Hlavní obsah

Žižkov vyhrál díky Švancarovi záchranářský duel s Kladnem

PRAHA

V tradičním nedělním čase odstartovali jarní část Gambrinus ligy fotbalisté Žižkova. Viktoriáni v záchranářském souboji s Kladnem získali důležité tři body, v nepříliš pohledném utkání rozhodl faul hostujícího brankáře Pavlíka na Kaloda v 70. minutě. Následnou penaltu proměnil Petr Švancara a Žižkov se radoval z výhry 1:0.

Článek

Po úvodním promrzlém oťukávání pod pražskou televizní věží se k prvnímu střeleckému pokusu odhodlal domácí obránce Kučera. Jeho projektil z uctivé vzdálenosti gólmana Pavlíka ale neohrozil. O něco nebezpečněji vypadala hlavička vytáhlého útočníka Kaloda v 7. minutě, ani on však po standardní situaci střelu mezi tyče kladenské branky nevměstnal. Hosté, kteří přijeli s taktikou na osamoceného Semeráka na hrotu, se pokoušeli o rychlé narážečky a pohybem eliminovali snahu Žižkova o větší úvodní nápor.

Právě Semerákovi ve 13. minutě chyběl pouhý kousek ke gólové radosti. Po rychlém výpadu pálil zpoza šestnáctky jen těsně vedle levého koutu Bartalského svatyně. Žižkovu se naopak nedařilo vymyslet a zrealizovat kloudnější akci, čehož Kladno využilo k získání územní převahy i několika nadějných standardních situací.

Domácímu trenérovi Stanislavu Grigovi došla ve 31. minutě trpělivost s nevýrazným Da Silvou a poslal místo něj do hry Jana Novotného. Těsně před poločasem pálil nebezpečně z přímého kopu kapitán Viktorky Stracený, jeho technická střela o kousek přeletěla Pavlíkovo břevno a mužstva tak šla do kabin za bezbrankového stavu.

Do druhého poločasu vstoupili lépe domácí. Švancara si na levé straně pohrál s Benešem a zpětnou přihrávkou našel ve vápně úplně volného spoluhráče Kušníra. Ten ale místo střely do odkryté části branky napálil padajícího gólmana Kladna a nezbylo mu, než se zklamaně chytit za hlavu. Vzápětí sice trefil Tomáš Procházka pravou Pavlíkovu tyč, před tím byl ale Kalodovi odpískán útočný faul. Viktorka dokázala v této fázi zápasu přikovat soupeře před jeho branku, její snaze ale chyběla povedená finální přihrávka a při střelách skrz hradbu těl i kousek štěstí.

Tři body trefil z penalty Švancara 

Vysvobození z křečovité snahy přinesla pro domácí 70. minuta. Po přesném vysunutí do vápna upadl Kalod při souboji s kladenským gólmanem a nařízenou penaltu proměnil druhý ofenzivní hrot Petr Švancara. Snad první krásnou fotbalovou akci v utkání předvedli domácí borci v 82. minutě. Kalod si zaběhl za hostující obranu a našel na malém vápně nabíhajícího Novotného, s jeho přízemní střelou si ale bravurně poradil hostující gólman. Domácí drželi otěže zápasu pevně v rukách až do závěrečného hvizdu a uhájili důležité vítězství 1:0.

Žižkov se díky zisku tří bodů dostal před svého nedělního soupeře a patří mu před dalšími zápasy 17. kola jedenácté místo. Kladno je třinácté, ještě jej ale může přeskočit Jablonec.

Viktoria Žižkov - SK Kladno 1:0 (0:0)
Branka: 71. Švancara z pen. Rozhodčí: Kocourek - Chytil, Kubáň. ŽK: Kalod - Pavlík, Brunclík. Diváci: 3420.
Žižkov: Bartalský - Kučera, Labant, Kropík, Xavier - Kušnír, Procházka, Tinga (32. Novotný), Stracený (73. Koukal) - Kalod, Švancara. Trenér: Griga.
Kladno: Pavlík - Bartoš, Beneš, Hochmeister, Krob - Zoubele (76. Kroupa), Szabo, Gross, Brunclík (86. Vršajevič), Jablonský (63. Cigánek) - Semerák. Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: