Hlavní obsah

Policie, justice a ČMFS se shodly, jak proti výtržníkům

PRAHA

Představitelé pražské policie, justice a Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) se shodli na tom, jak maximálně využít všechny dostupné zákonné možnosti a oprávnění i nejmodernější techniku v boji proti fotbalovým výtržníkům. Jde o další reakci na rostoucí násilí, které vyvrcholilo při nedávném derby Slavie a Sparty. Nic konkrétního z dohodnutých opatřeních však nechtějí zúčastněné strany zveřejnit.

Článek

Na společných opatřeních se dohodli předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček, pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová, ředitel pražské policie Petr Želásko a šéf disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi.

Podrobnosti nechtěla pražská policie sdělit. Sváček ve středu řekl, že byl policií požádán, aby z operativních důvodů také nezveřejňoval žádné další informace. Ani Károlyi se ke společné iniciativě nechtěl vyjadřovat. "Bohužel jsem vázaný mlčenlivostí a v tuto chvíli to má své opodstatnění. Ale obecně se dá říci, že ta opatření mají velmi zajímavý obsah. Brzy budeme moci být konkrétnější," uvedl Károlyi.

Minulý týden při pražském derby zakročila policie proti výtržníkům na strahovském stadiónu. Při zásahu bylo zraněno 16 lidí, policie zadržela 26 osob. Před utkáním se navíc objevily informace o tom, že tvrdé jádro fanoušků obou klubů údajně plánovalo cílenou demolici stadiónu Evžena Rošického. Během zápasu vandalové zničili přes 500 sedaček, a udělali tak škodu za více než půl miliónu korun.

Kontroverzní reakce vyvolal v posledních dnech návrh zákona, kterým chce ministr vnitra Ivan Langer stáhnout policisty z fotbalových stadionů. Návrh, podle kterého by policisté nemuseli při zápasech zajišťovat dohled na stadionech, projednávají výbory Poslanecké sněmovny. Langer argumentuje tím, že odpovědnost je na fotbalových klubech. "Oni musí nést odpovědnost nejenom za fotbalové utkání, ale také za bezpečnost nás všech, protože si to platíme v podobě vstupenek," řekl ministr.

Reklama

Související témata: