Hlavní obsah

Slavia opět odskočila Spartě, Plzeň vyhořela proti Ostravě

PRAHA

Fotbalisté pražské Slavie vyhráli nedělní utkání 19. kola Gambrinus ligy nad Mostem 2:0 a na čele tabulky mají opět pětibodový náskok před druhou Spartou. Tvrdou ránu dostaly pohárové ambice plzeňských fotbalistů, kteří prohráli s Ostravou 0:4. Baník vystřídal na třetím místě Teplice, které podlehly Brnu 0:1. Ve večerním pražském derby vydřel Žižkov výhru nad Klokany 2:1.

Článek

Vedoucí Slavia začala proti poslednímu Mostu ofenzivně, své příležitosti ale nevyužila. Naopak mohla inkasovat, střelu Stožického z přímého kopu vyrazil Vaniak na břevno. Krátce před přestávkou se už favorit prosadil, akci Marka Jarolíma zakončil prvním gólem za Slavii Jan Blažek. Most venku nevyhrál přes třicet zápasů a Slavia neměla se Severočechy potíže. Její výhru potvrdil v 57. minutě Mickael Tavares, jenž hlavou zakončil roh Jaroslava Černého. I pětadvacetiletý Francouz se radoval z první branky v Gambrinus lize. Slavia má na čele tabulky opět pětibodový náskok před Spartou, která ale v pondělí hraje v Olomouci.

Plzeň po zimních změnách v kádru vykročila do jarní části úspěšně, po výhře nad Brnem remizovali Západočeši na hřišti Bohemians 2:2. Baník ale také získal ve dvou zápasech čtyři body a navíc mu do karet hrála dlouhodobá bilance. V Plzni Ostravané neprohráli dlouhých deset let.

Po dlouhodobé zranění se v dresu hostí poprvé od letního návratu představil stoper René Bolf, domácí pro disciplinární trest postrádali ex-ostravského útočníka Varadiho. Baník se v nepříznivém počasí mohl radovat už ve 13. minutě. Lukáš Magera v brejku obstřelil vyběhlého Iliziho a otevřel skóre. Magera zařídil i druhý gól, pohlednou dělovku ještě otřel o tyč plzeňské branky. Do šaten se šlo za stavu 0:3, ve 42. minutě totiž domácí Malcharek nešťastně tečoval střelu Václava Svěrkoše. Stejný hráč v 55. minutě uzavřel skóre na 0:4 a boj o účast v evropských pohárech skončil pro domácí debaklem.

Brno uspělo i v Teplicích 

Čtvrté Teplice hostily páté Brno a chtěly odčinit slabý výkon a prohru 0:4 z Liberce. Severočeši neprohráli s Brnem 4,5 roku, ale v neděli Brno tříbodovému zisku přiblížil Elton Lira, který v sestavě nahradil pro žluté karty distancovaného Střeštíka. Brazilský záložník si ve 39. minutě narazil míč s Kaloudou a technickou střelou překonal Slavíka. Více branek diváci neviděli, Teplice po osmi domácích výhrách ztratily body.

Jablonec potřeboval proti Kladnu bodovat, ale v prvním poločase mohli skórovat hosté. Zoubele ale svoji příležitost nevyužil. Tři tisícovky diváků rozjásal až čtvrt hodiny před koncem premiérovou ligovou brankou Pavol Straka, který z otočky rozhodl o důležitých třech bodech pro domácí. Jablonec se bodově dotáhl na Žižkov, který má ale k dobru večerní dohrávku proti Bohemians 1905. Kladno neuspělo ve čtvrtém zápase v řadě, na jaře třikrát prohrálo 0:1.

Mladá Boleslav v minulém kole ukončila devítizápasovou sérii bez výhry a tříbodový zisk z Kladna chtěla potvrdit proti Českým Budějovicím. A lepší start si domácí přát nemohli. Už ve 4. minutě otevřel skóre premiérovým gólem v nejvyšší soutěži Jakub Řezníček, který také po srovnání Václava Mrkvičky ve 32. minutě poslal Boleslav o šest minut později opět do vedení. Středočeši, kteří posledních pět minut hráli bez vyloučeného Procházky, vyhráli domácí zápas poprvé od 30. září. Tehdy porazili Bohemians 2:0.

Žižkov otočil zápas proti Klokanům 

Ve večerním televizním duelu nováčků Viktoria Žižkov s Bohemians 1905, šli po úvodním tlaku do vedení hostující Klokani. Přesnou hlavičkou se prezentoval v 8. minutě Jan Morávek. Domácí postupně převzali iniciativu, ale do poločasu se jim skórovat nepodařilo. Po změně stran začali hosté opět náporem, ale paradoxně dvakrát inkasovali.

Nejprve se šťastně trefil v 51. minutě Tinga, jehož nepovedený centr zapadl k překvapení všech za záda gólmana Sňozíka. O čtyři minuty později pláchl od půlící čáry nejlepší střelec Žižkova Petr Švancara a z úhlu vsítil svou pátou branku v sezóně. Ta rozhodla o vítězství 2:1 ve prospěch jeho týmu a také o tom, že Klokani jsou stále předposlední.

V sobotu prohrál Zlín 0:1 s Libercem, v pondělí se kolo dohrává duelem Olomouc – Sparta.

Zápasy 19. kola Gambrinus ligy:
Tescoma Zlín - Slovan Liberec 0:1on-line
Branka: 38. Kerič.
Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 0:4on-line
Branky: 13. a 36. Magera, 42. vlastní Malcharek, 55. Svěrkoš
Jablonec - Kladno 1:0on-line
Branka: 74. Straka
Mladá Boleslav - České Budějovice 2:1on-line
Branky: 4. a 38. Řezníček - 32. Mrkvička
Slavia - SIAD Most 2:0on-line
Branky: 39. Blažek, 57. Tavares
Teplice - Brno 0:1on-line
Branka: 39. Lira
Viktoria Žižkov - Bohemians 1905 2:1on-line
Branky: 51. Tinga, 55. Švancara - 8. Morávek
Pondělí 3.3.:
Sigma Olomouc - Sparta (17:15)on-line

Reklama