Hlavní obsah

Podzimním mistrem Slavia, pražským derby vévodila Sparta

dfk,ocSport.cz

Jarní část fotbalové Gambrinus ligy znovu nabídne souboje na obou pólech tabulky. Nejpočetněji zastoupeným městem je Praha, v níž mohou diváci navštěvovat hned čtyři prvoligové stadióny. Zatímco od Sparty se Slavií se očekává boj o mistrovskou trofej, Žižkov a Bohemians 1905 budou chtít obhájit svou prvoligovou účast. Sparta sice v nejsledovanějším derby prohrála na Letné se Slavií, v minitabulce pražských derby ale zatím okupuje první příčku.

Článek

Úspěšnou přípravu má za sebou obhájce ligového titulu Sparta. Ani z jednoho z jedenácti přípravných utkání neodešli letenští hráči poraženi. Ze španělského soustředění si přivezli i skalp Betisu Sevilla, který porazili brankou Sylvestreho. Trenér Michal Bílek byl s přípravou spokojen. „Výsledky nás povzbuzují, ale určitě nebudeme uspokojeni, že by to mohlo jít samo. Máme sílu na to, abychom ligu vyhráli,“ dal jasně najevo cíle do jarní části sezóny Bílek.

K obhajobě titulu by měl letenským dopomoci i navrátilec z italského Udine Tomáš Sivok, který bude v pražském klubu hostovat půl roku. „Jsme moc rádi, že jsme Tomáše získali. Je to velice kvalitní hráč, který dokonale zná prostředí klubu,“ pochvaloval si kouč Bílek. Sivok bude pravděpodobně nastupovat v obraně namísto Zdeňka Pospěcha. Ten měl nejdříve nakročeno za svým bývalým spoluhráčem Janem Šimůnkem do Wolfsburgu. Nakonec zamířil do dánské Kodaně za kolegou z reprezentace Liborem Sionkem. Do pražského klubu se také z hostování vrátila trojice Holenda, Jeslínek, Kúdela. Další defenzivní posilou je Kanaďan Andrew Hinault.

Slavia nebývale posílila, rozloučil se Vlček

Vedoucí tým po podzimní části ligy Slavia odjela na soustředění do Spojených arabských emirátů, kde se tým trenéra Karla Jarolíma utkal se třemi těžkými soupeři - CSKA Moskva, Salcburkem a ruským mistrem Zenitem Petrohrad. Přípravu v domácím prostředí obstarali slávisté účastí v Tipsport lize, v níž nepostoupili ze základní skupiny.

Sešívaní byli na přestupním trhu jedním z nejaktivnějších klubů celé soutěže. Záložní řada byla vyztužena příchodem českobudějovického špílmachra Jaroslava Černého, z Liberce se k týmu připojil útočník či ofenzivní záložník Jan Blažek, z Plzně synovec trenéra Marek Jarolím a z Norwiche přišel na hostování útočník David Střihavka. Červenobílý dres na jaře oblékne také makedonský střelec Goče Toleski.

Ten by měl na hrotu útoku nahradit dlouholetou oporu klubu Stanislava Vlčka, který přestoupil do Anderlechtu Brusel. „Je to pro mne těžké rozhodnutí, vytvořil jsem si ke Slavii srdeční vztah. Přesto přišla nabídka, která by mohla být v mé sportovní kariéře poslední,“ prohlásil střelec. Tým opustili také Michal Švec, který přestoupil do nizozemského Heerenveenu, a Tomáš Necid, jenž odešel na hostování do Jablonce.

Výsledky podzimních pražských derby:
Zápas:Střelci:
Žižkov vs. Sparta 1:4Novotný - Kisel, Horváth z pen., Abraham, Došek z pen.
Bohemians 1905 vs. Žižkov 2:2Turtenwald, Slezák - Švancara, Bukač
Bohemians 1905 vs. Slavia 2:0Škoda, Kunášek
Sparta vs. Slavia 0:2Pudil, Šenkeřík
Žižkov vs. Slavia 1:1Kalod - Pudil
Sparta vs. Bohemians 1905 3:1Zeman, Horváth z pen., Došek - Ordoš

Žižkov triumfoval na Víkendu šampiónů 

Tým zpod televizní věže na Žižkově může na jaře představit tři nové tváře. Do zálohy získal sportovní ředitel klubu Milan Lešický Zdeňka Koukala z Teplic, zvýšit konkurenci na levé straně obrany by měl nadějný Jaroslav Procházka, který přišel z Vyšehradu. Viktoria na kyperském herním soustředění angažovala i argentinského stopera Aldo Andrese Morese, který v minulosti nastupoval i za slavnou Bocu Juniors. Ten ale musí nejprve nabrat potřebnou fyzičku. „V tomto období šlo pouze o posílení mužstva. Chtěli jsme dva až tři kvalitní hráče, i s výhledem do dalších sezón,“ informoval Lešický.

Na začátku přípravného období Žižkov zvítězil v prestižním halovém turnaji Fortuna Víkend šampiónů, kde ve finále porazil Spartu. Po dvou přípravných zápasech s českými celky z nižších soutěží Viktorka vyrazila na Kypr, kde odehrála šest utkání, v nichž si připsala tři výhry, jednu remízu a dvě porážky. V generálce na první jarní zápas proti Kladnu pak svěřenci kouče Stanislava Grigy porazili v sobotu druholigový Hradec Králové 1:0. „Nemám rád velká pozitiva v přípravě. Měli jsme kvalitní přípravu na úrovni, ale odhalilo se nám i mnoho negativ,“ řekl před začátkem jarních bojů žižkovský lodivod.

Aktuálně třináctý tým Gambrinus ligy čekají během prvních tří jarních kol dvě pražská derby. Nejprve Viktorka zavítá v rámci programu 18. kola na půdu mistrovské Sparty, v dalším zápase pak přivítá doma Klokany z Vršovic. „Prioritou je pro nás záchrana, zápas to pro nás tedy bude jako každý jiný,“ nepřipisuje souboji pražských klubů větší význam kouč vršovického týmu Zbyněk Busta. Oba tyto zápasy nesou přídomek televizní. Divákům u obrazovek je totiž nabídne program ČT4 v tradičním nedělním čase od 20.15 hod.

Klokany čeká "Cesta za světlem" 

Vedení Bohemians 1905 pro své věrné příznivce připravilo na druhé jarní kolo velkou událost. Klokani totiž 24. února v prvním domácím zápase po zimní přestávce přivítají Plzeň pod zbrusu novým umělým osvětlením. Celá akce nese název „Cesta za světlem“. „Klokani z celé země jedou do Vršovic, aby oslavili návrat umělého osvětlení,“ uvádí oficiální stránky klubu.

Z týmu pražského rivala Sparty přišel v zimní přestávce na hostování brankář Lukáš Zich, z Olomouce obránce Martin Knakal a z Teplic se po půlročním angažmá vrátil záložník Pavel Hašek. „Je na něm vidět, že se mu vrátila chuť do fotbalu,“ vyjádřil se na adresu syna trenéra Ivana lodivod zelenobílých Busta. V ligové generálce si jeho svěřenci vyšlápli pod Ještědem na místní Liberec, který přehráli 3:0 i díky trefě tradičního penaltového exekutora, brankáře Radka Sňozíka.

Podzimním králem pražských soubojů se stali borci z Letné. Sparta si nejprve s chutí zastřílela na půdě Žižkova, kde zvítězila 4:1, poté sice prohrála nejprestižnější derby se Slavií doma 0:2, ale s Bohemians si poradila 3:1. Klokani si předtím dokázali vyšlápnout na sešívané, které před domácím kotlem v „bitvě o Vršovice“ porazili 2:0. Na stejném místě se odehrálo i „malé derby“, ve kterém sice Žižkov vedl o dvě branky, nakonec ale zelenobílí urvali alespoň bod za remízu 2:2. Ztracený bod ale Viktoriáni posléze sebrali v nastavení domácího zápasu Slavii. Po skrumáži vyrovnával útočník Kalod na konečných 1:1.

Minitabulka pražských týmů po podzimních vzájemných duelech:
PořadíTýmBodySkóre
1.Sparta67:4
2.Bohemians 190545:5
3.Slavia43:3
4.Žižkov24:7

Reklama

Související témata: