Hlavní obsah

V Edenu finišují stavební práce

PRAHA

Budování stadiónu fotbalové Slavie v Edenu spěje do finále. Zhotovitel projektu Hochtief CZ začne na konci března předávat stavbu investorovi, kterým je společnost E Side Property. Již nyní probíhají kolaudace některých částí a na březen a duben je naplánován zkušební provoz. Stavební práce postupně finišují, v těchto dnech jsou na tribuny instalovány sedačky.

Článek

Hrací plochu bude pokrývat přírodní travnatý koberec, který je právě pěstován v Německu a v Edenu bude položen koncem března. Osvětlení bude zajišťovat 148 kusů výbojkových světlometů o celkovém výkonu 1400 luxů. Střešní podhledy tribun jsou z kanadského cedru, který je jednou z nejlehčích a nejtrvanlivějších měkkých dřevin na světě. Nosná konstrukce střechy váží úctyhodných 1 300 tun.

Podle Alexandra Klimenta ze společnosti E Side Property se bude jednat o stadión anglického typu, tzn. bez atletického oválu. „Bude mít maximální kontakt s hráči, zároveň však maximální bezpečí. Věříme, že fanoušky toto prostředí zkulturní. S trochou nadsázky lze říci, že se fanoušci, sedící v první řadě, budou moci hráčů, například při autovém vhazování, dotknout,“ řekl Kliment na středečním setkání s novináři přímo na stavbě. Diváci určitě ocení, že střecha je upevněna na táhlech mimo hlediště, tudíž ve výhledu na plochu nebrání ani jeden sloup.

Slavnostní zahajovací zápas možná sehrají týmy Slavie a anglického Oxfordu, ve Vršovicích by se 15. května mělo také hrát finále Poháru ČMFS. „V Edenu se představí i reprezentace, 27. května zde nastoupí proti Litvě,“ doplnil Kliment. V celém komplexu bude platit úplný zákaz kouření. „Eden má být místem, kam se návštěvníci rádi vracejí a kde se jim dobře dýchá. Proto jsme se rozhodli jít touto cestou a o něco předběhnout českou legislativu,“ poznamenal Kliment.

Reklama

Související témata: