Hlavní obsah

Jablonec myslí na záchranu i pohár

LARNAKA

Fotbalisty Jablonce čeká na jaře tvrdý boj o záchranu. Trenér František Komňacký hledá na Kypru nejen optimální jarní sestavy, ale hlavně pracuje na zlepšení úderné síly Severočechů. „Vyhodnotili jsme si, že to byla loni slabina mužstva. Proto odešel například Zelenka a přišli noví hráči, kteří by měli střílet góly,“ říkal pod slunečními paprsky v Larnace zkušený kouč.

Článek

Komňacký přišel do Jablonce ověnčen mistrovskými tituly z Ostravy a Ružomberoku. „O záchranu jsem takhle nikdy nehrál, ale motivuje mě to. Pro mne to je zajímavá zkušenost, ale zvykat si na to nechci. Hodně nám pomohlo poslední podzimní vítězství, které nás odrazilo ode dna. Atmosféra v mužstvu je dobrá. Nikdo o záchraně nepochybuje. Chceme se co nejdříve dostat co nejvýš, abychom se mohli věnovat dobrému fotbalu. Pořád také hrajeme o domácí pohár, takže se chceme prosadit i v něm,“ zdůraznil trenér František Komňacký.

Chybí marodi

„Příprava na jaro je kvalitní. K podmínkám a přístupu hráčů nemám připomínky. Na Kypru jsou perfektní terény. Pořád trénujeme hodně tvrdě. Co mi trochu kazí náladu, je fakt, že naplno se momentálně nemohou zapojit všichni hráči. Drobné zdravotní problémy mají Baranek, Klapka, Michálek a nováček v týmu Adam,“ popsal aktuální situaci kouč.

Komňacký se pustil za pochodu do přebudování týmu. Především ho chce omladit, proto odešlo několik hráčů, z nichž největší hvězdou byl útočník Zelenka. „Nestříleli jsme branky, proto ty změny. zatím ale s úderností ofenzívy nemohu být úplně spokojený. Přišli mladí hráči, kteří mají předpoklady, ale zatím tuhle úlohu neplní podle mých představ. Musíme na tom ještě hodně zapracovat. Ofenzivní hráči si na sebe musí zvyknout a zlepšit vzájemnou součinnost i spolupráci se středovou řadou,“ netajil starosti trenér.

Jablonec bude v útoku spoléhat na Straku, Fujeríka, Mašanoviče a zejména slavistu Necida, který přišel na hostování. Podle trenéra útočníkům chybí větší agresivita, důraz při zakončení a lehčí nohy, což je ale zatím důsledek náročné přípravy. „Uvolněnost a dynamika by měly přijít se změnou charakteru přípravy. Už v tomto týdnu zvolníme a dolaďovat budeme hlavně doma. Mám ověřeno, že návrat deset dnů před startem ligy je dostačující.

Necid chce pomoci

„Ve Slavii jsem neviděl moc šanci se prosadit a hrát, což potřebuji. Chvíli to vypadalo, že půjdu do Kladna, ale Jablonec je v tomto směru přeci jen víc. Chtěl bych tady ukázat, že góly dávat umím. Zatím mi to tam padá v tréninku. V zápasech ne, ale věřím, že na jaře mužstvu pomohu k záchraně,“ přál si Tomáš Necid.

Dobrá obrana však musí být základem pro úspěch. Stát bude na trojici zkušených, Špitovi v brance a stoperské dvojici Homola - Fukal. „Nesmíme inkasovat, což je naše starost, a musíme střílet branky. Příprava byla hodně náročná, trenér Komňacký je náročný, dlouho jsem takovou nezažil. Všichni jsme si vědomi postavení v tabulce a chceme se odpoutat z nebezpečného pásma sestupu co nejdříve. Vůbec nepochybuji o tom, že ligu v Jablonci zachráníme,“ ubezpečoval ostřílený stoper Jiří Homola.

Reklama

Související témata: