Hlavní obsah

Praha se o víkendu stane bitevním polem prvoligového fotbalu

PRAHA

České hlavní město bude o víkendu svědkem hned dvou důležitých derby. V sobotu druhá Slavia přivítá na Strahově Žižkov, který stále ještě nemá jistotu setrvání v nejvyšší soutěži. V neděli pak hostí Bohemians 1905 ve vršovickém Dolíčku vedoucí Spartu. Klokani nutně potřebují body, protože balancují na hraně sestupu. Obhájce titulu pak potřebuje potvrdit náskok na čele.

Článek

Klokani se dokázali během dvou let pod vedením Zbyňka Busty probrat z klinické smrti a ze třetí ligy se vrátili zpátky mezi elitu. V nejvyšší soutěži ale bojují od začátku o holé přežití, po domácí remíze 1:1 s dalším adeptem na sestup Kladnem Busta z funkce odstoupil. Post hlavního kouče převzal Michal Zach, který byl v Bohemians asistentem poté, co byl odvolán z lavičky Liberce. Zach má zatím stoprocentní bilanci, štěstí jeho týmu zřejmě přinesla i soška Českého lva, kterou na lavičku zapůjčuje herec Ivan Trojan.

Bohemians nejprve dokázali ve svůj prospěch obrátit duel na hřišti záchranářského konkurenta Mostu 4:2, poté si doma poradili i s ambiciózním Brnem. Pod vítězství 3:1 se dvěma trefami podepsal Martin Kotyza. Ve druhém jarním kole vršovický klub potěšil své věrné příznivce zprovozněním umělého osvětlení, celá akce nesla příznačný název „Cesta za světlem“. Zda se bude i v příští sezóně v Dolíčku svítit na prvoligový fotbal, napoví už nedělní pražské derby proti vedoucí Spartě.

Sparta zatím na úspěšném honu 

Po zisku double z loňské sezóny chtějí fotbalisté pražské Sparty svůj loňský úspěch zopakovat. Cesta se jim ale na podzim začala komplikovat, když v emotivním utkání prohráli v Teplicích a doma podlehli Slavii. Po remíze v Českých Budějovicích a další ztrátě všech bodů na brněnském trávníku, se museli svěřenci Michala Bílka spokojit po první části soutěže se druhým místem. Ztráta na konkurenční Slavii činila pět bodů.

Do druhé části soutěže se do sparťanského dresu vrátil Tomáš Sivok, který přišel na půlroční hostování z italského Udine. Staronový kapitán vybičoval mužstvo k výborným výsledkům. Cíl byl jasný - dohnat bodovou ztrátu na svého největšího konkurenta, Slavii. Tažení zatím letenskému týmu vychází, z deseti jarních duelů neodešli, stejně jako v celé zimní přípravě, poraženi. Jedinou bodovou ztrátu utrpěla Sparta v Olomouci a na Slavii. V obou zápasech remizovala. Tým navíc ani v jednom mistrovském zápase neinkasoval víc než jednu branku.

Do utkání 27. kola, v němž změří síly v městském derby s Bohemians 1905, už budou vstupovat sparťané z první pozice s náskokem tří bodů. V úvodním duelu v letošní sezóně sice Klokany porazili s přehledem 3:1, na horké půdě vršovického Dolíčku bude jejich situace mnohem složitější. Bohemians jsou nyní v laufu. Ze tří posledních zápasů vybojovali sedm bodů. Přesto jsou sestupové vody příliš blízko, než aby na sparťany čekalo úspěšnými výkony ukojené mužstvo. V Dolíčku si navíc vylámala zuby i na podzim suverénní Slavia.

Minitabulka pražských týmů po odehraných vzájemných duelech:
PořadíTýmBodySkóre
1.Sparta1014:6
2.Slavia86:5
3.Žižkov56:8
4.Bohemians 190547:9

Sešívaným se titul vzdaluje

Jeden z dvou největších kandidátů na titul Slavia Praha zažívá přesně opačnou sezónu. Podzimní část byla z říše snů. Sebevědomí nabrali hráči Slavie postupem do Ligy mistrů, zápasy domácí nejvyšší soutěže jim vycházely. Jedinou prohru podzimní části utrpěli svěřenci Karla Jarolíma právě na hřišti Bohemians 1905. Před jarní částí se výrazně obměnil kádr. Z mužstva odešla ikona Stanislav Vlček a také Michal Švec s Tomášem Necidem. Záložní řada byla vyztužena Jaroslavem Černým a Markem Jarolímem. Do útoku byli povoláni makedonský střelec Goče Toleski a David Střihavka.

I přesto hledají slávisté střelce, v deseti zápasech jarní části se trefilo deset hráčů. Nejlepším střelcem je Mickael Tavares se dvěma góly. Výbornou vizitkou podzimního mistra jsou domácí zápasy, v nichž ztratili sešívaní pouze dva body za remízu se Spartou. Po prohře v Teplicích však musejí fotbalisté Slavie doufat, že jejich soupeř klopýtne, a že oni sami vyhrají všechny zápasy. Při stejném počtu bodů na konci ligy by totiž díky lepším vzájemným zápasům brala titul Slavia.

Žižkovu zvlhl střelecký prach

Tým zpod televizní věže se v létě vrátil do první ligy, ale na podzim se mu příliš nedařilo. Dokázal sice soupeřům sázet góly, sám ale disponoval velmi prostupnou defenzívou. Podzim Žižkov zakončil na 13. příčce. Na začátku zimního přípravného období Žižkov zvítězil v prestižním halovém turnaji Fortuna Víkend šampiónů, kde ve finále porazil Spartu a dařilo se mu i na úvod jarní části sezóny.

Svěřenci trenéra Grigy v prvních pěti zápasech získali 10 bodů, když si rozvzpomněli na stoprocentní domácí úspěšnost z minulosti. Hned ve druhém kole po zimní přestávce přitom inkasovali debakl na Letné 1:6. V posledních pěti kolech ale Viktorka tápe, uhrála pouze dvě remízy a jen jednou oslavovala vstřelený gól. Žižkov navíc minulý týden vypadl ve čtvrtfinále Poháru ČMFS s druholigovými Bohemians Praha. Slovenský kouč Griga den předtím prodloužil s klubem smlouvu o další rok.

Do domácího utkání proti Viktorii Žižkov již bude moci na trávník ve slávistickém dresu nastoupit Goče Toleski, který byl v trestu za osm žlutých karet. Týmu by měl navíc opět pomoci Vladimír Šmicer. Karel Jarolím nemůže naopak počítat se zraněnými Dřížďalem, Ivanou a Střihavkou. Žižkovu se pro zápas na Strahově vrací stoper Labant, který chyběl při prohře 0:2 v Olomouci pro trest za žluté karty. Na podzim skončil duel stejných soupeřů 1:1, Slavii poslal do vedení v 69. minutě Pudil, za domácí vyrovnával v nastaveném čase střídající Kalod.

Výsledky odehraných pražských derby:
Kolo:Zápas:Střelci:
4.Žižkov vs. Sparta 1:4Novotný - Kisel, Horváth z pen., Abraham, Došek z pen.
5.Bohemians vs. Žižkov 2:2Turtenwald, Slezák - Švancara, Bukač
7.Bohemians vs. Slavia 2:0Škoda, Kunášek
9.Sparta vs. Slavia 0:2Pudil, Šenkeřík
13.Žižkov vs. Slavia 1:1Kalod - Pudil
13.Sparta vs. Bohemians 3:1Zeman, Horváth z pen., Došek - Ordoš
18.Sparta vs. Žižkov 6:1Slepička 2, Matušovič, Vacek, Kolář, Kladrubský - Bukač
19.Žižkov vs. Bohemians 2:1Tinga, Švancara - Morávek
21.Slavia vs. Bohemians 2:1vlastní I. Hašek, Tavares - Škoda
23.Slavia vs. Sparta 1:1Kalivoda - Kadlec

Reklama