Hlavní obsah

Fotbalová Sparta může jít v sobotu do čela ligy

PRAHA

Fotbalisté pražské Sparty se mohou po 22. kole dostat do čela ligové tabulky. Pokud uspějí v sobotním duelu proti Jablonci, minimálně přeskočí Slavii, která se v pondělní dohrávce představí ve Zlíně. O třetí příčku v tabulce se budu bít hráči Teplic, kteří mají náskok jediného bodu před čtvrtou Ostravou, respektive pátým Brnem.

Článek

Sparta se v případě výhry může minimálně na dva dny posunout na první příčku Gambrinus ligy. Letenské čeká v sobotu Jablonec a proti Severočechům to pražský celek příliš neumí. Z posledních devíti vzájemných utkání vyhrála Sparta jen čtyřikrát. Jablonec se na jaře spoléhá na střelecké schopnosti Pavola Straky a Tomáše Necida, kteří se postarali o všech pět gólů týmu. Naposledy je neuhlídali hráči Brna, kteří v Jablonci prohráli 0:2 .

Síly Severočechů, kteří již šest zápasů v řadě neprohráli, si je vědom také trenér Sparty Michal Bílek. “Jablonec dosáhl několika dobrých výsledků, takže jsou na tom psychicky dobře. Před týdnem zvládli těžký zápas s Brnem a to jen svědčí o tom, že jejich aktuální forma je velmi dobrá. Musíme si dávat především pozor na jejich ofenzivní sílu a především na standardní situace,” řekl letenský kouč  pro klubový web .

Dohrávku 22. kola obstará v pondělí utkání Zlína proti vedoucímu týmu tabulky Slavii. Ta se v posledním kole hodně nadřela a  brankou v závěru zápasu vyhrála nad Bohemians 1905 2:1 . Zatímco Slavii se na jaře daří, Zlín v pěti utkáních získal jen tři body za jedno vítězství. Trenér hostů Karel Jarolím nemůže stále počítat se zraněnými Jandou, Šventem a Šmicrem. „Zlín je nevyzpytatelné mužstvo. „Dobrou zprávou pro nás je, že s mužstvem už trénuje Zdeněk Šenkeřík,“ vidí pozitivum slávistický kouč v možném zapojení nebezpečného útočníka.

Brnu poslední zápas nevyšel 

Fotbalistům Brna nevyšlo poslední ligové vystoupení, v Jablonci prohráli 0:2 a nevyužili tak příležitost dostat se na třetí místo v tabulce. To nyní mohou napravit v utkání proti Kladnu, které v minulém kole uhrálo remízu 1:1 v záchranářském duelu s Mostem. „Proti týmům jako Slavia nebo Sparta se motivace hledat nemusí, ale porazit doma Kladno, to jsou ty nejtěžší zápasy. V tom se ukáže síla mužstva,“ očekává nelehký zápas domácí asistent trenéra Soukup s tím, že bude nejtěžší uhlídat brejkové hráče soupeře.

Nedělní televizní duel obstarají fotbalisté Viktorie Plzeň s Teplicemi. Domácí mají co napravovat, i když na jaře nepředvádějí špatné výkony. Viktorie bude navíc oslabena o trenéra Stanislava Levého, který po trestu Disciplinární komise ČMFS musí zůstat následující dva zápasy na tribuně. Teplice se pokusí navázat na domácí vítězství 2:1 proti Zlínu . Za domácí by už mohl nastoupit Milan Petržela, který vinou problémů s kolenem vynechal dva zápasy. „Doufám, že v neděli budu připraven nastoupit,“ chce pomoci útočné síle Západočechů Petržela.

Most, povzbuzený čtyřmi získanými body v posledních dvou zápasech, bude chtít svou sbírku rozšířit v domácím zápase s Českými Budějovicemi. Ty si zatím drží velice nelichotivou bilanci, když v pěti jarních kolech získaly pouhé dva body. „Náš momentální problém je především v hlavách hráčů. Potřebujeme jednou vyhrát 1:0. Nesmíme ale nad současnou situací plakat a naopak se s tím musíme porvat. Věřím, že to konečně zlomíme,“ doufá před utkáním v Mostě trenér Jihočechů František Straka.

Žižkov se vzdaluje sestupovému pásmu 

Ostravský Baník přivítá na Bazalech Viktorii Žižkov a proti jedenáctému celku ligy bude chtít napravit zaváhání z minulého kola, kdy svěřenci trenéra Karla Večeři prohráli v Olomouci 0:1. To Pražané dokázali porazit České Budějovice a z posledních tří zápasů získali sedm bodů a vzdalují se ze sestupového pásma.

„Soupeř je v pohodě, přesto si myslím, že máme na to, abychom vyhráli. Nám se po trestu vracejí Svěrkoš s Magerou, naopak pro karty budou chybět Bystroň a Mičola, takže změny v sestavě určitě nastanou,“ řekl pro stránky Baníku Večeřa. Jeho protějšek na trenérské lavičce ví, že to Žižkov nebude mít na Bazalech lehké. „Bude to test pro hru v defenzivě. Mužstvo je povzbuzeno z výsledků v posledních zápasech a všichni se na toto utkání těšíme,“ nechal se slyšet Griga.

V Liberci nadělala pořadatelům problémy sněhová nadílka

Zápas Liberce s Olomoucí, která je druhým nejhůře skórujícím týmem, ohrožuje sněhová nadílka, které se obyvatelé pod Ještědem dočkali. Podle vyjádření klubu by se však utkání mělo odehrát. „Vyhřívání běží naplno a ještě během pátku sníh roztaje,“ píše se v tiskové zprávě Liberce. Oba celky v předchozím kole shodně zvítězily 1:0. Svěřenci trenéra Ladislava Škorpila získali tři body v Plzni a Olomouc si doma připsala cenné vítězství proti Baníku Ostrava. Domácí v jarní části soutěže ještě neprohráli a svoji bilanci by rádi prodloužili i po zápase proti 9. celku ligy.

Do vršovického Ďolíčku přijede Mladá Boleslav s novým koučem

Bohemians 1905 přivítají na svém hřišti Mladou Boleslav. Tým z města automobilů za sebou nemá vydařený týden. Nejprve domácí prohra se Spartou 1:4, poté rezignace trenéra Ščasného. Toho na lavičce nahradil Karel Stanner, který dosud vedl třetiligovou rezervu. Klokani v posledním ligovém kole prohráli na Slavii 1:2 až gólem v samotném závěru.

„Na zápas se těším jako na každý jiný,“ nechal se slyšet před utkáním na stránkách klubu Stanner. „Jsme všichni pod tlakem, že nemáme více bodů, ale přesto beru utkání na Bohemians jako každý jiný zápas. Správně zdravá míra nervozity je stejná při trénování první jako třetí ligy,“ pokračoval. Kouč Bohemky Zbyněk Busta k blížícímu se zápasu řekl: „Teď nás čeká série čtyř klíčových zápasů a Mladá Boleslav je prvním z nich.“

Utkání 22.kola Gambrinus ligy:
Sobota:
15:00Slovan Liberec - Sigma Olomoucon-line
17:00Sparta Praha - Jablonecon-line
17:00Baník Ostrava - Viktoria Žižkovon-line
Neděle:
17:00Most - České Budějoviceon-line
17:00Bohemians 1905 - Mladá Boleslavon-line
17:00Brno - Kladnoon-line
20:15Viktoria Plzeň - Tepliceon-line
Pondělí:
17:15Zlín - Slavia Prahaon-line

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články