Hlavní obsah

Tahákem 23. kola je kromě derby také boj o třetí příčku

Jan Cícha, Milan VlčekSport.cz

Fotbalová Gambrinus liga má na programu 23. kolo, které nabídne dva velké taháky. Nejprve se v neděli utkají o třetí příčku Teplice s Ostravou, pondělní dohrávka pak nabídne 267. derby pražských „S“. Diváci na vyprodaném strahovském stadiónu budou sledovat souboj, který může hodně napovědět v boji o celkové ligové prvenství. Slavia může svůj náskok v případě výhry navýšit na pět bodů, Sparta se zase chce dostat do vedení v lize.

Článek

Na hřiště vedoucího celku Gambrinus ligy Slavie Praha přijede aktuálně druhý tým soutěže Sparta. Ve 267. derby půjde o první příčku v tabulce, konečný výsledek také může hodně napovědět o tom, kdo se stane mistrem ligy. Podzimní měření sil zvládli lépe slávisté a z Letné si odvezli tři body. Na tento úspěch určitě budou chtít navázat i v pondělní dohrávce, kterou bude sledovat vyprodaný Strahov.

Letenský kouč Michal Bílek se na zápas těší. „Derby je nejkrásnější utkání. Jiné, než proti jiným soupeřům. Zápasy proti odvěkému rivalovi jsou výjimečné, čeká nás bouřlivá atmosféra. Věřím, že jsme v lepší formě a utkání zvládneme," je optimistou. Jeho protějšek na lavičce sešívaných Karel Jarolím, který se bude muset obejít bez vykartovaných Brabce a Blažka, burcuje před zápasem své svěřence. „Chceme tři body a taky tak budeme hrát,“ řekl Jarolím na čtvrteční tiskové konferenci.

Mladou Boleslav čeká Brno

Fotbalisté Mladé Boleslavi se doma utkají s Brnem a pokusí se navázat na závěrečnou dvacetiminutovku z posledního utkání, které sehráli na půdě Bohemians 1905. Před domácím publikem se poprvé představí nový kouč boleslavských Karel Stanner, jenž si je vědom toho, že k úspěchu povede jen bojovný výkon. „Hráči musí bojovat stejně jako proti Bohemce a navíc hrát lepší fotbal,“ řekl Stanner. Ani Brno není v nejlepší pohodě, poslední utkání v Jablonci a doma s Kladnem jim nevyšly, navíc je trápí početná marodka. „Pro nás je to dost klíčové utkání. Po ztrátě s Kladnem si prostě další výpadky nemůžeme dovolit,“ řekl kouč Brna Petr Uličný pro oficiální stránky klubu.

Zachraňující se Kladno přivítá na svém hřišti šestý Slovan Liberec. Tomu nebude scházet jarní hvězda Andrej Kerić, který v posledních pěti zápasech vždy skóroval. Kladno by zase rádo navázalo na poslední utkání v Brně, kdy překvapivě remizovalo 0:0. „Cítím, že se zvedla nálada, sebevědomí. Hráči si ověřili, že se dá hrát i s daleko lépe postavenými týmy. V Brně jsme hráli dobře a bodu si ceníme, ale je jasné, že jenom remízy nám k záchraně nepomohou. Potřebujeme už konečně vyhrát,“ uvědomuje si kladenský trenér Jaroslav Šilhavý.

Teplice - Ostrava, boj o 3. příčku

Poslední celek první ligy Bohemians 1905 vyrazí do Českých Budějovic, které se postupně propadají čím dál tím více na chvost tabulky, když svěřenci kouče Františka Straky na jaře získali pouhé dva body. Klokani v posledním utkání proti Mladé Boleslavi i vinnou výpadku osvětlení nedokázali udržet vedení a museli se spokojit s bodem. „Do Budějovic jedeme bojovat za Bohemku a za záchranu v lize,“ citují stránky Klokanů trenéra Zbyňka Bustu.

Mimo souboje prvního z druhým nabídne 23. kolo také utkání o třetí místo v tabulce. Aktuálně čtvrtý tým Baník Ostrava přijede na teplická Stínadla, aby svého hostitele porazil a sám se tak dostal za vedoucí Slavii a Spartu. Severočeský klub po třech prohrách zabral a poslední dvě ligová utkání vyhrál. „Bude záležet, jak si pohlídáme nebezpečné standardní situace, protože z nich Teplice střílejí góly a vytvářejí si šance,“ tuší ostravský trenér Večeřa, kterému poprvé v sezóně nebude chybět žádná z opor základní sestavy.

Třináctý Jablonec se utká jen s o příčku hroším Mostem v přímém záchranářském souboji. Mostečtí však mají v posledních zápasech velmi dobrou formu, když uhráli sedm bodů z devíti možných. „Kluky ta úspěšná série samozřejmě nabudila. Teď bychom brali i remízu. Každý bod zvenku je pro nás velmi cenný, zvlášť z Jablonce, který hraje taky o záchranu,“ řekl před utkáním Robert Žák, trenér Mostu.

Hoftych si uvědomuje sílu Olomouce

Duel dvou týmu ze středu tabulky uvidí fanoušci na Hané. Do Olomouce zavítá Zlín, který stejně jako jeho hostitel v posledním ligovém zápase prohrál. „"Olomouc moc branek nedostává, vychází z velmi dobře propracované obrany, což je bezesporu zásluha trenéra Martina Pulpita, a v domácím prostředí bude Sigma velmi nepříjemný soupeř,“ uvědomuje si zlínský stratég Pavel Hoftych.

Ve tradičním nedělním dopoledním čase přivítají žižkovští fotbalisté Plzeň, která prohrála již čtyři utkání za sebou. Domácí Viktoria má také co napravovat, v posledním ligovém duelu odjeli svěřenci Stanislava Grigy z ostravských Bazalů s nadílkou 0:3. „Zápas na Žižkově je pro nás jako každé utkání hodně důležitý. Chceme ukončit špatnou sérii, nejsme v jednoduché situaci. Do ní jsme se ale dostali sami, takže se z ní sami také musíme dostat. Je třeba se semknout,“ vidí před utkáním plzeňský trenér Stanislav Levý sílu v kolektivu.

Zápasy 23. kola Gambrinus ligy:
Sobota:
17:00Olomouc - Zlínon-line
Neděle:
10:15Žižkov - Plzeňon-line
15:00Jablonec - Moston-line
15:00České Budějovice - Bohemians 1905on-line
17:00Kladno - Liberecon-line
17:00Mladá Boleslav - Brnoon-line
20:15Teplice - Ostravaon-line
Pondělí:
17:15Slavia - Spartaon-line

Reklama