Hlavní obsah

Sparta deklasovala Žižkov, na Slavii ztrácí opět dva body

Fotbalisté Sparty nedali v nedělním utkání 18. kola Gambrinus ligy šanci Žižkovu a po výhře 6:1 se opět přiblížili vedoucí Slavii na rozdíl dvou bodů. Lídr tabulky má ale pondělní dohrávku v Brně k dobru. Sparta v městském derby dominovala. Dvakrát se trefil Slepička, další góly zoufalému soupeři přidali Matušovič, Vacek, Kolář a Kladrubský. Žižkov v závěru korigoval Bukačem.

Článek

Trenér Sparty Bílek poslal do hry stejnou jedenáctku jako před týdnem ve Zlíně, hostující kouč Griga jen vyměnil Tingu Novotným. Fanoušci po úvodním hvizdu skandovali „chceme rudou Spartu“. Nelíbily se jim historické modré dresy, kterými letenští chtěli podpořit svoji kampaň Sparta fandí slušně.

Domácí mohli jít hned v úvodu do vedení, hlavičku Matušoviče ovšem bravurně vytáhl gólman Bartalský. Hosté po podzimní domácí prohře 1:4 nastoupili s defenzivní taktikou a před Grigara se podívali spíše výjimečně. V 11. minutě propadl centr Horvátha až k nohám Kuliče, domácí útočník byl ale překvapený a míč skončil mimo. Lépe se domácím vedlo o jedenáct minut později. Sudí Matějek citlivě nechal Spartě výhodu, dlouhý centr prodloužil Slepička na naběhlého Miroslava Matušoviče a ten pohodlně skóroval.

Potěšení domácí příznivci za okamžik tleskali dalekonosné bombě Horvátha. Žižkov sice poté přidal a opticky na chvíli vyrovnal hru, ve 36. minutě ale neuhlídal rychlý brejk domácích. Vacek vybojoval míč, narazil si se Slepičkou a obstřelil Bartalského.

Slepička potrestal další zaváhání soupeře

Hosté se ze svých zaváhání v prvním poločase nepoučili a pět minut po zahájení druhé půle opět předvedli další minelu. Tentokrát se srazili dva obránci Žižkova, míč se dostal až k Miroslavu Slepičkovi a ten ke dvěma asistencím přidal gól i s tradičním oslavným saltem.

Žižkov si pořádnou šanci vytvořil v 60. minutě, Kalod ale ve vyložené pozici Grigara nepřekonal. Na druhé straně se blýskl i Bartalský zneškodněním nebezpečné střely Kuliče. Sparta excelovala, další pohlednou kombinační akci zakončil osamocený Slepička a dotáhl se s osmi góly na spoluhráče Libora Doška na čele tabulky střelců. Nebohý Žižkov o dvě minuty později jen přihlížel akci střídajícího Daniela Koláře, který střelou o tyč upravil na 5:0. Navíc za okamžik pomezní rozhodčí nepřesně odmával domácím ofsajd. Jinak by šel na osamoceného Bartalského kvartet sparťanů.

Žižkovu se stejně jako na podzim podařilo v závěru alespoň korigovat, individuální akci zakončil přesnou střelou střídající Radek Bukač. V nastavení uzavřel hlavičkou skóre Jiří Kladrubský. Sparta s přehledem zvládla i druhé jarní utkání a znovu vytvořila tlak na vedoucí Slavii. Sešívaní mají na čele tabulky dvoubodový náskok, který mohou zvýšit v pondělní dohrávce v Brně.

Sparta Praha - Viktoria Žižkov 6:1 (2:0)
Branky: 50. a 73. Slepička, 21. Matušovič, 36. Vacek, 75. Kolář, 90. Kladrubský - 84. Bukač. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Ondo. ŽK: Xavier, Kropík, Šťastný (všichni Žižkov). Diváci: 7028.
Sparta: Grigar - Voříšek, Sivok, Řepka, Kadlec - Hušek - Kulič, Vacek (60. Kolář), Horváth (81. Kladrubský), Matušovič (65. Jeslínek) - Slepička. Trenér: Bílek.
Žižkov: Bartalský - Kučera (53. Šťastný), Kropík, Labant, Xavier - Kušnír, Procházka, Novotný, Stracený (46. Da Silva) - Švancara, Kalod (72. Bukač). Trenér: Griga.
18. kolo fotbalové Gambrinus ligy:
Slovan Liberec - FK Teplice 4:0on-line
Branky: 30. a 74. Papoušek, 7. Dort, 45. Kerič.
Baník Ostrava - Tescoma Zlín 2:1on-line
Branky: 4. Bystroň, 57. Svěrkoš - 61. Malár.
SK Kladno - Mladá Boleslav 0:1on-line
Branka: 8. Rajnoch.
České Budějovice - FK Jablonec 97 0:0on-line
SIAD Most - Sigma Olomouc 1:1on-line
Branky: 32. Studík - 89. Hudec.
Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň 2:2on-line
Branky: 40. Morávek, 90. Rezek - 29. Róth, 73. Varadi.
Sparta Praha - Viktoria Žižkov 6:1on-line
Branky: 49. a 73. Slepička, 21. Matušovič, 36. Vacek, 75. Kolář, 90+2. Kladrubský - 84. Bukač.
1. FC Brno - Slavia Praha (25.2. 17:15)on-line

Reklama

Související témata: