Hlavní obsah

Uhájí Slavia vedení před Spartou?

Jan Cícha, Milan VlčekSport.cz

O víkendu startuje jarní část Gambrinus ligy a celý fotbalový národ je zvědavý, zda-li se Slavii podaří po dlouhých dvanácti letech získat ligový titul. Boj o nejvyšší příčky však tradičně hlásí také Sparta, která na odvěkého rivala ztrácí pět bodů. Jarní část mívají navíc letenští tradičně lepší. Na třetím místě jsou jen vinnou horšího skóre Teplice.

Článek

Jarní část ligy se bude hrát tři měsíce. Podle Iva Lubase, šéfa soutěžního úseku fotbalového svazu, by Gambrinus liga měla skončit v sobotu 17. května. Soutěž tak nebude končit jako loni v pondělí, ale v sobotu. Důvodem je konání mistrovství Evropy. Česká reprezentace má totiž už v pondělí 19. května sraz a v úterý odjíždí na soustředění do Seefeldu.

Nejvíce šancí dávají fotbaloví experti ve čtrnáctikolovém klání pražské Slavii. Červenobílí mají pětibodový náskok před nejbližšími pronásledovateli. V zimní přestávce se jim podařilo získat kvalitní hráče, ale až mistrovské zápasy ukážou, nakolik jsou Marek Jarolím, Toleski, Střihavka, Blažek a spol. schopni zvládnout tlak, který boj o titul s sebou přináší. Fotbaloví odborníci jsou zvědavi, zda taková obměna kádru týmu Karla Jarolíma nebude spíše na škodu, protože ne všichni budou moci hrát, což jistě ponesou nelibě.

Jarolím se však také bude muset obejít bez několika opor týmu, které odešly na zahraniční angažmá. Stanislav Vlček, střelec sedmi ligových branek, zamířil do belgického Anderlechtu Brusel a do nizozemského Heerenveenu odešel defenzivní záložník Michal Švec. Slabinou by v boji o titul mohla být také chabá návštěvnost na Strahově.

Sparta začíná ve Zlíně, kde 12 let nevyhrála

Sparťané chtějí k obhajobě mistrovského titulu vykročit hned v prvním kole. Do cesty se jim však postaví Zlín, se kterým mají Pražané dlouhodobě špatnou bilanci. Ve Zlíně totiž naposledy vyhráli v květnu 1995. Kádr trenéra Michala Bílka nedoznal velkých změn. Do dánské Kodaně odešel kapitán Zdeněk Pospěch. Tým naopak posílil Tomáš Sivok, ten na Letnou zamířil na půlroční hostování z italského Udine. Z hostování v Mladé Boleslavi se vrátil Petr Voříšek, který už se svým návratem na Letnou příliš nepočítal.

Teplice ještě před zahájením podzimní části opustil bosenský kanonýr Edin Džeko, v zimní přestávce klub opustil další vynikající útočník, Martin Fenin již válí v bundesligovém Frankfurtu. Nahradit se ho pokusí nová trojice útočníků. Z tureckého Trabanzosporu přišel Tomáš Jun, z Plzně Michal Smejkal a ze slovenské Nitry Andrej Hesek.

Plzni se rozpadla osa týmu

Největší oslabení zaznamenali v Plzni, týmu se rozpadla osa Daněk - Jarolím - Fillo. Druhý jmenovaný zamířil do Slavie, Fillo pak do norského Stavangeru. Největší ztrátou pro Plzeň je odchod brankáře Michala Daňka do celku druhé anglické ligy West Bromwich Albion. Do ukrajinského Dněpru Dněpropetrovsku přestoupil z pátého Brna jeden z pilířů základní sestavy Mario Holek. O dalšího nadějného mladíka Luboše Kaloudu měl zájem například italský Juventus Turín, jehož dres obléká Pavel Nedvěd, k přestupu však nedošlo.

Nejvíce sestupových starostí budou mít kluby na posledních pěti místech tabulky. Nejhůře to vypadá s Mostem, který za 16 odehraných kol získal pouze 12 bodů a navíc prodal útočníka Toleskiho, který si na podzim připsal 8 branek a spolu se Sparťanem Doškem vede tabulku střelců. Na druhé sestupové pozici se aktuálně nachází celek Bohemians 1905. Klokani se však prvoligové příslušnosti nechtějí vzdát a proto do svých řad získali Jana Rezka ze Sparty.

Podle názoru fotbalových expertů budou příští rok hrát druhou ligu Most a Kladno. Ačkoli je Kladno na 12. pozici, tak na patnácté Bohemians 1905 má náskok pouhých tří bodů, v zimním přestupním termínu navíc klub trenéra Jaroslava Šilhavého opustila řada hráčů. Z hostování si své mateřské kluby stáhly kvarteto mladých hráčů Jeslínek, Kúdela, Dočkal a Gecov. To je jeden z hlavních důvodů, proč se Kladnu dávají malé naděje na setrvání v lize.

Reklama