Hlavní obsah

Slavii zachránil Černý, zimní posily byly na úvod jara vidět

PRAHA

Fotbalistům pražské Slavie start do jarní části Gambrinus ligy vyšel. Ve večerní dohrávce 17. kola vedoucí tým tabulky šťastně porazil České Budějovice 1:0 gólem Černého šest minut před koncem. Druhá Sparta a třetí Teplice přes výhry ztrácejí nadále pět bodů. I v ostatních zápasech se skvěle uvedly nové zimní posily, které svým celkům zařídily body. Kopaly se také tři penalty.

Článek

Slavia se proti Budějovicím dlouho trápila, hosté zodpovědně a trpělivě bránili. Aktivní byl domácí Goče Toleski. Makedonský útočník nejprve ve vyložené pozici ztroskotal na brankáři Kučerovi, po změně stran trefil z přímého kopu pravou tyč. Na druhé straně mohl uspět Mrkvička, po brejku jeho táhlá střela jen těsně minula Vaniakovu branku.

Toleski vstřelil gól v 65. minutě, ale už předtím pomezní rozhodčí chybně odmával ofsajd. Slávista navíc dostal za zakopnutí míče žlutou kartu. O čtyři minuty další střelu z dobré pozice Makedoncovi zneškodnil pohotovým zákrokem Pavel Kučera.

Budějovice mohly dokonce jít do vedení. V 74. minutě vypálil Vozábal, míč před Vaniakem skočil. Jenž dobíhající Tomáš Stráský překopl ze tří metrů odkrytou branku. V 84. minutě se promrzlý Strahov mohl radovat. Odražený míč nekompromisně napálil Jaroslav Černý do hostující sítě. Černý do Slavie zamířil v zimní přestávce právě z Budějovic.

Kouči Jarolímovi přidělaly vrásky zranění dvou hráčů základní sestavy. Už v 25. minutě musel s poraněnou hlavou střídat útočník David Střihavka, po přestávce po zákroku Hílka odkulhal ze hřiště Marek Jarolím.

Švancara rozhodl o výhře v záchranářském duelu

Viktoria Žižkov získala tři velice důležité body v nedělním souboji s Kladnem. Obě mužstva totiž čekají v jarní části ligy záchranářské práce. Zápas rozhodla 70. minuta. Faul Pavlíka v pokutovém území na pronikajícího Kaloda ocenil sudí penaltou a Švancara se nemýlil. Domácí si pak už vedení pohlídali a dostali se tak před svého nedělního soupeře na 11. pozici.

Na hřiště šesté Plzně přijelo páté Brno. Domácí fandové si mohli radostně zakřičet gól už ve 22. minutě. Nová posila Viktorie Adam Varadi se protáhla mezi brněnskými obránci a střelou k tyči překonala brankáře Lejsala. Další zásah Plzně přišel ve 35. minutě. Do pokutového území se vřítil Sylvestre, byl faulován Trousilem a penaltu poté sám proměnil.

Jablonec získal bod v Boleslavi

V utkání Mladé Boleslavi s Jabloncem padl gól už šest minut po úvodním hvizdu. Kapitán domácího týmu Jan Rajnoch proměnil pokutový kop nařízený za faul na Kalinu. Domácí však vedení nedokázali udržet. V 65. minutě se napřáhl Žofčák, jehož střela skončila na břevnu. U odraženého balonu však byl první Tomáš Necid, který míč pohodlně doklepl do domácí branky.

Teplice se v prvním zápase jarní části dočkaly tříbodového zisku. O výhru se zasloužil v 68. minutě Tomáš Jun. Po rohovém kopu se dostal k míči a přesně jej poslal k tyči mostecké branky. V závěru se hosté tlačili před teplickou branku, ale jejich snažení kýžené vyrovnání nepřineslo. Teplice tak s třiatřiceti body okupují třetí místo ligové tabulky.

V pondělí dohrává 17. kolo duelem Liberec - Ostrava. Jarní část sezóny odstartovala sobotní výhrou Sparty 2:0 ve Zlíně, Olomouc remizovala s Bohemians 1905 1:1.

Gambrinus liga, 17. kolo:
Tescoma Zlín - Sparta Praha 0:2on-line
Branky: 31. Slepička, 50. Vacek.
Sigma Olomouc - Bohemians 1905 1:1on-line
Branky: 45. Hubník - 78. Ordoš.
Viktoria Žižkov - SK Kladno 1:0on-line
Branka: 70. Švancara z pen.
Viktoria Plzeň - 1. FC Brno 2:0on-line
Branky: 22. Varadi, 35. Sylvestre z pen.
FK Mladá Boleslav - FK Jablonec 97 1:1on-line
Branky: 6. Rajnoch z pen. - 65. Necid
FK Teplice - SIAD Most 1:0on-line
Branka: 68. Jun
Slavia Praha - České Budějovice 1:0on-line
Branka: 84. J. Černý
Pondělí 18. února:
17:15 Slovan Liberec - Baník Ostrava (ČT2)on-line

Reklama