Hlavní obsah

Švento: Na tribuně jsem měl tep dvě stě

Dlouhých osm měsíců musel fotbalový záložník Slavie Dušan Švento pauzírovat vinou přetržených křížových vazů v koleni. Kromě důležitých ligových bojů přišel i o zápasy v Lize mistrů. V neděli s nadšením prožíval šťastný návrat do slávistického dresu ve vítězném utkání proti Liberci. „Nikdy jsem nebyl tak dlouho zraněný, bylo to hodně náročné na psychiku,“ řekl po vítězném zápase Švento.

Článek

Jak jste snášel nucenou pauzu od loňského léta, kdy jste si přetrhl křížový vaz?

Pauza byla dlouhá a stereotypní. Všechno na jedno kopyto. Hodně náročné to bylo na psychiku. Nikdy jsem nebyl tak dlouho zraněný. Ale postupně se to změnilo. Začal jsem dělat, co jsem mohl: posilovna, bazén, rotoped, pak běhání na pásu. Když jsem před dvěma týdny začal konečně trénovat s týmem, byl jsem z toho nadšený. A v zápase s Libercem to vyvrcholilo. Chtěl bych moc poděkovat fanouškům za to, jak mě přivítali.

Noha vás už neomezovala?

Drží a jak vidíte, neuletěla... Doufám, že už se mi budou taková zranění vyhýbat. Během té přestávky jsem se hodně věcí naučil a svým způsobem mi zranění i k něčemu pomohlo.

Jak jste prožíval zápasy z tribuny? Přišel jste třeba o Ligu mistrů...

V některých utkáních jsem měl tep asi dvě stě... Nepříjemné to bylo hlavně na začátku, když jsem se zranil, byl jsem zvyklý na kluky v kabině a najednou bylo všechno úplně jinak. Ale postupem času jsem si na to své teplé místečko na tribuně zvykl. A teď na konci, když už jsem se připojil k mužstvu, to pro mě byly nervy.

Zranění se vám stalo na testech v Anglii. Kdybyste do Derby County přestoupil, tak jste se už teď smiřoval se sestupem do druhé ligy...

Radši bych tam hrál a byl bych zdravý, vyměnil bych to. Skoro celou sezónu jsem promarodil. Doufám, že ta práce, kterou jsem odvedl, se mi teď vrátí a pomůžu Slavii.

Během doby, co jste byl zraněn, přišli na vaše místo Pudil a ještě Černý.

Slavia neměla na výběr. Typický levý záložník kromě mě v mančaftu nebyl. Ale konkurence není jen na levé straně zálohy, je na každém postu. Proto je Slavia možná tam, kde je. Nevidím v tom překážku, nám široký kádr může v závěru ligy pomoci.

Šel byste kopat i penaltu? To je teď ve Slavii ožehavé téma...

Troufl bych si, ale jsou tu i jiní, kteří ji mohou zahrávat.

Reklama

Související témata: