Hlavní obsah

Sparta chce pozici lídra potvrdit v Kladně, souboj posledních v Mostu

Ve 25. kole české nejvyšší fotbalové soutěže si může v nedělním duelu pojistit vedení ligy pražská Sparta, která by jako favorit neměla zaváhat na půdě zachraňujícího se Kladna. Ve shodně hraném zápase budou chtít fotbalisté Slavie proti Liberce odčinit ztrátu bodů z Plzně. Ta odstartuje kolo sobotním duelem v Olomouci. O záchranářské body se v pondělní dohrávce utkají poslední Klokani na půdě předposledního Mostu.

Článek

Fotbalovým fanouškům nabídne sobotní hrací den jen jedno utkání, 12. Sigma Olomouc přivítá na Andrově stadiónu plzeňskou Viktorii. Tu hanácký tým nedokázal porazit již dlouhé čtyři roky. Navíc se v současné sezóně trápí v koncovce, jelikož jen v jednom duelu se svěřencům Martina Pulpita podařilo vstřelit víc jak jednu branku. Plzeňskému trenérovi Stanislavu Levému bude chybět vykartované křídlo Milan Petržela. „Domácí zřejmě nebudou hrát žádné velké riziko, ale na svém stadionu budou chtít vyhrát,“ tuší kouč Západočechů Levý.

V tradičním dopoledním čase přivítají v neděli hráči Viktorie Žižkov na svém hřišti fotbalisty Teplic. Ti, ačkoliv mají pohárové ambice, nezvládli poslední ligový duel doma proti Olomouci, když po remíze 1:1 ztratili dva cenné body. Domáci Viktorka má k záchraně již hodně blízko, okupuje 10. místo v tabulce, přesto pro žižkovského kouče Stanislava Grigu není důvod slevovat z bojovného nasazení, kterým se viktoriáni na svém hřišti prezentují. „Žižkov je doma nepříjemný. Na druhou stranu pokud chceme pomýšlet na poháry, musíme tam jet s cílem bodovat," je přesvědčený teplický trenér Petr Rada.

Slavia a Sparta současně

Od 17. hodin čekají v tentýž den zápasy obou týmů z čela tabulky. Na hřišti 14. Kladna bude bojovat vedoucí tým Sparta. V utkání podle dohody obou klubů nebude moci nastoupit Jan Krob, který je v Kladně na hostování právě z Letné. Mimo něj bude domácí trenér Jaroslav Šilhavý postrádat také vykartovaného Patrika Grosse. Podzimní duel zvládla s přehledem Sparta, když doma Středočechy porazila 4:1. „Kvalita Sparty a Kladna je nesrovnatelná, ale v jednom utkání je možné i silnějšího soupeře porazit," přeje si trenér Šilhavý.

Slavia Praha, ač druhá v tabulce, má paradoxně k titulu stále blíž, jelikož vzájemné duely s letenským rivalem mluví pro ni. Sešívaní budou mít ale těžkého soupeře k překonání. Na Strahově se představí Liberec, který na jaře ještě neprohrál, navíc ve všech třech jarních duelech na půdě soupeře vyhrál. Kouče domácích Karla Jarolíma může těšit, že s týmem už trénují rekonvalescenti Šmicer, Šenkeřík a Švento. Makedonec Toleski stojí pro žluté karty. „V zápase s Libercem musíme prokázat svoji sílu. Je odehráno dvacet čtyři kol, pořád máme situaci ve svých rukou,“ uvědomuje si Jarolím.

Jablonec, který v minulém kole prohrál na hřišti Baníku Ostrava 0:3, přivítá na svém stadiónu zlínské fotbalisty. Těm se severočeského soupeře nepodařilo porazit již téměř tři roky. V dresu hostů si může připsat svůj dvoustý ligový zápas hbitý útočník Libor Žůrek. Ačkoliv si Jablonec v lize drží nelichotivou 13.příčku, ze tří odehraných domácích zápasů na jaře získal plný počet devíti bodů. „Jablonec je určitě hratelný soupeř, se kterým můžeme zvítězit, a přivézt nějaké body zpět na Moravu," věří zlínský forvard Vladimír Malár.

Duel dvou posledních v Mostě

Brněnští fotbalisté budou chtít na půdě Českých Budějovic navázat na bilanci předešlých pěti let, ve kterých na jihu Čech neprohráli. „Nadcházející utkání je pro nás velice důležité. Velmi dobře si uvědomujeme, že kdybychom jej zvládli, byli bychom asi z nejhoršího venku. Cíl je pro nás jasně daný. Uděláme všechno proto, abychom utkání vyhráli,“ říká odhodlaně kouč Jihočechů František Straka. Brněnský trenér Petr Uličný bude vinou karetních trestů v utkání postrádat důležité hráče Trousila s Poláchem. “Místo Trousila by měl nastoupit Pavlík a pro střed zálohy hledáme alternativu za Polácha a jednou z nich je například Střeštík,” tvrdí na klubovém webu kouč Uličný.

V nedělní dohrávce přivítají v prestižním zápase hráči Mladé Boleslavi třetí tým soutěže Baník Ostrava. Domácí by rádi navázali na poslední ligový duel, ve kterém Táborský na konci duelu sebral všechny tři body domácímu Liberci. „Když nenastanou nějaké objektivní komplikace, budeme vycházet z liberecké sestavy, protože ti hráči, kteří v Liberci hráli, si výkonem i vítězstvím o místo v sestavě řekli,“ tvrdí před utkáním s Ostravou kouč domácích Karel Stanner. Zdravotní stav trápil v týdnu vedle ostravského stopera Bolfa také Bystroně a Rajtorala. „Bohužel už se začíná projevovat, že je tady závěr sezóny. Řada hráčů má drobné šrámy, ovšem to je obvyklé,“ prozradil na ostravském webu hostující trenér Karel Večeřa.

Z pohledu záchrany hodně napoví pondělní dohrávka, ve které se na hřišti předposledního Mostu představí Bohemians 1905, jež z lavičky už nepovede odvolaný trenér Zbyněk Busta. Klokani infarktově zachraňovali remízu v posledním zápase s Kladnem, když poslední střela utkání Rezka rozhodla o konečné remíze 1:1. Naopak Most byl po utkání v Brně smutný, když tři minuty před koncem přišel o cennou remízu. „Věříme, že i v Mostě budeme mít domácí prostředí, které nám pomůže k úspěchu. Je to pro nás důležitý zápas a musíme se soustředit jen na něj. Nic dalšího nás v tuto chvíli nesmí zajímat," tvrdí nový hlavní kouč Bohemians 1905 Michal Zach.

Program 25. kola Gambrinus ligy
Sobota 12.4.
17:00Olomouc - Plzeňon-line
Neděle 13.4.
10:15Viktoria Žižkov - Tepliceon-line
17:00Kladno - Spartaon-line
17:00Slavia - Liberecon-line
17:00České Budějovice - Brnoon-line
17:00Jablonec - Zlínon-line
20:15Mladá Boleslav - Ostravaon-line
Pondělí 14.4.
17:15Most - Bohemians 1905on-line

Reklama