Hlavní obsah

Derby „S“: Řádění fanoušků a fotbal, který se do historie nezapíše

PRAHA

Řádění fanoušků v ochozech, vběhnutí vandala na hřiště, červená karta pro slávistu Kalivodu, i kvalita fotbalu, která se do historie fotbalu nezapíše. Takové reakce vyvolává 267. derby pražských „S“, které patrně naposledy hostil Strahov coby domácí stánek Slavie. „Překvapilo mě řádění fanoušků, které přesáhlo všechny meze,“ řekl znepokojeně pro Sport.cz František Cipro, který jako trenér dovedl Slavii k poslednímu titulu před dvanácti lety.

Článek

„Z utkání mám rozporuplné pocity. Asi nebude patřit k těm, na které by se vzpomínalo. Na obou stranách převládala taktika. Oba týmy chtěly více nedostat gól, než ho dát. Ač bylo avizováno, vyprodáno nebylo,“ politoval bývalý kouč sešívaných. „Nad čím ale opravdu zůstává rozum stát, je chování fanoušků. To přesahuje všechny meze. Příslušné státní orgány by se měly zamyslet. Dostáváme se tak k fotbalové kultuře v Jižní Americe. Jít dnes s dítětem na fotbal je téměř nemyslitelné,“ dodal Cipro s tím, že konečná remíza je spravedlivá.

Mnozí prognózovali, že vítězství v derby rozhodne o titulu. Utkání ovšem po gólech Davida Kalivody a Michala Kadlece skončilo nerozhodně 1:1. Dalším, který si důležitý zápas nenechal ujít byl bývalý fotbalista letenského týmu Pavel Hapal. „Nedokážu si představit, že by se fanoušci chovali takto v Anglii,“ řekl současný trenér slovenské Nitry. Ten připomněl nedávné fanouškovské derby u našeho východního souseda Slovan Bratislava - Trnava, na které se ovšem narozdíl od pražských rowdies tábory slovenských fanoušků domluvili, že budou fandit slušně.

Jestliže v hlavách fanoušků nezůstane dojem z kvality předvedené hry, potom si určitě nejeden divák pondělního duelu vzpomene na podle trenéra Karla Jarolíma "stupidní zkrat" Davida Kalivody, který se zbytečně nechal vyloučit, když po vstřeleném gólu stáhl dres, viděl druhou žlutou kartu a musel do kabin. „Pro toho kluka je to dost kruté, v té chvíli si myslel, že je to gól vítězný. Na druhou stranu, když se hraje ve fotbale v deseti, není to tak hrozné jako v hokeji. Slavia zalezla a Vaniak, ač Slavii už mockrát zachránil a dostal ji tam, kde nikdy nebyla, u gólu špatně vyběhl,“ zhodnotil Cipro s tvrzením, že z malého vápna by brankář gól hlavou dostat neměl.

Disciplinárka zasedne ve čtvrtek

S velkou pravděpodobností se dá očekávat, že řádění fanoušků během utkání bude mít dohru u Disciplinární komise ČMFS. Ta na svém pravidelném čtvrtečním zasedání bude mimo jiné na základě zápisu z utkání projednávat, zda-li nedošlo k porušení disciplinárního řádu. Dělobuchy, světlice na hřišti, vběhnutí fanouška mezi fotbalisty, to vše zaznamenala také televizní kamera a to by mělo být předmětem jednání DK ČMFS.

„Delegáti mají 24 hodin na to, aby na svaz zaslali příslušné dokumenty. Je jasné, že k něčemu na stadiónu došlo, je otázkou, zda to bylo selhání pořadatelské služby. Proto se utkání účastní delegáti. Je tam také technický delegát, který zkoumá právě technické záležitosti, jeho názor bude velmi důležitý. Vznášet teď nějaké závěry by bylo jen spekulativní,“ řekl redakci Sport.cz šéf Disciplinární komise Alexander Károlyi.

Reklama

Související témata: