Hlavní obsah

Baníkovci v Olomouci hajlovali, zapálili tribunu a porvali se

OLOMOUC

Na traumatologickém oddělení olomoucké nemocnice skončil jeden z ostravských fanoušků, který byl napaden během sobotního ligového zápasu fotbalistů Baníku s olomouckou Sigmou. Útok se odehrál na severní tribuně, která byla tentokrát výjimečně vyhrazená fanouškům Baníku. Při návratu diváků na nádraží nastalo několik menších incidentů, po 20:00, kdy odjel vlak směrem na Ostravu, už byl v olomouckých ulicích klid. ČTK to sdělil policejní mluvčí Jiří Brada.

Článek

Fanoušci ostravského celku začali v Olomouci řádit už v prvním poločase, kdy házeli světlice na hrací plochu. Během přestávky pak zapalovali sedačky a reklamní tabule. Poničili také ochrannou síť a zdemolovali toalety.

Voda vyplavila prostory pod tribunou, které Sigma komerčně pronajímá. Manažer olomouckého klubu Martin Rak odhadl, že škoda přesáhne sto tisíc korun. "Házeli předměty dokonce na svého vlastního brankáře, takoví lidé nepatří na fotbal," řekl ČTK Rak.

Sigma má pro fanoušky hostujících celků vyhrazen prostor pro 500 lidí. Ten kromě utkání s Ostravou vždy dostačuje. "Vyšli jsme vstříc vedení Baníku a vpustili téměř 4000 jejich fanoušků na severní tribunu. Podle nich měli vytvořit skvělou atmosféru, jsem zvědav, jak se k tomu teď postaví," řekl Rak. Dodal, že vyčlenění severní tribuny pro Ostravany doporučila i policie.

Čtyři opilci skončili na záchytce

Závěrečný "účet" hovoří o pěti podezřeních z trestných činů, osmi přestupkům proti veřejnému pořádku a čtyřech opilcích, kteří byli převezeni na záchytku. "Došlo ke dvěma napadením veřejného činitele, jednomu výtržnictví, což byla bitka se strážníky na stadionu, jednomu pokusu těžké újmy na zdraví a jednou k propagací hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod občanů neboli hajlování," komentoval Brada trestné činy. Jeden z policistů byl při návratu fanoušků zraněn na Masarykově ulici v obličeji, druhého napadli na nádraží těsně před odjezdem.

Muž zvedající pravici se před vyšetřovatele dostal ještě před zápasem. Policie rovněž zadržela pachatele, který napadl ostravského fanouška na tribuně obsazené baníkovci. "Nejde o vážné zranění, ale o pohmožděniny břicha a hrudníku," řekl ČTK mluvčí fakultní nemocnice Egon Havrlant. Napadený muž zůstane v olomoucké nemocnici jeden den na pozorování.

V Olomouci bylo nasazeno přes 300 policistů a 45 strážníků městské police. "Nasazena byla také jízdní policie z Jihomoravského kraje a antistresový tým v počtu 45 mužů a jedno vodní dělo," shrnul Brada. V policejním kordonu došli fanoušci až k olomouckému hlavnímu nádraží a po 20:00 odcestovali.

Reklama

Související témata: