Hlavní obsah

Vedoucí Sparta hostí poslední Most, Ostrava proti Dynamu o třetí místo

Fotbalisté Baníku Ostrava se mohou sobotní výhrou nad Českými Budějovicemi v 26. kole Gambrinus ligy dostat opět na třetí místo v tabulce za vedoucí duo pražských S. Zatímco letenští by s posledním Mostem zaváhat neměli, Slavia to na půdě Teplic, bojujících o evropské poháry, nebude v pondělní dohrávce mít jednoduché. Kolo odstartuje sobotní duel Žižkova v Olomouci.

Článek

Vedoucí Sparta nebude chtít v utkání s Mostem nechat nic náhodě. Proto také její kouč Michal Bílek v odvetném utkání čtvrtfinále ČMFS proti HFK Olomouc šetřil své největší opory Řepku, Sivoka a Horvátha. Letenský kouč ovšem jistě nebude moci počítat s vykartovanými Doškem a Matušovičem. Pro Most, bojující o záchranu, by i případný bod měl cenu zlata. „Hrajeme proti poslednímu týmu tabulky, ale podcenění nehrozí. Most sílu má a my to moc dobře víme," uvědomuje si Bílek. Ve 100. ligovém zápase pravděpodobně nastoupí hostující útočník Emil Rilke.

Slavia, která má stále pro lepší vzájemné zápasy k titulu blíž než Sparta, pojede v pondělí na horkou teplickou půdu. Severočeši budou chtít tříbodový zisk z posledního utkání na Žižkově, kde vyhráli 2:1, potvrdit i v domácím prostředí. Domácí kouč Petr Rada nemůže do zápasu počítat s Gašparíkem, Smíškem a Vidličkou, které trápí zdravotní problémy. Posledně jmenovaný navíc pyká za čtyři žluté karty.

Slávistický kouč Karel Jarolím nebude moci do konce sezóny spoléhat na služby Františka Dřížďala a Davida Střihavku. Oba se v uplynulém týdnu podrobili operaci. První přetržené achillovky, druhý zraněného ramene. Padesátý start v lize si může připsat slávista Ladislav Volešák. "My hlavně chceme předvést dobré utkání, hrát kvalitně. Co se z toho vyvrbí, uvidíme,“ tvrdí teplický trenér Rada.

Český lev opět na lavičce Klokanů

Zajímavý duel zažije vršovický Dolíček, kde se domácí Bohemians 1905 přivítají Brno. Oba týmy mají o co hrát. První o záchranu, druhý o evropské poháry. Fotbalisté Brna si zvýšili sebevědomí postupem přes Jablonec do semifinále poháru ČMFS, když Severočechy porazili i v domácí odvetě 2:1. Bohemka naopak v euforii porazila v pondělní dohrávce v zápase dvou zachraňujících se týmu Most na jeho půdě 4:2. Ráda by na výkon ze severu Čech navázala i v zápase proti hráčům z moravské metropole. Domácí se stejně tak jako v Mostu budou moci na lavičce spoléhat na sílu Českého lva od herce Ivana Trojana. V dresu Klokanů se už bude moci představit Jan Rezek.

Pokud Ostrava uspěje proti Českým Budějovicím, zajistí si alespoň do nedělního utkání Brna třetí místo v tabulce. Hráči Baníku chtějí rychle zapomenout na poslední ligový zápas, ve kterém prohráli na hřišti Mladé Boleslavi 1:3. Ani Budějovicím nevyšel poslední duel, doma nechali po porážce 0:2 všechny body Brnu. V ostravském týmu nemá až na Ricka a Bystroně žádný hráč zdravotní problémy. „Každé mužstvo u nás chce hlavně bránit a je to tedy hodně o prvním gólu,“ tuší ostravský kouč Karel Večeřa.

Olomouc přivítá na svém hřišti hráče Viktorie Žižkov. Těm se v posledním týdnu výsledkově nedařilo. V lize prohráli doma s Teplicemi 1:2, ve středu se jim potom po bezbrankové remíze s druholigovými FC Bohemians zavřeli dveře semifinále Poháru ČMFS. V dresu Viktorky by se už měl objevit uzdravený špílmachr Luděk Stracený, který byl pro zdravotní problémy mimo zhruba měsíc. Naopak Kalod po otřesu mozku z utkání Poháru ČMFS si od fotbalu odpočine minimálně týden. „Na týmu je pochopitelně trochu znát z absolvovaného programu i únava, ale rádi bychom byli za bod,“ přeje si kouč žižkovského týmu Stanislav Griga před utkáním na Hané. Domácí trenér Michal Pulpit bude postrádat vykartovaného Michala Hubníka.

V Liberci severočeské derby

Duel sousedů v tabulce, kteří za odehraných pětadvacet kol vybojovali shodně 33 bodů, uvidí diváci ve Zlíně, kam přijede Mladá Boleslav. Oba týmy v posledním kole vyhrály, Zlín vysoko v Jablonci 3:0, Boleslav doma překvapivě hladce porazila ostravský Baník 3:1. Zajímavý návrat do Zlína by mohl prožít slovenský záložník Lukáš Opiela, jenž v zimě přestoupil do Boleslavi právě z města obuvi. Vinou zranění ale ve středočeském klubu neodehrál ještě ani minutu. „Samozřejmě budeme všichni rádi, když se už konečně v ligovém zápase objeví,“ řekl k možnému startu mladoboleslavský kouč Karel Stanner. „Když se budeme chtít Zlínu vyrovnat, musíme hrát aktivně a mít hru vyváženou v obranné i útočné fázi,“ dodal.

Severočeské derby uvidí fanoušci na libereckém stadiónu U Nisy, kam zavítá Jablonec. Ten měl v posledních dvou týdnech hodně nabitý program, když i s utkáním českého poháru odehrál pět mistrovských zápasů. 150. ligový start by si mohl v utkání připsat jablonecký Milan Fukal, Lubošovi Loučkovi chybí už jen jedno utkání k rovné stovce. Tu si patrně v libereckém dresu připíše také stoper Pavel Košťál. Fotbalisté Jablonce stále čekají na výhru na libereckém stadiónu. I zisk bodu by byl pro mě cenný, od sestupového pásma je dělí jen šest bodů.

Na západ Čech do Štruncových sadů přijede záchranou ohrožené Kladno, které dokázalo naposledy na svém stadiónu pořádně potrápit Spartu, nakonec jí ale podlehlo 0:1. Plzni se na jaře výsledkově příliš nedaří, v posledním ligovém zápase prohrála 0:1 v Olomouci. Viktorii navíc bude chybět vykartovaný Tomáš Rada. „Máme pět kol do konce Gambrinus ligy a k naší záchraně potřebujeme vítězit – a začneme v Plzni,“ tvrdí odhodlaně kladenský trenér Jaroslav Šilhavý, který má k dispozici kompletní kádr.

Program 26. kola Gambrinus ligy:
Sobota:
17:00Olomouc - Žižkovon-line
19:00Zlín - Mladá Boleslavon-line
19:00Ostrava - České Budějoviceon-line
Neděle:
17:00Plzeň - Kladnoon-line
17:00Sparta - Moston-line
17:00Bohemians 1905 - Brnoon-line
20:15Liberec - Jablonecon-line
Pondělí:
17:15Teplice - Slaviaon-line

Reklama