Hlavní obsah

Ligové shromáždění chce důstojné zakončení fotbalové ligy

PRAHA

Důstojné zakončení aktuálního ročníku nejvyšší fotbalové ligy musí být zajištěno, tak zní výsledek úterního mimořádného zasedání ligového shromáždění. Jednání se zúčastnilo šest zástupců prvoligových týmů, kteří spolu se zástupci policejního prezidia řešili fungování pořadatelských služeb na stadiónech. Došli k závěru, že bez přijetí legislativních změn nemůže být zajištěna potřebná bezpečnost na stadiónech české nejvyšší fotbalové ligy.

Článek

Mimořádná schůzka byla svolána na podnět vytvoření tlaku na legislativní změny po řádění fanoušků během nedávného derby pražských S, které ve společnosti vyvolalo řadu vášní a znepokojení. Kluby první ligy mají v první řadě zájem dohodnout se s politiky, aby byla přijata potřebná legislativní opatření. Pořadatelská služba na stadiónech by měla mít větší pravomoci než dosud.

„Oceňujeme návrh legislativních změn, které předložil předseda parlamentu ČR. Kluby iniciativu vítají, chtějí vyvinout co největší tlak, aby legislativní změny byly přijaty. Úterního jednání se zúčastnili i členové policejního prezidia. „Myslím si, že komunikace mezi policií a kluby je na potřebné úrovni. S některými kluby je dokonce nadstandardní, kdy dochází k velice dobré spolupráci,“ řekl novinářům na tiskové konferenci místopředseda svazu Jaroslav Vacek.

Kolem možností pořadatelských služeb se nesla následná diskuze s novináři, kdy se zástupci klubů snažili přesvědčit, že spíše než instalace nákladných detektorů kovů a další finančně náročné akce, je potřeba si vzít příklad například z Anglie. Tam takové problémy s fanoušky nejsou, jelikož právní vymahatelnost pořadatelů je u nich na jiné úrovni než u nás.

Slavia počítá se změnami

„Stadión Slavie, který bude splňovat kritéria těch nejmodernějších fotbalových stadiónů ve světě, je už koncipován jinak, že se zde počítá s právním rámcem, který případné agresivní fanoušky na stadión nevpustí. U tribun bude prostor pro stewardy, kteří budou sledovat svůj sektor fanoušků nad sebou, nedokážu si už ale představit, jak by se tam pohybovala policie,“ připomněl zástupce Slavie a současně její šéf Petr Doležal.

Další otázka se týkala výjezdu fanoušků, na kterých se má podílet také oddíl, jehož fanoušci se budou chystat na stadión svého soupeře. „Každý klub poskytne pořadatelům domácího utkání informace o fanoušcích, kteří se chystají jet podpořit svůj tým na soupeřovo hřiště, aby byl domácí klub informován a mohl to zahrnout do svých plánů,“ dodal bezpečnostní manažer ČMFS Miroslav Platil.

„Existují situace, kterým by se dalo předejít, kdyby pořadatelé měli potřebnou moc. Na velké množství stadiónů v Česku chodí stále ta samá individua, kteří by se po přijetí patřičné legislativní změny na stadión nedostali,“ dodal Vacek. Jaká konkrétní legislativní opatření by měla být přijata se ovšem novináři nedozvěděli.

Reklama