Hlavní obsah

Sparta porazila Jablonec a je první

PRAHA

Fotbalisté Sparty si v zápase 22. kola Gambrinus ligy připsali povinné vítězství proti Jablonci. O jedinou branku utkání se postaral už v patnácté minutě nejlepší střelec letenských Miroslav Slepička. Pražané se tak díky zisku tří bodů minimálně do pondělní dohrávky Slavie ve Zlíně usadí na první příčce ligové tabulky.

Článek

Utkání začala aktivněji Sparta, první vyloženou šanci si však vypracoval Jablonec. V šesté minutě se nepovedl odkop Řepkovi, míč se dostal k volnému Strakovi, ten však z několika metrů netrefil bránu. Domácí poté pokračovali v dobívání branky Severočechů. Vzrušení přinesla sedmá minuta. Míč po střele Kuliče srazil Homola, Pražané se dožadovali penalty, ale píšťalka sudího zůstala němá.

Snažení Sparty přineslo ovoce v 15. minutě, když se po přiťuknutí Kuliče trefil jarní střelec letenských Miroslav Slepička. Do další velké příležitosti se domácí dostali v 18. minutě, ale Kuličův pokus skončil nad brankou gólmana Špita. Jablonec se snažil bránit a mnohdy hasil šance Sparty až na poslední chvíli.

Ve 32. minutě se podruhé do vážnějšího ohrožení Grigarovi brány dostali hosté. Zaváhání brankáře Grigara využil Eliáš, který však nabídnutou příležitost trestuhodně prohospodařil. Pražané byli celý první poločas aktivnější a převážnou většinu času drželi míč na svých kopačkách. Poslední desetiminutovka úvodního dějství se ale hrála v rekreačním tempu, které mohli diváci jen stěží ocenit.

Sparta si vedení ve druhé půli ohlídala

Změna stran na obrázku hry nic nezměnila, Sparta se nadále tlačila před branku hostí. Zvýšit na dvoubrankový rozdíl mohl Miroslav Matušovič. Jeho střela po přihrávce Jeslínka, který nahradil o poločase nevýrazného Kuliče, však šla nad břevno. V zápětí málem udeřilo na druhé straně. V pokutovém území domácích se k míči dostal Valenta, jeho povedenou ránu však Grigar zneškodnil.

Poté Sparta, jako by se spokojila s jednobrankovým vedením, nepochopitelně přestala útočit a diváci na své oblíbence nejednou pískali. Trenér Severočechů František Komňacký v závěru vsadil na ofenzívu a na hřiště poslal Tomáše Necida, který v klubu hostuje z pražské Slavie. Ani on však Jablonci k vyrovnání nepomohl a tři body si tak připsala Sparta.

Sparta Praha - Jablonec 1:0 (1:0)
Branka: 15. Slepička. Rozhodčí: Paták, Lhoták, Novák. ŽK: Zábojník. Diváci: 5401.
Sparta: Grigar - Voříšek, Řepka, Sivok, Kadlec - Kladrubský - Kulič (46. Jeslínek), Vacek (62. Kolář), Horváth, Matušovič (83. Kisel) - Slepička.
Jablonec: Špit - Zábojník, Krejčí, Homola, Huber - Valenta (76. Necid), Hloušek, Klapka, Eliáš - Michálek (81. Baranek), Straka (88. Fujerik).

Reklama

Související témata: