Hlavní obsah

Sparta přejela poslední Most, zachraňující se Kladno i Klokani vyhráli

PRAHA

Fotbalisté pražské Sparty snadno zvítězili v nedělním duelu 26. kola Gambrinus ligy nad posledním Mostem 3:0. Letenským fanouškům se v roli střelce téměř po deseti letech představil stoper Tomáš Řepka. Bohemians 1905 v dalším existenčním utkání zdolali čtvrté Brno 3:1 především díky dvěma trefám Kotyzy. Další sestupový adept Kladno dokázalo obrátit vývoj utkání v Plzni a odvezlo si tři body za výhru 2:1.

Článek

Klokani přivítali v Ďolíčku fotbalisty Brna a v dalším existenčním zápase chtěli potvrdit tříbodový zisk ze hřiště Mostu. Moravané ale bojují s Teplicemi a Ostravou o třetí příčku zaručující účast v Poháru UEFA. Ještě před výkopem zadrželi policisté v Praze 4 až 150 brněnských fanoušků, které podezírají, že se chystali na domluvenou bitku s příznivci pražského klubu. Na trávníku však hosté začali lépe, když šli do vedení ve 14. minutě. Na přední tyči trefil přesně hlavou centr z rohového kopu Martin Švejnoha.

Domácí se nevzdali a jejich spasitelem se stal jiný Martin, středopoloař Kotyza. Třiadvacetiletý hráč nejprve ve 28. minutě vyrovnal, takřka do prázdné branky zakončoval kombinační akci spoluhráčů. Minutu před poločasovou přestávkou pak strhl vedení na stranu Klokanů, střelou z dvaceti metrů se trefil do růžku Lejsalovy branky.

Domácí po změně stran zpřesnili svou hru a dočkali se i třetí gólové radosti. Brněnský brankář neodhadl dobře své vyběhnutí a daroval tak zápis do střeleckých statistik Bartekovi. Hráči Bohemians si po výhře 3:1 připsali důležité tři body v boji o záchranu.

Sparta přikovala Most na dně tabulky

Vedoucí Sparta hostila na Letné poslední Most a podařilo se jí snadným tříbodovým ziskem dostat pod tlak Slavii, svého největšího soupeře v boji o ligový primát. Do vedení dostal pražský celek sváteční střelec. Špílmachr Horváth posadil v 16. minutě roh na hlavu Tomáše Řepky a ten otevřel skóre. Čtyřiatřicetiletý stoper se v nejvyšší soutěži trefil téměř přesně po deseti letech. Naposledy Řepka skóroval také hlavou a rovněž po rohu v Opavě 18. dubna 1998.

Konec mosteckým nadějím na slušný výsledek učinil ve 30. minutě Loos, který musel po zákroku na unikajícího Daniela Koláře předčasně pod sprchy. Svěřenci trenéra Michala Bílka přesilovku využili na začátku druhého poločasu. Dvě minuty po změně stran předvedli akci takřka totožnou té, která předcházela první brance. Horváthův centr ze standardní situace tentokrát zužitkoval kapitán Tomáš Sivok.

V 54. minutě si mozek letenské hry připsal třetí asistenci, jeho přesný pas zužitkoval Jan Holenda. Sparta má po výhře 3:0 v čele tříbodový náskok na Slavii, ta má ale pondělní zápas v Teplicích k dobru. Most se dál topí na dně tabulky a břehy druhé ligy se mu nezadržitelně přibližují.

Kladno obrátilo zápas v Plzni

Svěřenci reprezentačního asistenta Jaroslava Šilhavého přijeli na půdu v poslední době tápající Plzně, kde chtěli urvat nějaký ten bod ve svém boji o setrvání v nejvyšší soutěži. Lépe ale začaly ovečky Stanislava Levého, které poslal v 35. minutě do vedení Petržela. Čtyřiadvacetiletý záložník krásně utekl všem soupeřům podél brankové čáry, naznačil, že bude nahrávat na volného Varadiho, místo toho však míč napálil za záda brankáře Pavlíka.

Hosté nesložili zbraně, ke stíhací jízdě zavelel pár okamžiků před poločasem Killar. Plzeňský gólman Krbeček po přímém kopu při vyběhnutí nedokázal zkrotit míč a daroval tak soupeři jednoduchou branku. Obrat dokonal v 70. minutě střídající Cigánek, který se prosadil povedeným lobem. Kladno, které zvítězilo po dlouhých jedenácti zápasech, je přes tříbodový zisk na první sestupové pozici, ale jen o bod za Klokany. Západočeši jsou desátí.

V neděli se ještě od 20.15 hod hraje televizní utkání, které nabídne tradiční severočeské derby mezi Libercem a Jabloncem.

Reklama