Hlavní obsah

Ščasný zřejmě skončí před disciplinární komisí

MLADÁ BOLESLAV

Po pondělní ligové dohrávce mezi Mladou Boleslaví a Spartou nejenže čeká funkcionáře středočeského klubu řešení slibované abdikace trenéra Zdeňka Ščasného, ale trenér podle všeho skončí znovu před disciplinární komisí. A totéž čeká zcela jistě kapitána Jana Rajnocha. Navíc oběma hrozí pokuta za kritiku rozhodčích v době do 24 hodin po utkání, což je v kompetenci šéfa soutěže Iva Lubase.

Článek

Předseda disciplinární komise Alexander Károlyi v úterý uvedl, že oběma případy se bude se svými kolegy zabývat na čtvrtečním pravidelném zasedání. "U Rajnocha už lze nyní říct, že ho budeme řešit, protože to vyplývá z jeho vyloučení. V případě pana Ščasného se nejdříve musíme seznámit s dostupnými fakty ze zápisů rozhodčího i obou delegátů, pak rozhodneme o dalším postupu," vysvětlil Károlyi.

Disciplinárka v této sezóně Ščasného řešila již dvakrát, a to za podzimní zápasy na Spartě a v Ostravě. Napoprvé dostal pokutu 30 tisíc korun, podruhé dokonce 100 000. V hledišti skončil také během utkání Poháru UEFA v Palermu. Totéž se mu stalo i v pondělí, kdy ho rozhodčí vykázali na tribunu po přestávkových výpadech. Sudímu Kocourkovi při nich na trávníku vyčinil za vyloučení Rajnocha v nastaveném čase prvního poločasu. Mladá Boleslav nakonec prohrála 1:4.

Zatímco Ščasnému hrozí od disciplinárky celá škála trestů, jeden postih může očekávat téměř jistě. Za porušení fotbalového rozpisu, který aktérům zápasu zakazuje vyjadřovat se k výkonu rozhodčích do 24 hodin po zápase, mu totiž může pokutu 50 tisíc vyměřit šéf soutěžního úseku Lubas.

"Nechci předjímat rozhodnutí, musíme se nejdříve seznámit se všemi informacemi a také s tím, jak bude postupovat disciplinární komise," uvedl opatrně Lubas. Stejný trest ale může nakonec potkat také Rajnocha, který se s kritikou rozhodčího přidal ke svému trenérovi.

Přehled potrestaných prohřešků trenéra Ščasného v první lize:
4. května 1995 - trenérem Blšan
Ščasný byl potrestán za neoprávněný vstup na hrací plochu a následné nesportovní chování v průběhu utkání se Slavií Uherské Hradiště pokutou 2000 Kč.
8. října 1998 - trenérem Sparty Prahy
Za nevhodné výroky na tiskové konferenci po derby se Slavií dostal od disciplinární komise důtku. Ščasný po utkání prohlásil, že Slavia vedla před derby mediální kampaň s cílem zapůsobit na rozhodčí. Sudímu Libovi vyčetl, že chybnými rozhodnutími hrubě ovlivnil průběh zápasu.
18. dubna 2002 - trenérem Viktorie Žižkov
Disciplinární komise fotbalového svazu Ščasnému udělila pokutu 30.000 korun za nesportovní chování v ligovém zápase v Příbrami. Kouč během utkání protestoval proti verdiktům rozhodčích a sudí Luboš Helebrant jej vykázal na tribunu.
12. října 2006 - trenérem Mostu
Za urážku rozhodčího v utkání v Brně byl potrestán pokutou 35.000 korun. Ščasný v průběhu utkání gesty i slovně dával najevo nespokojenost s výroky sudích a hlavní arbitr Jaroslav Moudrý ho vykázal na tribunu.
26. dubna 2007
Ščasný při zápase v Ostravě vstoupil na trávník, kde se rozčiloval na rozhodčího Kociána proti neuznání gólu, zasáhnout musela ochranka. Disciplinární komise jej potrestala zákazem jednou koučovat své hráče.
24. září 2007 - trenérem Mladé Boleslavi
Při zápase na Spartě poslal Ščasného na tribunu rozhodčí Franěk. "Kdyby mě vyhodil po prvních dvaceti minutách, tak neřeknu ani popel. Ale on mě vyhodil za to, že jsem volal na naše hráče," poznamenal Ščasný, jenž později dostal pokutu 30 000 Kč.
4. října 2007
V odvetném zápase 1. kola Poháru UEFA v Palermu vykázal Ščasného na tribunu sudí González.
1. listopadu 2007
Za vykázání na tribunu a nesportovní chování v ligovém utkání v Ostravě musel Ščasný zaplatit pokutu 100 000 Kč. Do ochozů musel odejít poté, co míč směřující na lavičku odkopl zpět do hřiště. V hledišti skončil také jeho asistent Petr Čuhel, kterému byla vyměřena pokuta 20 000 korun. Ščasný hned po utkání napadl i komisi rozhodčích v čele s jejím předsedou Luďkem Macelou, kterého označil za nekompetentní osobu.
Trenér Ščasný již o několik dní dříve obdržel padesátitisícovou pokutu za to, že bezprostředně po ostravském utkání kritizoval rozhodčí, což je v rozporu se soutěžním řádem.
17. března 2008
Nelíbilo se mu vyloučení mladoboleslavského kapitána Rajnocha a další sporné výroky sudího Kocourka v zápase se Spartou. Už během hry několikrát opustil vymezené území a po odpískání poločasu vyrazil za rozhodčím přímo na trávník. Kocourek ho na druhý poločas vykázal na tribunu.

Reklama

Související témata: