Hlavní obsah

Trenér Žižkova Griga o návratu Nedvěda: Je třeba vybrat nejkvalitnější hráče

David KadlecSport.cz

Fotbalovou Viktorii Žižkov vede trenér Stanislav Griga, jenž v klubu, který ještě nemá jistou záchranu v Gambrinus lize, podepsal smlouvu i pro příští sezónu. Slovenský kouč odpovídal ve čtvrtek po poledni na otázky čtenářů Sport.cz. Griga se mimo jiné nepřímo vyjádřil k návratu Pavla Nedvěda do reprezentace před blížícím se ME: "Nejdůležitější je úspěch Česka a k němu je potřeba vybrat ty nejkvalitnější hráče."

Článek

Griga zatím v české lize odkoučoval 97 zápasů s aktivní bilancí 38 výher a 30 porážek. Své působení začal v prosinci roku 2003 na lavičce Liberce. Ten opustil po skončení sezóny 2004/05. Na podzim 2005 usedl na lavičku pražské Sparty a vydržel tam do konce srpna 2006. "Svá nejlepší léta jsem strávil ve Spartě, proto se stále cítím být sparťanem," uvedl Griga v on-line chatu se čtenáři Sport.cz.

S letenským týmem skončil pátý, jeho bývalý klub Liberec naproti tomu slavil titul. Na začátku následující sezóny jej klub nahradil současným trenérem Michalem Bílkem. "Turbulence, které otřásaly tehdejší Spartou, byly příliš velké a konsolidace trvala déle, než byla trpělivost sparťanské fotbalové veřejnosti a potažmo i vedení klubu," má jasno o důvodech svého tehdejšího odvolání Griga. Od léta 2007 vede bývalý trenér slovenské jednadvacítky další pražský celek Viktorii Žižkov.

Tým zpod televizní věže čeká v sobotu pražské derby na půdě druhé Slavie, která ztrácí tři body na svého odvěkého rivala Spartu v boji o ligový primát. "Nemůžu slíbit, že na Strahově uhrajeme remízu, slibuji jen to, co dokážu splnit. Přesto slibuji, že se o to pokusíme," odpověděl Griga na dotaz čtenáře před zápasem 27. kola. Žižkov je momentálně na 11. místě s pětibodovým náskokem na sestupové pozice. V posledních pěti kolech ale Viktorka tápe, uhrála pouze dvě remízy a jen jednou oslavovala vstřelený gól.

Trenérská bilance Stanislava Grigy v ČR:
Rok:Klub:Výhy:Remízy:Porážky:
16.12.2003 - 28.5.2005Liberec191510
10.10.2005 - 31.8.2006Sparta1278
Od 1.7.2007Žižkov7712
Celkem: 97 zápasů, 38 výher, 29 remíz, 30 proher.

Žižkov navíc vypadl ve čtvrtfinále Poháru ČMFS s druholigovými Bohemians Praha, v odvetě se ošklivě zranil útočník Richard Kalod. "Přetrvávají u něj bolesti hlavy a je otázkou, kdy se do přípravy s mužstvem zapojí. Za dva dny by měl začít s lehkým tréninkem," upřesnil Griga. Slovenský kouč den předtím prodloužil s klubem smlouvu o další rok. "Mužstvo má určitě perspektivu, práce s ním mě velmi baví," řekl po podpisu trenér. Grigovou podmínkou pro prodloužení spolupráce byla garance posil, které Viktorkce pomohou hrát v příštím ročnku Gambrinus ligy důstojnější roli.

Do svého týmu by zřejmě nejraději přivedl ostravského útočníka Václava Svěrkoše, který jej na českých trávnících na jaře uchvátil nejvíce. Z českých fotbalistů v Evropě měli podle Grigy nejlepší sezónu Tomáš Rosický, Petr Čech a veterán Pavel Nedvěd. Na otázku, zda by měl být bývalý reprezentační kapitán povolán na kontinentální mistrovství, odpověděl: "Nejdůležitější je, aby česká reprezentace na EURO 2008 uspěla. Tomu je třeba podřídit všechno a vybrat ty nejkvalitnější hráče."

Stracený nemá kondici na celý zápas 

Žižkovu se pro sobotní zápas na Strahově vrací stoper Labant, který chyběl při prohře 0:2 v Olomouci pro trest za žluté karty. Griga bude moci opět využít služeb kapitána Luďka Straceného, který nastoupil v minulém kole na Hané po pauze zaviněné střevními potížemi. "Luděk neabsolvoval celou letní přípravu. Má problémy ve fyzické oblasti, ale jsem rád, že v současné době může nastoupit a pomoct nám alespoň na těch šedesát, sedmdesát minut zápasu," vysvětlil kouč Žižkova.

Dlouhodobě mimo je s natrženým postranním vazem záložník Jan Novotný, Tomáš Kučera se dává dohromady po svalovém zranění. Na podzim skončil duel stejných soupeřů 1:1, Slavii poslal do vedení v 69. minutě Pudil, za domácí vyrovnával v nastaveném čase střídající Kalod.

Zbývající program Viktorie Žižkov v sezóně 2007/08:
Kolo:Zápas:První zápas:
27.Slavia - Žižkov1:1
28.Žižkov - Most0:1
29.Jablonec - Žižkov0:2
30.Žižkov - Mladá Boleslav1:0

Reklama

Související témata: