Hlavní obsah

Most - Budějovice 3:1Most otočil utkání s Budějovicemi a kráčí za záchranou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Horejš 0 : 1
15. Webster 1 : 1
39. Stožický 2 : 1
65. Procházka 3 : 1

Fotbalisté Mostu porazili v utkání 22. ligového kola České Budějovice 3:1. Hosté sice na severu Čech brzy vedli, ale domácí rychle otočili. O jejich vedení se šest minut před poločasem postaral skákavou ranou z dálky záložník Stožický, výhru pak pojistil po poločase hlavou kapitán Procházka.

Článek

Most si díky výhře připsal sedmý bod z posledních tří utkání a poprvé po zimní přestávce opustil sestupové příčky.

Budějovice přijely do Mostu s nevalnou formou a také s řadou absencí. Postrádaly jak vykartovaného Hílka, Vozábala a Hunala, tak i řadu dalších zraněných. Trenéru Strakovi udělal radost alespoň stoper Horejš, který se uzdravil a alespoň zčásti tak vyřešil problémy s obranou. To Most po zimní přestávce chytil formu a postupně stabilizoval i sestavu.

Skóre zápasu otevřel Homoláč

Jihočechům se ale pod zasněženým hřebenem Krušných Hor od začátku nečekaně dařilo. V páté minutě sice do jejich vápna vlétl v ojedinělé akci mostecký Rilke, položil si na zem obránce Leštinu, ale jeho střela z úhlu našla jen náruč brankáře Kučery. Jinak ale patřily úvodní minuty především hostům, kteří bez rozpaků posílali za obranu Mostu dlouhé nákopy a tu a tam některý z nich přetavili v nebezpečnou akci. V osmé minutě doputoval jeden takový nákop zpátky před šestnáctku domácích, kde měl Leština spoustu času si srovnat mušku, ale jeho střela jen o centimetry minula pravou tyč Švengerovy branky.

Za další dvě minuty už domácí tolik štěstí neměli. Přímý kop od půlící čáry přinesl přetažený centr až na zadní tyč, kde číhal stoper Homoláč. Hlavou vrátil míč na malé vápno, kam naskakoval jeho kolega ze stoperské dvojice Horejš a bez rozpaků poslal míč pod břevno.

Mostu se podařilo do poločasu otočit

Budějovičtí sice prožívali úvod utkání jak z růžového snu, ten se pak ale zvrhl v černou můru. Po hlavičkovém souboji s Johanou špatně dopadl Stráský a zamířil na nosítkách rovnou do sanitky, zatímco jeho místo zaujal Mezlík. Když se sanitka se Stráským rozjížděla po štěrkovém oválu kolem hřiště, přišla pro Budějovické další pohroma. Stožického centr z rohového kopu si našel na malém vápně Webster, hlavou jej přizvedl ke vzdálenější tyči a mohl se radovat ze svého již třetího letošního gólu.

Most poté začal svého soupeře tlačit. Do větších šancí se sice nedostával, přesto dokázal skóre ještě do poločasu zvrátit. Spíše než svým hráčům ale může děkovat budějovickému brankáři Pavlu Kučerovi. Stožický totiž prošel středem hřiště a z asi třiceti metrů napřáhl ke zdánlivě neškodné střele, jenže brankář pocházející z nedalekého Litvínova si nechal míč skočit a pak již jen sledoval, jak kolem jeho těla míří do sítě.

Konečnou podobu výsledku dal Procházka

Tempo jinak běhavého utkání po poločase načas upadlo, a tak se diváci dočkali většího vzrušení až po hodině hry. Budějovická zeď stále odmítala při přímém kopu dodržet předepsanou vzdálenost a rozhodčí za trest posunul míč až na samou hranici šestnáctky, odkud Stožický krásnou střelou protáhl Kučeru.

Vzrušení na hřišti najednou výrazně přibylo. Johana vzápětí rybičkou poslal míč jen těsně vedle branky hostů, budějovický Mašát zase svou do zámezí tečovanou bombou vyděsil Švengera. Pětiminutovku napínavé podívané pak uťal v podstatě totožný signál, který v prvním poločase přinesl domácím vyrovnání. Na Stožického roh z levé strany si sběhl na bližší tyč Procházka a temenem míč přizvedl pod břevno budějovické branky.

Mostečtí se po navýšení vedení hlavně snažili soupeře nepustit k závěrečnému náporu a ještě hrozit z rychlých brejků. Obojí se jim dařilo. Až na Plockovu nepříjemnou střelu vedle hosty k ničemu nepustili a sami mohli navíc několikrát definitivně rozhodnout. Pilař ale zahodil rychlý brejk a střelou po zemi jen protáhl Kučeru, minutu před koncem pak stejný hráč sice nadvakrát Kučeru překonal, ale před prázdnou brankou byl dříve odkopávající Plocek. To už ale na cenné výhře Mostu nic změnit nemohlo.

SIAD Most - Dynamo České Budějovice 3:1 (2:1)
Branky: 15. Webster, 39. Stožický, 66. Procházka - 10. Horejš. Rozhodčí: Mikel - Pelikán, Dobrovolný. ŽK: Stožický, Pešír - Mašát, Žižka. Diváci: 1962.
Most: Švenger - Prášil, Webster, Johana, Procházka - Stožický (76. Bogdanov), Gedeon, Pilař, Trubila - Rilke (89. Simpson), Pešir (90+2. Oboya). Trenér: Žák.
České Budějovice: Kučera - Leština, Horejš, Homoláč, Žižka - Plocek, Mašát, Svátek, Šíma (71. Mrkvička), Dolejš (64. Jasanský) - Stráský (13. Mezlík). Trenér: Straka.

Reklama

Související témata: