Hlavní obsah

Uzdravený Šenkeřík vystřelil Slavii výhru nad Libercem

PRAHA

Vydařený návrat má za sebou útočník Slavie Zdeněk Šenkeřík. Ten nastoupil v lize naposledy v prosinci na Kladně, po zranění jeho gól rozhodl nedělní utkání proti Liberci. Šenkeřík si dojem pokazil v 78. minutě, kdy zahodil penaltu. Slavia po výhře 1:0 zůstala druhá, v Kladně totiž vyhrála Sparta a o skóre zůstává na čele tabulky.

Článek

Neobvykle silnou lavičku měl k dispozici domácí trenér Karel Jarolím. Překvapivě nedostal důvěru gólman Vaniak, vedle Marka Jarolíma si sedl stoper Latka. Po zranění se mezi náhradníky objevili Šmicer, Švento a Šenkeřík. Posledně jmenovaný se do hry dostal dříve, než všichni čekali. Po čtvrthodině odkulhal zraněný Střihavka a sedmadvacetiletý forvard musel naskočit do zápasu.

Slavia byla od úvodního hvizdu aktivnější, Liberec s osamoceným Kerićem na hrotu se soustředil na zahuštění středu pole. Domácí to zkoušeli po stranách, v 8. minutě Hubáček efektně lobem vysunul Pudil, jehož centr zblokovala obrana Severočechů na roh. Po něm mohl otevřít skóre Dřížďal, jeho hlavička skončila těsně mimo.

O dvě minuty později mohli vstřelit gól i hosté, po průniku Keriće zakončoval slabě Dort. "Vždycky neproměnění podobné šance ovlivní zápas. Slavia hrála pod podstatně větším psychickým tlakem, musí bodovat. Kdyby prohrávala, tlak by se umocnil," litoval po zápase penaltu trenér Liberce Ladislav Škorpil.

Chorvatský útočník byl blízko ke gólu ve 36. minutě, dlouhý centr si v nadějné pozici nedokázal zpracovat. Z protiútoku domácí fanoušci jásali, Blažek ale trefil jen boční síť. Liberci se ale na jaře daří, vyhrál všechna tři venkovní utkání - ve Zlíně, v Plzni a na Kladně. Na Slavii se ale po přestávce ještě více soustředil na defenzívu a do útoku vyrážel minimálně. V 64. minutě vystrašila Zlámala bomba Dřížďala, za okamžik už se domácí radovali. Centr Hubáčka vrátil před branku Pudil, míč se od břevna odrazil pod nohy Zdeňka Šenkeříka a ten poslal Slavii do vedení. "Chtěli jsme být důraznější ve finální fázi," chválil nasazení Šenkeříka kouč Slavie Karel Jarolím.

Šventa přivítal bouřlivý potlesk

Čtvrt hodiny před koncem se po zranění kolene podíval na hřiště Dušan Švento, jehož poprvé v aktuálním ročníku Gambrinus ligy přivítal bouřlivý potlesk ze strahovských tribun. V 75. minutě přišel na hřiště hostující Hudson a o tři minuty později školácky fauloval v pokutovém území pronikajícího Černého. O tom, že Slavia má problémy s pokutovými kopy se přesvědčil i střelec Šenkeřík. Ten poslal míč mimo branku. "Slavia měla víc ze hry i příležitostí. My jsme celý zápas Slavii strašili, třikrát nám k zakončení scházel krůček. Udrželi jsme napětí do závěrečných minut, což bylo i díky neproměněné penaltě," okomentoval po zápase neproměněnou penaltu Škorpil.

Domácí znervózněli, Liberec ale už do žádné šance nepustili. Sešívaní tak zůstávají o skóre na druhém místě za Spartou, která vyhrála v Kladně 1:0. Liberec zůstal šestý.

Slavia Praha - Slovan Liberec 1:0 (0:0)
Branka: 67. Šenkeřík. Rozhodčí: Příhoda - Kordula, Večeřa. ŽK: Šenkeřík, Pudil - Kerić, Frejlach, Dočkal. Diváci: 5751.
Slavia Praha: Vorel - Dřížďal, Suchý, Brabec, Hubáček - Černý, Tavares, Abraham, Pudil - Blažek (74. Švento), Střihavka (16. Šenkeřík, 81. Latka). Trenér: K. Jarolím.
Slovan Liberec: Zlámal - Polák (80. Smetana), Holeňák, Košťál, Janů - Dočkal, Dort (59. Radzinevičius), Bílek, Frejlach, Papoušek (75. Hudson) - Kerič. Trenér: Škorpil.

Reklama

Související témata: