Hlavní obsah

Plzeň si díky defenzivní taktice odvezla z Žižkova vytoužený bod

PRAHA

Nedělní fotbalové dopoledne diváky na Žižkově příliš nepobavilo. Proti domácí Viktorii zde nastoupila Viktorka plzeňská a po nudné podívané si odvezla vytoužený bod za bezbrankovou remízu. Západočechy vedl z lavičky asistent Michal Petrouš, který musel zastoupit distancovaného Stanislava Levého. Ten své poznatky předával realizačnímu týmu z tribuny. Oba si zisk bodu po čtyřech porážkách v řadě pochvalovali.

Článek

Plzeň naposledy bodovala před více než měsícem také v Praze. Ve Vršovicích tehdy Viktoria uloupila bod Klokanům za remízu 2:2. Podzimní štika ligy po zimní přestávce tápe a tak má bod zpod televizní věže pro Západočechy cenu zlata. „V naší situaci jsme za bod rádi. Pro psychiku mužstva a další zápasy je to určitě plus,“ radoval se po utkání Petrouš, který zastoupil Levého ve funkci hlavního kouče.

Domácí se sice snažili tlačit dopředu, ale plzeňští myšlenkami především na obranu jasně ukázali, pro co si na Žižkov přijeli. „Plzeň si přijela pro bod s defenzívní taktikou a odvezla si ho,“ konstatoval na pozápasové tiskové konferenci kouč červenobílých Stanisla Griga. „Po čtyřech porážkách v řadě s vysokým počtem inkasovaných gólů jsme se soustředili na obranu,“ potvrdil záměr svého týmu Petrouš.

Dopředu toho Západočeši mnoho nepředvedli. „Ne, že by se kluci báli, ale snažili se hrát spíš na jistotu,“ vysvětloval plzeňský asistent. Jeho nadřízený Stanislav Levý musel utkání kvůli disciplinárnímu trestu sledovat pouze z tribuny, odkud v důležitých momentech předával instrukce lavičce. „Věří nám a nechal nás koučovat,“ řekl Petrouš a dodal: „Jen občas zavolal, když bylo něco zásadního.“ A jak byl Levý s výkonem svých svěřenců spokojený? „Kluci splnili, co jsem od nich očekával. Bylo ale vidět, že jim chybí herní jistota.“

Žižkov doma na jaře poprvé nebodoval na plno, i když měl ke skórování blíže. Už ve třetí minutě se z dálky opřel levačkou do míče Ondřej Kušnír a jeho padající list rozezvučel břevno hostující branky. „Dostal jsem balón, dobře mi skákal a viděl jsem, že brankář je trochu vyběhlý. Jak střela letěla, věřil jsem, že to bude gól,“ popsal nejkrásnější fotbalový moment zápasu domácí záložník. Samotného Kušníra v tu chvíli nenapadlo, že se jedná o největší příležitost jeho týmu.

„Doufal jsem, že si ještě nějaké šance vypracujeme, ale bohužel se to nepodařilo,“ litoval zanedlouho čtyřiadvacetiletý hráč. „Dopředu to bylo hodně těžké, soupeř hrál organizovaně,“ potvrdil slova svého svěřence Griga a dodal: „Pro mě jsou to samozřejmě dva ztracené body, ale i ten jeden se v boji o záchranu počítá.“ Kouče domácího celku mohla těšit alespoň zlepšená obrana, která v minulém kole třikrát inkasovala na půdě Ostravy a z hlediska obdržených branek je nejhorší v lize. „Musím vyjádřit spokojenost s defenzívou a to nejen obranné čtveřice, ale celého mužstva,“ uzavřel slovenský trenér.

Reklama

Související témata: