Hlavní obsah

Výstavba stadiónu v Edenu se zpožděním finišuje

Výstavba fotbalového stadiónu Slavie Praha ve vršovickém Edenu finišuje, byť se zpožděním. Původní termín dokončení 21. března splněn nebude, v březnu a dubnu bude areál v režimu provozních zkoušek. Až v polovině dubna se začne s pokládkou trávníku. Přesto se ještě na jaře budou na stadiónu konat první sportovní i kulturní akce. Stavební firma Hochtief už postupně předává jednotlivé části areálu investorovi, začaly kolaudace některých částí komplexu.

Článek

"Celý areál je téměř hotov. U tak velké stavby jde o řadu standardně navazujících činností. Výstavba spěje ke svému dokončení," řekla ČTK tisková mluvčí Hochtiefu Alena Čechová. "Předávají se postupně jednotlivé technologické celky, naším zájmem je rozjet provoz v areálu co nejdříve," doplnil zástupce investora E Side Property Alexander Kliment.

Z původního přání zahájit provoz na konci března prestižním ligovým derby se Spartou sešlo, v té době ještě nebude na stadionu ani trávník. S jeho pokládkou by se mělo začít 15. dubna, v současnosti ještě roste v Německu u Kolína nad Rýnem. Tvoří jej 17 kamiónů travní plochy, pásy jsou široké dva metry a dlouhé přibližně 16. Momentálně se v Edenu pracuje na první drenážní vrstvě, na kterou se začne pokládat topení.

První koncert odehraje Metallica 

V hledišti už jsou na svých místech tři čtvrtiny sedaček z celkové kapacity 21 000. Probíhá instalace dvou velkoplošných obrazovek, přičemž vlastní světelné LED moduly do nich budou namontovány v dubnu. Finišuje se i na úpravách plochy před stadiónem, zámková dlažba před hlavní tribunou je hotová ze tří čtvrtin, dlažba před severním křídlem je téměř kompletní. Dokončena je ocelová konstrukce střechy.

"Zbývají jen detaily. Dodělává se předsazená fasáda v imitaci dřeva, do konce týdne budou zaskleny poslední plochy," komentoval Kliment současný stavební ruch, který panuje také v kancelářském objektu v severozápadní části areálu. Na 2000 metrech čtverečních se dodělávají podhledy, pracuje se na povrchu podlah. V hotelu se dokončují jednotlivé pokoje, v suterénu zázemí pro regeneraci fotbalistů.

K pohybu došlo i ve vedení investorské společnosti, jejím novým ředitelem se stal Jan Jakubec, který přešel z fotbalové Slavie, kde působil deset let na pozici provozního ředitele. V jeho kompetenci bude chod celého areálu, vedle stadiónu i kancelářské a obchodní části, a to v době konání akcí i v běžném provozu. Dosavadní ředitel společnosti Vladimír Leška zůstává statutárním zástupcem E Side Property.

Oficiální zahajovací akcí na novém stadiónu bude začátkem května přátelský zápas Slavie s anglickým mužstvem z Oxfordu. Česká fotbalová reprezentace nastoupí v Edenu 27. května proti Litvě a v jednání je také konání finále Poháru ČMFS (13. května). Zatím ale není jasné, kdy se bude na novém stadiónu hrát první ligový zápas. "Záleží především na rozhodnutí sportovního úseku klubu. My připravíme klubu zázemí a podmínky, aby to bylo možné," dodal Kliment. První velkou kulturní událostí bude 3. června koncert proslulé kapely Metallica.

Reklama

Související témata: