Hlavní obsah

Trenéři se zastávali fanoušků, kteří znehodnotili derby

PRAHA

Slova zastání pro diváky měli po pondělním derby Slavie se Spartou trenéři obou celků. Přestože radikální příznivci opakovaně narušili průběh zápasu, způsobili škody ve výši 250 tisíc korun a na plochu dokonce vběhl fanoušek Sparty, oba týmy šly po závěrečném hvizdu ochozům poděkovat. „Byly tam věci, které na stadión nepatří. Děkovali jsme za povzbuzováním těm slušným příznivcům,“ říkal na pozápasové tiskové konferenci trenér Sparty Michal Bílek.

Článek

Jeho svěřenci hráli po vyloučení Kalivody přesilovku, i pro neustále výbuchy a výtržnosti fanoušků se nedostali ke vstřelení vítězného gólu. „Chvilku se hrálo, chvilku nehrálo. To bylo nepříjemné, nemohli jsme se dostat do hry,“ litoval Bílek.

Přesto sparťané po utkání šli fanouškům poděkovat. „Byly tam věci, které na stadión nepatří. Ale většinu utkání diváci povzbuzovali férově. Zápas skončil a my jsme šli poděkovat těm slušným fanouškům,“ vysvětloval kouč mistra, který se nechtěl vyjadřovat k možnosti předčasného ukončení zápasu. „Spíš jsem sledoval dění na hřišti. Když se nehrálo, tak jsme volali hráče, aby se napili,“ uvedl Bílek.

Předčasné ukončení odmítal i trenér Slavie Karel Jarolím. „Do toho se nechci pouštět, to je věc rozhodčího,“ okomentoval potíže s diváky Jarolím.

Řádění fanoušků vnímali i hráči. „Je to nepříjemné, potom vidíte jak okolo vás proběhne borec s rohovým praporkem… Nikdy nevíte, kdo na vás může naskočit,“ řekl k výtržnostem brankář Slavie Martin Vaniak. „Zápasu to nepřidalo,“ dodal kapitán Sparty Tomáš Sivok.

Škoda jde do statisíců

Policie v pondělí odpoledne zadržela 27 osob, z toho 16 přímo na stadiónu. Podle pražské policejní mluvčí Ivy Knolové jsou podezřelí z neuposlechnutí výzvy veřejného činitele a výtržnictví. "Radikální fanoušci zapalovali části oděvů, používali pyrotechniku a ničili sedačky, které poté vhazovali na hrací plochu. Pět osob bude pro své činy projednáno v přestupkovém řízení," uvedla policejní mluvčí.

Podle prvních odhadů se škoda na strahovském stadiónu po řádění fanoušků v pondělním derby pražských "S" pohybuje okolo čtvrt miliónu korun. Sport.cz tuto informaci potvrdil provozní ředitel Slavie Jan Jakubec. Ten také uvedl, že větší finanční újmu způsobil sparťanský kotel.

Fanoušci Sparty navíc zdemolovali tramvaj v Podolí, fanoušek letenského celku vběhl v průběhu druhého poločasu na hrací plochu. Zápas skončil remízou 1:1 a Slavia nadále vede ligu o dva body před Spartou.

Reklama

Související témata: