Hlavní obsah

Budějovice - Brno 0:2Souboj o třetí místo pokračuje, Brno vyhrálo v Budějovicích

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Pavlík (penalta) 0 : 1
83. Wagner 0 : 2

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Souboj o třetí místo v tabulce, které zaručuje účast v Poháru UEFA, pokračuje. Fotbalisté Brna dokázali zareagovat na dopolední výhru Teplic na Žižkově a po vítězství 2:0 v Českých Budějovicích se vrátili o bod před severočeský celek. Nedělní duel 25. ligového kola na jihu Čech rozhodli proměněnou penaltou bek Petr Pavlík a střídající René Wagner. Domácí dohrávali bez vyloučeného Svátka.

Článek

Brněnský trenér Petr Uličný musel značně improvizovat se sestavou, karetní potrestání totiž nepustilo na trávník kapitána Trousila a také špílmachra Polácha. Ke 200. ligovému duelu nastoupil hostující útočník Došek a svoje jubileum mohl hned po osmi minutách oslavit gólem, jenže nadějný únik z pravé strany zakončil nepřesnou střelou vedle.

Jihočeši začali s očividným respektem, na hrotu operoval samotný Svátek doplňovaný Vozábalem. Po čtvrthodině však domácí obraz hry vyrovnali, jako první zahrozil Mašát, ale jeho pokus mířil nad. Po dvaceti minutách se odpoutal od svého strážce Vozábal a Lejsal měl štěstí, že domácí záložník střílel jen doprostřed brány.

Za chvíli si pěkně vyměnili míč Dolejš se Svátkem a brněnská obrana jen s námahou odvrátila na roh. Tempo pak trochu opadlo, hosté sice častěji drželi balon, ale k vedení jim pomohla až nepřehledná situace ze 33. minuty. Kubáňovu skákavou střelu z hranice vápna viděl sudí Kovařík na ruce jednoho z domácích hráčů, a tak následovala penaltu. Stoper Pavlík nezaváhal a nekompromisně zavěsil.

Osm minut před poločasem propásl ideální šanci k pojistce Švejnoha, který po rohovém kopu na zadní tyči špatně trefil míč. Další možnost zvýšit náskok měli hosté pro změnu osm minut po pauze, kdy Došek hlavou přiťukl do běhu Bestovi, ale ten křížným pokusem minul.

Jihočeši se hnali do útoku a otevřenější hra tak nabízela mnoho vzruchu před oběma brankami. V 55. minutě ostře pálil Šíma, vzápětí na druhé straně sebral Doškovi balon z kopačky Křížek. Z protiútoku nacentroval Svátek na volného Vozábala, kterému ale volej nesedl. V 63. minutě opět napřáhl agilní Šíma a Lejsal měl plno práce, aby tvrdou ránu vyboxoval.

Domácí nápor sílil a Brno se začalo strachovat o výsledek. Osmnáct minut před koncem se dožadovali penalty také Jihočeši, ovšem nejistý sudí tentokrát neposoudil Živného zásah jako hraní rukou. Hosté se pak dostali pod silný tlak, z něhož je vysvobodil až rychlý brejk z 83. minuty. Pomezní sudí pustil Moravany do přečíslení čtyři na jednoho, Večeřa udělal kličku Křížkovi a střídající Wagner zasunul do prázdné branky. V závěru si ještě vysloužil červenou kartu domácí Svátek.

Brno tak v tabulce poskočilo na třetí místo, odkud ho však může večer sesadit Ostrava, pokud vyhraje v Mladé Boleslavi. České Budějovice naopak přišly o jarní neporazitelnost doma, na výhra nad dnešním soupeřem čekají už šest zápasů.

Dynamo České Budějovice - 1. FC Brno 0:2 (0:1)
Branky: 33. Pavlík z pen., 83. Wagner. Rozhodčí: Kovařík - Filípek, Novák. ŽK: Vozábal, Hílek, Svátek, Horejš - Dvorník, Střeštík, Pavlík, Siegl, Lejsal. ČK: 89. Svátek. Diváci: 3047.
Č. Budějovice: Křížek - Leština, Horejš, Hunal, Žižka - Dolejš (54. Mrkvička), Mašát (69. Ondrášek), Hílek (46. Plocek), Šíma - Vozábal - Svátek. Trenér: Straka.
Brno: Lejsal - Švejnoha, Dvorník, Pavlík, Siegl - Kubáň (67. Živný), Večeřa, Střeštík (81. Wagner), Lira - Besta, Došek. Trenér: Uličný.

Reklama

Související témata: