Hlavní obsah

I české kluby se mohou těšit na peníze za účast hráčů na ME a MS

PRAHA

Také české kluby budou výrazně finančně participovat na účasti fotbalistů na evropských a světových šampionátech. Nedávná dohoda mezinárodních federací UEFA a FIFA s kluby totiž zahrnuje odstupné nejen pro celky, v nichž hráči působí v jarní sezóně - a tudíž během červnového turnaje - ale také v posledních dvou letech.

Článek

Už dnes je proto například jisté, že v případě nominace Zdeňka Pospěcha, Martina Fenina, Marka Matějovského či Stanislava Vlčka na letošní ME vyinkasují ve Spartě, Teplicích, Mladé Boleslavi a Slavii nejméně 48 tisíc eur, v přepočtu jeden a čtvrt miliónu korun. A to navíc jen v případě, že český tým vypadne už v základní skupině, protože v případě postupu by se částky samozřejmě zvyšovaly.

V lednové dohodě ze švýcarského Nyonu je totiž klauzule, na jejímž základě dostanou náhradu také kluby, v nichž fotbalisté působili během posledních dvou let. "Náhrada čtyř tisíc eur za hráče a jeden den se začne počítat 14 dnů před startem šampionátu a končí den po vyřazení příslušného mužstva," popsal systém na dnešním ligovém shromáždění generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

Podle něj je také jisté, že celková suma za jednotlivé hráče se bude dělit na tři díly. "První dostane současný klub, druhou klub, v němž fotbalista působil v posledním roce, a poslední třetinu klub, v němž strávil předchozí ročník," dodal Řepka.

Peníze i za hráče, kteří přestoupili v létě 

Z jeho vysvětlení lze tedy vyvodit modelové případy čtyř českých reprezentantů, kteří změnili dres v zimním přestupním období: třetinu by vyinkasovaly jejich české kluby za sezónu 2006/07, dalším ziskem by byl podíl za polovinu odehrané letošní sezóny. Druhou polovinu celé částky by obdržely současné kluby, v tomto případě Frankfurt, FC Kodaň, Anderlecht a Reading.

Ale české kluby by neparticipovaly jen na nedávných odchodech, ale také na starších přestupech hráčů současného kádru, například na Jaromíru Blažkovi a Janu Šimůnkovi, kteří přestoupili ze Sparty v létě. V obou případech by šlo o sumu 32 tisíc eur.

A vůbec nejvíc by samozřejmě přinesly do pokladen případné nominace jejich současných hráčů; v tomto případě přicházejí v úvahu například Daniel Pudil (Slavia), Michal Kadlec (Sparta) nebo Luboš Kalouda (Brno). V jejich případě by podíl na dotacích činil minimálně 96 tisíc eur, v přepočtu dva a půl miliónu korun na hlavu.

Dotace od mezinárodních fotbalových federací vznikly proto, aby pokryly náklady na pojištění hráčů a jejich případné léčení. Dlouhodobá zranění týmových opor během reprezentačních srazů byla již delší čas důvodem velkých sporů mezi kluby na jedné straně a UEFA či FIFA na straně druhé. Na ME v roce 2012 by se pak náhrada měla podle Řepky zvýšit na 5000 eur denně.

Reklama