Hlavní obsah

Podle Šilhavého držel Žižkov kladenské fotbalisty v šachu

PRAHA

Duel s přízviskem záchranářský viděli diváci v neděli dopoledne na Žižkově. V rámci 17. kola fotbalové Gambrinus ligy tam zavítalo Kladno. Domácí Viktoria se radovala z hubeného vítězství 1:0 díky proměněnému pokutovému kopu z kopačky Petra Švancary. Střet Kaloda s brankářem Pavlíkem, který penaltě předcházel, vyvolal po zápase vášnivé reakce v obou táborech.

Článek

Kalod se v 70. minutě prosmýkl za záda kladenských beků, udělal Pavlíkovi kličku a poté se skácel na zem. Hlavní rozhodčí Tomáš Kocourek ani na chvíli nezaváhal a nekompromisně ukázal směrem k bílému puntíku uvnitř vápna. „Gólman tam šel, pro nás dobře, pod nohy. Z mého pohledu to byla jasná penalta,“ dušoval se po zápase jediný střelec zápasu Petr Švancara. Stejného názoru byl zřejmě i delegát utkání Miroslav Starý, který Kocourkův výkon ohodnotil nadprůměrnou známkou sedm.

„Viděli jsem, že i na Žižkově se dá kopat penalta. Nebyla sice na mě...,“ připomněl Švancara svůj prozatímní boj s muži s píšťalkou, kterým vadí jeho údajné simulování. Na otázku, zda by se pokutový kop zahrával i v případě, že by na Kalodově místě stál on, rezolutně zakroutil hlavou. Švancara se hned po odpískání faulu sám chopil míče a úspěšnou střelou doprostřed branky ustál tíhu zodpovědnosti. „Rozhodl jsem se kam to dám až dva kroky před balónem,“ svěřil se „žižkovský Mercedes“ novinářům.

Zklamaný brankář Kladna Roman Pavlík viděl klíčovou situaci střetnutí z úplně jiného pohledu, o penaltě prý nemohla být ani řeč. „Byl kus ode mě, kopl mě do lokte a upadl. O dvě minuty později se mi omluvil ´promiň, musel jsem´,“ líčil moment ze 70. minuty gólman, který svůj tým několikrát podržel.

Kladno se totiž po slušné první půli zhruba od 60. minuty dostalo pod zdrcující tlak domácích borců a jen Pavlíkovy bravurní zákroky oddalovaly gólovou pohromu. „Nepodrželi jsme vepředu balón, k tlaku Žižkovu pomohly i standardní situace,“ vypočítával důvody herního úpadku svého týmu kouč Jaroslav Šilhavý a zklamaně dodal: „Drželi nás v šachu.“ Vítězství soupeře označil vzhledem k průběhu druhé pětačtyřicetiminutovky za zasloužené.

Novotný svým příchodem oživil hru Viktorky

Domácí trenér Stanislav Griga musel na promrzlé lavičce v prvním poločase trnout. Jeho svěřenci nebyli schopni kloudné kombinace, soupeř byl pohyblivější a překvapivě i důraznější. Hru Viktorky oživilo střídání Da Silvy, který se těžko vyrovnával s terénem. Na jeho místo nastoupil Jan Novotný, jemuž se dařilo o poznání lépe. „Příchod Novotného nám hodně pomohl. Ve druhém poločase jsme si začali vytvářet šance a zaslouženě jsme vyhráli,“ zhodnotil průběh střetnutí Griga.

Velkým pozitivem je pro něj určitě nula na kontě inkasovaných branek. Grigův tým totiž na podzim výsledkově doplácel na chyby v defenzívě, kterých se v neděli vyvaroval. „Dneska hrála obrana super, jsem příjemně překvapený,“ pochválil své svěřence slovenský lodivod.

Reklama

Související témata: