Hlavní obsah

Vycházející fotbalové hvězdy, Lecjaks, Morávek, Heidenreich. Znáte je?

PRAHA

Jména jako Kalouda, Fenin nebo Fillo zná dnes již téměř každý. Málokdo už by si ovšem dokázal zařadit fotbalisty jako jsou Lecjaks, Morávek nebo Heidenreich. A to i přesto, že již nyní lákají pozornost evropských velkoklubů. „Honza Lecjaks je v hledáčku anglických i německých klubů, které se pohybují v top 5 v tabulce,“ řekl Sport.cz Lecjaksův agent Jan Levý.

Foto: FC Viktoria Plzeň/Jaromír Pech

Plzeňský Jan Lecjaks (vlevo) se snaží vybojovat míč v utkání ve Zlíně.

Článek

Nejmladší hráčem, který pravidelně nastupuje v české nejvyšší fotbalové soutěži, je sedmnáctiletý hráč Plzně Jan Lecjaks. Fotbalista s vytříbenou levačkou, který hraje na jednom z nejžádanějších postů levého obránce ukázal své fotbalové dovednosti již v 9 utkáních první ligy. „Na svůj věk hraje s velkým přehledem, čehož si nevšimli jen skauti z Anglie a Německa, ale jeho utkání jezdí pozorovat také skauti z Belgie a Holandska. Bylo naším záměrem, aby se o tom v počátcích příliš nemluvilo,“ osvětluje aktuální situaci okolo talentovaného fotbalisty Levý.

Jedna z nejvýznamnějších letošních reprezentačních akcí na mezinárodní scéně, ve které se budou moci čeští talentovaní mladící předvést, bude ME hráčů do devatenácti let. To hostí Česká republika v půli července. Lecjaks, ač věkem fotbalista spadající do U-18, s největší pravděpodobností nebude na významném šampionátu chybět. "I přes velký zájem evropských velkoklubů se ale Honza nesmí rozptylovat a musí na sobě dál tvrdě pracovat," zdůrazňuje agent Levý.

ME U-19 v zájmu skautů

„Doufám, že na turnaji dostane šanci. V devatenáctce odehrál už šest zápasů, v jednom z nich dokonce i skóroval. ME u nás bude zajímavé i z toho pohledu, že se bude hrát ve středu Evropy, to si nebude chtít nechat ujít žádný skaut,“ zdůraznil Levý význam turnaje, na který česká devatenáctka jako pořádající země postupuje automaticky.

Kromě talentovaného Lecjakse o sobě dává hodně vědět také například mladý Jan Morávek z Bohemians 1905. Tento osmnáctiletý záložník se v pěti odehraných jarních utkáních trefil do sítě soupeře hned třikrát. Stejně jako plzeňský bek i Morávek je povolaný k nejbližšímu přípravnému zápasu U-19, který Češi odehrají v Nizozemsku příští středu.

„Věřil jsem, že nebude mít v lize problémy i v dorosteneckém věku. Je mimořádný nejen jako fotbalista, ale také jako člověk. Je o něj velký zájem, i když my to tlumíme. Psychicky se s tím vyrovnává velice dobře,“ řekl Sport.cz k vycházející hvězdě Klokanů Morávkův agent Jiří Stejskal.

V zemi tulipánů se o základní jedenáctku budou prát také například Jakub Heidenreich a Lukáš Mareček, kteří se v Olomouci respektive v Brně prosazují stále častěji. Vypadá to tedy, že po úspěchu dvacítek na mistrovství světa v Kanadě český fanoušek nemusí zoufat, jelikož si talentovaní mladíci říkají hlasitě o slovo.

Reklama

Související témata: