Hlavní obsah

Zásah na derby vyhodnocuje policejní odbor vnitřní kontroly

PRAHA

Pondělní zásah na fotbalovém derby Slavie se Spartou vyhodnocuje odbor vnitřní kontroly (OVK) pražské policie, který zjišťuje, zda se někdo z policistů nezachoval protiprávně. Ve čtvrtek to řekl policejní mluvčí Ladislav Bernášek. Zároveň odmítl zveřejnit částku, na kterou policii zásah přišel. Mluvčí pražské policie Iva Knolová již dříve řekla, že náklady na akci nejspíš přesáhnou milion korun.

Článek

OVK si podle Bernáška možná vyžádá i záběry České televize z přímého přenosu utkání. "Vyhodnotí se, jestli tam náhodou někde není nějaké protiprávní jednání někoho z policistů, což nepředpokládám, protože to bylo pod jednotným velením," uvedl Bernášek. Množí se však kritické hlasy, podle kterých byl zásah neadekvátní situaci na stadiónu.

Pokud by odbor získal podezření, že některý z policistů spáchal trestný čin, začne se případem zabývat Inspekce ministra vnitra. Její mluvčí Martina Lídlová ve čtvrtek řekla, že zásahem se inspekce zatím nezabývá.

Při zásahu na stadiónu Evžena Rošického bylo zraněno 16 lidí, kteří utrpěli především poranění hlavy a popáleniny od dělbuchů. Policisté proti výtržníkům použili i takzvané výbušky, které mají akustickým efektem pachatele zastrašit.

Policie zadržela 26 fanoušků. Pět z nich předala přestupkové komisi, zbylé obvinila z trestného činu výtržnictví a dva ještě z útoku na veřejného činitele. Podle Bernáška předvolají policisté ještě další fanoušky k podání vysvětlení.

Reklama

Související témata: