ale měli na hřiště vrátit," uvedl jablonecký trenér.

Střeleckou produktivitu by kouč rád vylepšil, ale základem pro těžké boje o záchranu je i dobrá parta. A tu nyní v Jablonci prý už znovu mají. "Atmosféře pomohla výhra v posledním ligovém utkání, které nás dostala ze dna tabulky. Hráči dostali novou chuť do práce a všichni věříme, že jaro už bude mnohem lepší," konstatoval Komňacký.

Ten se ale teprve učí, jak se hraje o záchranu. "Je pravda, že to jsem v kariéře příliš nezažil, ale třeba ani záchranářské zkušenosti nebudeme dlouho sbírat," uzavřel kouč optimisticky výhled do nejbližších čtyř měsíců.

FK Jablonec - FC Gyeongnam 0:0
Sestava Jablonce: 1. poločas: Špit - Laciga, Homola, Huber, Krejčí - Žofčák, Loučka, Valenta, Hloušek - Straka, Necid; 2. poločas: Bobok - Laciga, Zábojník, Fukal, Hamouz - Vošahlík, Eliáš, Valenta, Haurdič - Mešanovič, Fujerik.

Reklama

Související témata: