Hlavní obsah

Zapomenutý Vacek ve Zlíně zářil

PRAHA

Návrat dvacetiletého záložníka Kamila Vacka na prvoligovou scénu byl impozantní. Nejlepší hráč mrazivé zlínské bitvy, v níž Sparta po třinácti letech zlomila valašské prokletí, svojí hrou i gólem výrazně přispěl k tříbodovému vykročení Pražanů.

Článek

„Před zápasem jsem byl trochu nervózní, ale kluci pomohli. Spadlo to ze mne a dobře se mi hrálo vedle Pavla Horvátha. Mrzí mě už první šance, kdy mi ideálně přihrál Marek Kulič. Před gólem krásně prošel Michal Kadlec, naservíroval mi míč a já se díval, abych netrefil někoho z hráčů před sebou a šlo to rovnou na bránu. Byl to parádní večer, i když v mrazu a na těžkém terénu. Návrat do ligy se mi povedl,“ liboval si černovlasý mladík nad obnovenou premiérou.

Zatím v jeho krátké kariéře převládala smůla. O přestupu do Bielefeldu se v roce 2005 psalo jako o skandálu. Olomouc tvrdila, že má s Vackem smlouvu. Jeho otec a právník, že nikoliv. Fotbalista spor vyhrál a mohl hrát bundesligu. Hned na jaře 2006 přišel další úder osudu. Odehrál čtyři minuty proti Kolínu nad Rýnem, ale pak si zlomil zánártní kůstku a na fotbal se mohl jen dívat.

I v Česku se na něj pomalu zapomínalo. Vleklé zdravotní problémy ho připravily o mistrovství světa dvacetiletých. Do Sparty přišel loni v létě. Kdekdo nad tím kroutil hlavou. „Věděl jsem, že jde o tvořivého hráče, jakých je u nás málo, proto jsem ho do Sparty chtěl. Prvořadé bylo, aby se dal zdravotně do pořádku a postupně se rozehrál v rezervě. Počítal jsem s tím, že ho vezmu do zimní přípravy a uvidí se,“ vysvětloval svůj tah trenér Michal Bílek.

Vacek se uvedl výborně už v přípravných zápasech. Ale na soustředění ve Španělsku mu soupeř poranil kotník. Přesto jej kouč Bílek poslal ve Zlíně do základní sestavy. „Podal velmi kvalitní výkon. Stejně jako celý tým odvedl dobrou práci. Jsem přesvědčený, že jeho výkony půjdou ještě nahoru,“ říkal spokojený Bílek.

Reklama

Související témata: