Hlavní obsah

Polovina stadiónů není připravena na kolaps při tréninku

Čeští ligoví fotbalisté mají štěstí, že se jim zatím vyhýbají srdeční příhody. Kdyby totiž někdo z nich při tréninku zkolaboval, na účinnou lékařskou pomoc by na polovině stadiónů musel čekat dlouhé minuty. Defibrilátory, resuscitační přístroje, které mohou v kritických okamžicích zachránit život, nejsou v českém fotbale povinné. Podle průzkumu ČTK je v současné době má ve výbavě jen osm ze šestnácti ligových klubů. Ostatní spoléhají na záchrannou službu, ta je však na stadiónech jen během zápasů.

Foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Ilustrační fotografie

Článek

V českých soutěžích je povinná pouze lékárnička pro zajištění nezbytné první pomoci. Ani ve většině evropských zemí nejsou defibrilátory na stadiónech běžnou praxí. Na rozdíl od severoamerického hokeje, kde jsou předepsány v halách od NHL až po juniorskou CHL.

V české fotbalové lize takový přístroj zatím mají jen v Kladně, Českých Budějovicích, Jablonci, Teplicích, Ostravě, na Spartě, Žižkově a v Plzni. Všechny kluby si jej obstaraly během loňského podzimu. Slavia podle mluvčího Ondřeje Zlámala zvažuje, že si jej na nový stadión v Edenu časem pořídí.

Plzeňští mají už teď dokonce dva. "Jeden je v tréninkovém centru v Luční ulici, druhý přímo na stadiónu ve Štruncových sadech," řekl provozní ředitel Viktorie Zdeněk Bečka.

Externí defibrilátor může použít i laik

Kluby používají takzvaný automatický externí defibrilátor, který je běžný například na letištích. Kluboví lékaři si pochvalují, že jej díky snadnému návodu může použít i laik. "Elektrody se přilepí shora na hrudní kost a ze strany pod paži u strany srdce. Přístroj si umí sám automaticky vyhodnotit, zda je nutný elektrický šok do srdce, nebo jestli je pouze nehmatný tep," popsal využití defibrilátoru teplický lékař Jan Štěrba.

V Teplicích si ho nejprve jen vypůjčili od výrobce a letos na jaře koupili za zhruba 40 tisíc korun. Na Stínadlech je umístěn tak, aby byl k dispozici i při zápasech a trénincích týmů mládeže.

Podle agentury Reuters zemře na srdeční selhání ročně až tisíc sportovců a jsou mezi nimi i dobře trénovaní profesionálové. Mnohé z nich by mohla zachránit okamžitá pomoc. Jako v případě Zambijce Cheswe Nsofwy z druholigového izraelského Hapoelu Ber Ševa, který vloni v srpnu srdeční kolaps na tréninku nepřežil právě kvůli příliš dlouhému čekání na sanitku.

Defibrilátor zachránil život Fischerovi

Naopak letos v lednu defibrilátor dokázal "nahodit" zpět srdce hráči druholigového francouzského Niortu Marku Randrianantoaninuovi. Za záchranu života vděčí přístroji i český hokejista Jiří Fischer z Detroitu, jemuž selhalo srdce v roce 2005.

Přesto většina klubů ve fotbalové lize zatím defibrilátor nemá. "Už jsem uvažoval i o tom, že by mohl být součástí povinného vybavení na stadiónu. Přístroj není tak drahý a na tréninku může potkat kolaps hráče i po chřipkovém onemocnění," řekl lékař fotbalistů Brna Jan Ulbrych.

Ve Zlíně jsou na tom podobně. "V případě kolapsu hráče na tréninku bychom řešili situaci operativně po telefonu, neboť u stadiónu je Baťova nemocnice, kde pracují naši dva lékaři. Možností koupit defibrilátor jsme se už sice zabývali, ale zatím nějak zapadla," řekl uvedl sekretář zlínských fotbalistů Petr Klhůfek.

Reklama

Související témata: