Hlavní obsah

Přestupovému trhu vévodila Slavia, ligu opustili Matějovský s Feninem

PRAHA

Je konec zimním přípravám, po dvouměsíčním spánku se naše nejvyšší fotbalová soutěž dává znovu do pohybu. O víkendu mohou diváci poprvé v letošním roce vyrazit na stadióny na zápasy Gambrinus ligy. Většina fanoušků tak poprvé na vlastní oči uvidí nové tváře v sestavě svého klubu, či bude marně vzpomínat na borce, kteří už fotbalový chlebíček ukusují jinde. Sport.cz přináší přehled nejzajímavějších zimních přestupů, které se dotkly českých trávníků.

Článek

Po podzimu první Slavia byla nejaktivnějším hybatelem na přestupovém trhu, k čemuž ji mimo jiné dopomohly zisky z prestižní Ligy mistrů. V útoku se kapitána Vlčka, který zamířil do belgického Anderlechtu, pokusí zastoupit bývalý ostravský forvard David Střihavka, který přišel na hostování z anglického Norwiche. Autor osmi podzimních branek v dresu Mostu Goče Toleski z Makedonie, popřípadě Jan Blažek. Další střelec, nadějný Tomáš Necid, naopak zamířil na hostování do Jablonce. Z Budějovic se do Prahy stěhoval zkušený záložník Jaroslav Černý, do stejné řady přišel z Plzně i další z rodu Jarolímů Marek.

Liberec po neúspěšném podzimu opustily dvě velké postavy mužstva. Spasitel týmu Jan Blažek zamířil za bývalým spoluhráčem Danielem Pudilem do Slavie, která na oplátku pod Ještěd uvolnila záložníky Marcela Gecova a Bořka Dočkala, kteří na podzim hostovali v Kladně. Slovenský špílmachr Ivan Hodúr zamířil do Mladé Boleslavi, nedohodl se totiž, údajně kvůli přemrštěným požadavkům, na prodloužení smlouvy, která by mu vypršela v létě. Těsně před startem ligy se Liberci na tři a půl roku upsal útočník chorvatské reprezentace do 21 let Andrej Kerič.

Nejzajímavější zimní přestupy:
Hráč:Pozice:Z klubu:Do týmu:
Martin FeninÚtočníkTepliceEintracht Frankfurt
Tomáš JunÚtočníkTrabzonsporTeplice
Marek MatějovskýZáložníkBoleslavReading
David StřihavkaÚtočníkNorwichSlavia
Goče ToleskiÚtočníkMostSlavia
Jan BlažekZáložníkLiberecSlavia
Stanislav VlčekÚtočníkSlaviaAnderlecht
Tomáš SivokObránceUdineseSparta
Zdeněk PospěchObránceSpartaFC Kodaň
Ivan HodúrZáložníkLiberecBoleslav

Kladno kromě zmíněné dvojice záložníku přišlo i o svého nejlepšího útočníka. Talentovaný Jiří Jeslínek se totiž s parťákem Ondřejem Kúdelou v zimě vrátil do mateřské Sparty. Opačným směrem zamířili Jan Krob a Jakub Rada. Letenští v zimní přestávce přišli o provizorního kapitána Zdeňka Pospěcha, ten zamířil za reprezentačním kolegou Liborem Sionkem do Kodaně. Kapitánskou pásku od něj převzala staronová tvář, hostující v Praze z italského Udine, Tomáš Sivok. Z hostování v Boleslavi se dále vrátil Petr Voříšek a na Letnou dorazila i  ex-mostecká dvojice Jan Holenda, Andrew Hainault.

Brno získalo Liru, Rezek pomůže Klokanům 

Do předposlední Bohemians zamířil ze Sparty na poslední chvíli hostovat útočník Jan Rezek, stejným směrem se vydal již dříve gólman Lukáš Zich. Klokani také získali práva na obránce Martina Knakala od Olomouce a z teplického angažmá se do Vršovic vrátil záložník Pavel Hašek. Poslední pražský zástupce, fotbalisté Viktorie Žižkov, v kabině přivítali krajního záložníka Zdeňka Koukala z Teplic a argentinského stopera Morese, který si zahrál i za slavnou Bocu Juniors.

V zimní přestávce opustil páté Brno jeden z pilířů základní sestavy Mario Holek, do Zlína zamířili na hostování útočník Milan Pacanda a na přestup Petr Musil. Hlavními posilami týmu s pohárovými ambicemi jsou obránci Elton Lira z Brazílie a z tureckého Menisasporu Josef Dvorník. Po podzimu čtvrtá Ostrava žádnou novou tvář nepřivedla, přetlak mezi útočníky Baník vyřešil prodejem Adama Varadiho do zatím šesté Plzně.

Na západě Čech by měl dvaadvacetiletý hráč pomoci zacelit díru po odchodech Martina Filla do Norska a Marka Jarolíma do Slavie. Kouč Stanislav Levý má v kádru nově i třineckého útočníka Rodrigueze a na hostování tvořivého záložníka Milana Petrželu ze Sparty.

Naváží Teplice na podzim i bez Fenina?

Teplice byly příjemným překvapením podzimu, pokud chtějí na jaře pokračovat ve výborných výsledcích, musí v první řadě nahradit střelecké schopnosti Martina Fenina. Dvacetiletý fotbalista půl roku po zisku stříbrné medaile na MS dvacetiletých vyslyšel jednu ze zahraničních nabídek a už sází branky v dresu bundesligového Frankfurtu. Za utržené peníze Severočeši pořídili hned trojici útočníků - bývalého sparťana Tomáše Juna, Slováka Andreje Heseka a Michala Smejkala z Plzně. Ze Zlína navíc přišel obránce Vlastimil Vidlička.

Do kádru moravského překvapení trenéra Pavla Hoftycha naopak zamířilo brněnské duo Milan Pacanda, Petr Musil. Ve Zlíně se také zabydluje dvojice bratrů Gavláků ze Slovenska. Tým opustil Lukáš Opiela, který je novou akvizicí každoročně ambiciózní Mladé Boleslavi. Ta hned po skončení podzimu přišla o kapitána, když reprezentant Marek Matějovský přestoupil do anglického Readingu. Jeho úlohu špílmachra by měl převzít slovenský reprezentant Ivan Hodúr. Na Letnou se po půlročním hostování ve středočeském klubu vrátil Petr Voříšek. Trenéra Ščasného může těšit, že údajnému vábení Slavie odolal nový kapitán mužstva Jan Rajnoch.

Zelenka v Jablonci skončil, Svátek do Budějovic 

Jako obvykle prošel velkou migrací kádr posledního Mostu. Uvolněné místo po ostrostřelci Toleském by v útoku mohl zaujmout ex-teplický Emil Rilke, se záchranou by měl celku kouče Roberta Žáka pomoci i gólman reprezentace do 21 let Milan Švenger. Ten přišel spolu s Kanaďanem Davem Simpsonem na hostování ze Sparty. Olomoucký lodivod Martin Pulpit narozdíl od Žáka věří borcům, které zařadil do kádru již před srpnovým startem ligy. V kolonce příchodů hanáckého klubu totiž figuruje jediné jméno Vojtěcha Štěpána z Jablonce. Pulpit se jistě raduje především z toho, že v Olomouci zůstává brazilský špílmachr Melinho.

Překvapivě tápajícímu Jablonci by měl v boji o záchranu v nejvyšší soutěži pomoci Tomáš Michálek, kterého Severočeši přetáhli z polské Wisly Plock. Sterilní útok svěřenců Františka Komňackého opustil mimo jiné velezkušený Luděk Zelenka. Kouč tak bude spoléhat zřejmě na produktivitu mladé pušky ze Slavie Tomáše Necida a Slováka Pavola Straku. Ze Sparty na severu Čech hostuje Strakův krajan Igor Žofčák. Útočník Jan Svátek zamířil za trenérem Strakou do Budějovic, které dále angažovaly dvojici záložníků - Pavla Mezlíka z Brna a Petra Šímu z Plzně.

Reklama