Hlavní obsah

Jablonec stále trápí koncovka, přesto věří v záchranu

JABLONEC NAD NISOU

Na nelichotivém 14. místě tabulky, jen s dvoubodovým náskokem na poslední Most, vstoupí v neděli fotbalisté Jablonce do jarní části první ligy. Severočeský klub chce ale už na hřišti Mladé Boleslavi nastoupit na cestu, která jej má vyvést ze sestupového pásma. „Kvalitou kádru patří Jablonec do poloviny tabulky,“ věří Jablonecký kouč František Komňacký.

Článek

Zkušený kouč vystřídal v říjnu na lavičce Jablonce trenérského nováčka Luboše Kozla, klub ale ani pod jeho vedením nepodával přesvědčivé výkony a o tom, že nepřezimuje na posledním místě tabulky rozhodl až v posledním utkání ligového podzimu, v němž porazil Teplice. „Samozřejmě, že v klubu panuje velká nespokojenost s postavením v tabulce. Všichni jsme věnovali velké úsilí tomu, abychom se na jarní odvety připravili co nejlépe a opustili to nelichotiví postavení,“ prohlásil Komňacký na středeční tiskové konferenci na jablonecké Střelnici.

Klub po nezdařené podzimní části opustili Luděk Zelenka, Jan Svátek, Emil Rilke, v jednání je odchod Jana Flachbarta. V bojích o záchranu naopak obléknou jablonecký dres Tomáš Michálek, Lukáš Fujerik, Tomáš Necid či bosenské duo Anes Haurdič a Muris Mešanovič. „Kádr se změnil. Odešli hráči, s nimiž jsme nebyli spokojeni, především ve finální fázi,“ podotkl Komňacký.

Právě koncovka je problém, který jablonecké trápí asi nejvíc. Ani v jedenácti přípravných zápasech, které Severočeši před startem jara sehráli, se ofenzíva neprezentovala v nejlepším světle. „Osobně jsem s přípravnými duely spokojen, i když samozřejmě ne na sto procent. Většina soupeřů byla kvalitních a prověřila mužstvo dobře jako celek. Problémem zůstává finální fáze, v jedenácti utkáních jsme dali jen čtrnáct branek. S produktivitou nejsme spokojeni. Zlepšení koncovky je úkol, s nímž vstupujeme do sezóny,“ má jasno Komňacký.

V Boleslavi možná bez Baranka 

Střelecká slabost v přípravě proto jabloneckému kouči na klidu nepřidává. „Přiznávám, že jsem mírně nervózní. Čekal jsem, že se některý z útočníků chytí. Nechybí snaha, nechybí nasazení, ale nedaří se. Schází mi větší pochopení jednoho s druhým,“ přiblížil.

Jablonec navíc bude na jaře čelit nezvyklému tlaku, boje o záchranu nebývaly na Střelnici na pořadu dne. „Jsme pod tlakem, s bojem o záchranu tady nikdo nemá velké zkušenosti. Proto se chceme co nejrychleji dostat ze sestupového pásma. Kvalitou kádru patří Jablonec do poloviny tabulky, i když je jasné, že soupisky postavení v lize nedělají. Je spousta dalších faktorů,“ doplnil Komňacký.

V prvním jarním duelu bude možná chybět jablonecký kapitán Miroslav Baranek, kterého skolila angína. „Odehrál ještě zápas v Drážďanech, pak ale onemocněl a možná první zápas nestihne. Jinak by kádr měl být po zdravotní stránce v pořádku, posty by měly být zdvojené,“ uzavřel kouč Severočechů.

Reklama

Související témata: